Lukijoilta

Hyvinvointialueet tarvitsevat priorisointia varten valtakunnalliset ohjeet

LASSI PUHTIMÄKI
Kirjoittajan mielestä on väärin, että hyvinvointialueet joutuvat erikseen pohtimaan, miten priorisointia tulisi tehdä.
Kirjoittajan mielestä on väärin, että hyvinvointialueet joutuvat erikseen pohtimaan, miten priorisointia tulisi tehdä.

Tulosryhmäjohtaja Sirkku Jyrkkiö otti esille ne monet vaikeudet, joiden kanssa hyvinvointialueet joutuvat työskentelemään sote-uudistuksen toteuttamisessa (TS 21.5.). Tässä monipuolisessa ja ansiokkaassa kirjoituksessaan hän totesi muun muassa, että ”niukkenevien resurssien aikana tarvitaan kykyä priorisoida ja fokusoida olennaiseen ja tehdä myös epämiellyttäviä päätöksiä”.

Olen ihmetellyt, ettei priorisointia ole laajemmin käsitelty sote-uudistuksen yhteydessä. Päähuomio on mennyt hyvinvointialueiden luomiseen ja niiden organisaatioiden pystyttämiseen.

Niiden puolueiden puheenjohtajat, jotka ovat olleet keskeisesti vaikuttamassa nykyisen organisaation luomiseen, ovat pääsääntöisesti joko ilmoittaneet eroavansa puheenjohtajan tehtävästään tai siirtymässä poliittiseen oppositioon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suurin puute on resursseista ja riittävästä osaavasta, keskeisestä työvoimasta. Covid-epidemian huippujen aikana onnistuttiin tasapainoilemaan oikean priorisoinnin avulla respiraattori-resurssien kanssa.

Edellinen hallitus ajoi voimaan muun muassa vanhusten hoidon mitoituksen, jota ei kyetä nyt eikä lähitulevaisuudessa noudattamaan. Tämä tulee johtamaan monen vielä toiminnassa olevan yksikön sulkemiseen.

Vaikka vielä onnistuttaisiin erityisesti sairaanhoitohenkilökunnan ja lääkäreiden työn tehokkuutta parantamaan monen jo ehdottaman avustavan henkilöstön lisäämisellä, on melko varmaa, ettei kaikkea pystytä tekemään hyvin. Ja vaikka kovassa eurooppalaisessa kilpailussa onnistuttaisiin jotenkin saamaan ulkomaista pätevää lisätyövoimaa Suomeen, jää vielä suureksi ongelmaksi heidän puuttuva kielitaitonsa.

Priorisointi­ohjeistusten tulisi olla kaikille hyvinvointialueille samat jo soten yhdenvertaistavoitteenkin vuoksi.

Hyvin yleistä on, että on sorruttu hölmöläissadun peitonjatkamiseen: leikataan pala toisesta päästä ja jatketaan peittoa toisesta päästä samoilla aineksilla. Se tulee hyvin kalliiksi, sillä toteuttaminen vaatii usein erilaisia bonus-lupauksia, jotta poisleikattu resurssi (= sote-työntekijät) saadaan sitoutumaan työhönsä uudessa ympäristössä.

On väärin, että kaikki (Helsingin ja Ahvenanmaan kanssa) 23 hyvinvointialuetta joutuvat erikseen pohtimaan, miten priorisointia tulisi tehdä, ettei kaikkea hoidettaisi huonosti. Priorisointiohjeistusten tulisi olla kaikille hyvinvointialueille samat jo soten yhdenvertaistavoitteenkin vuoksi.

Tarvitaan kansalliset, läpinäkyvät ja oikeaksi koetut, täsmälliset linjaukset, jotka antavat sote-työntekijöille riittävän selkänojan. Kuitenkin erityisesti poliittiset päättäjät kiertävät tätä ongelmaa kuin ruttoa. Mikään puolue tai hallitus ei halua tulla muistetuksi priorisointipuolueena.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koska entistä Lääkintöhallitusta ei ole, asiasta tulisi erittäin kiireellisesti pystyttää parlamentaarinen komitea, joka asiantuntijoita kuullen loisi konkreettiset, oikeudenmukaiset ja tasa-arvoiset raamit terveydenhuollolle.

Nopea toiminta on maassamme mahdollista, kun asia on kaikille tärkeä ja tahtoa löytyy – ajateltakoon vaikka Nato-päätöksen aikaansaamista alusta loppuun noin yhdessä vuodessa.

Jorma Viikari

emeritus ylilääkäri, Tyks

professori, Turun yliopisto

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Kalevi Salonen
Hyvinvointialueiden itsehallinto oli tuhoisa ratkaisu
Oikeasti sote-uudistusta ei ole vielä tehty. On tehty vain puolueita hyödyttävä hallintouudistus, joka on syönyt jo ennestään riittämättömiä resursseja.

Nykyisessä keskustelussa on tuijotettu lähinnä sivuraiteella oleviin yksityiskohtiin kuten hyvinvointialueiden lukumäärään. Todellisuudessa koko hyvinvointialueratkaisu on mahdoton, kuten Jorma Viikarikin esittää. On suunnatonta tuhlausta ja vääristymiin johtavaa, että 23 aluetta pohtii samoja asioita vajaalla (=poliittisella) osaamisella. Sen sijaan valtakunnallinen Terveyshallitus, jossa olisivat maan parhaat asiantuntijat, kykenisi laadullisesti ylivertaisiin ratkaisuihin murto-osalla hyvinvointialueiden kustannuksista. Tämä on erityisen kärjistynyttä tietohallinnossa, jossa hajautetut järjestelmät tuhlaavat miljardeja ilman kunnon vastiketta.

Tasa-arvoisesta terveydenhoidosta puheen ollen vain maksuttomuus (=verovaroin kustannettu) takaa täyden tasa-arvon (googlaa Pelkistetty Sote). Samalla poistuisi valtava summa byrokratiakustannuksia (laskutus, korvaukset, sääntely), mikä tarkoittaisi, ettei tarvitsisi puhua leikkauksista.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Hyvinvointialueiden itsehallinto oli tuhoisa ratkaisu
Olen pitkään miettinyt, miksi aikoinaan toiminut Lääkintöhallitus ylipäätään piti purkaa?
Täysin samaa mieltä sekä kirjoittajan, että kommentoijan kanssa että valtakunnallinen tasa-arvo saadaan vain veroin kustannettavalla maksuttomuudella. Koko sotepe-himmeli on vain hämäys yhdenvertaisuudesta.

Jo nyt työssäkäyvät ja lähes kaikki muut ovat eriarvoisessa asemassa ja lisäksi tuleee Helsinki, joka ei peri tk-maksuja. Lisäksi ateria- ja asumispalvelut ovat yksi suuri huiputus vähävaraisten lompakoista pohjattomaan sote-kuiluun.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.