Lukijoilta

Uskonnottomat tarvitsevat tunnustuksettomia hautauspalveluja – Turusta puuttuu kunnallinen kuivan maan tunnustukseton sirottelualue

JANE ILTANEN
Kirjoittajien mielestä Turun tulisi perustaa kuvassa olevan muistolehdon tapainen tai metsään rajoittuva helppokulkuinen, tunnustukseton tuhkansirottelualue.
Kirjoittajien mielestä Turun tulisi perustaa kuvassa olevan muistolehdon tapainen tai metsään rajoittuva helppokulkuinen, tunnustukseton tuhkansirottelualue.

Väitöskirjatutkija Marja Kurosen haastattelussa (TS 7.5.) todetaan aivan oikein, että siviilihautauksen käytänteitä ei tunneta kovin hyvin. Turun vapaa-ajattelijat ovatkin keränneet ”Juhlaan ja suruun” -tietopankkiinsa tietoja uskonnottomista hautajaisista, kuten myös siviilivihkimisestä, osoitteeseen vapaa-ajattelijat.fi/turku.

Kirkkoon kuulumattomien uskonnottomien osuus on Turun väestöstä jo yli kolmasosa ja tasaisessa kasvussa.

Olemassa olevat pienet alueet tunnustuksettomilla kirkkoon kytketyillä hautapaikoilla eivät ole ymmärrettävästikään saaneet suosiota, niissä on lähialueilla yhteensä vain yksittäisiä hautoja.

Kaupungin osoittamien Aurajoen ja lähisaarten veteensirottelupaikkojen käytöstä ei ole tilastoja. Niistä luonnontilaiset ovat kuitenkin hoitamattomia ja varsinkin ikäihmisille vaikeakulkuisia. Kunnostettuina ne saattaisivat olla joillekin mieluinen ratkaisu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arkku- tai uurnahautaus ei niinkään ole uskonnottomien suosiossa, vaan kehittämistyö tulisi pääosin kohdistaa tuhkansirottelupalveluihin. Kunnallinen kuivan maan tunnustukseton sirottelualue puuttuu Turusta.

Tasapuolista ja kaupungeille edullista olisi, että valtio tukisi myös kuntien tai hyvinvointialueiden tunnustuksettomia hautauksia.

Olemme ehdottaneet vuonna 2020 Turun kaupunkiympäristölautakunnalle kaupungin hautaustoimen kehittämiseksi, että Turku perustaa muistolehdon tapaisen tai metsään rajoittuvan helppokulkuisen alueen tuhkansirottelua varten. Alueelle tulisi olla hyvät julkiset yhteydet ja siellä tulisi olla parkkipaikka sekä paikka muistolaatoille.

Uskonnottomien hautauspalvelujen tasa-arvoiseen kehittämiseen tarvitaan kaupungin tai Varhan panostus, kirkko ei siihen luonnollisestikaan panosta. Voidaan myös todeta, että valtio kustantaa kirkkojen ylläpitämiä uskonnollisia hautausmaita. Tasapuolista ja kaupungeille edullista olisi, että valtio tukisi myös kuntien tai hyvinvointialueiden tunnustuksettomia hautauksia.

Ritva Ahonen

puheenjohtaja

Stig-Göran Lindqvist

varapuheenjohtaja

Turun vapaa-ajattelijat

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.