Lukijoilta

Onko Varsinais-Suomella malttia vaurastua?

RIITTA SALMI
Varsinais-Suomi on väkiluvun kasvussa ja kehityksessä hyvin mukana, mutta koko ajan pitää pyrkiä parempaan. Oleellisinta on tajuta, että muodostamme ”yhden perheen”, jossa kenelläkään ei ole oikeutta olla liian itsekäs, sanoo kirjoittaja.
Varsinais-Suomi on väkiluvun kasvussa ja kehityksessä hyvin mukana, mutta koko ajan pitää pyrkiä parempaan. Oleellisinta on tajuta, että muodostamme ”yhden perheen”, jossa kenelläkään ei ole oikeutta olla liian itsekäs, sanoo kirjoittaja.

Urho Kekkonen kirjoitti vuonna 1952 pamfletin ”Onko maallamme malttia vaurastua?” Hän vaati voimakkaita teollisia toimia kovin vielä maatalousvaltaiseen Suomeen. Samalla tavalla on jälleen menossa moniakin rakennemuutoksia ja jos niille sanoo ei, ei tule ainakaan pitkään pärjäämään, oli sitten yksilö, yhteisö tai valtio.

Säätytalolla käydään juuri nyt neuvotteluja seuraavan hallituksen ohjelmasta, siis Suomen tulevaisuudesta. Edessä olevia haasteita ei ole syytä ainakaan kadehtia. Suomi on velkaantunut ja olemme luoneet yhteiskunnan, johon meillä oikeastaan ei ole varaa. Samassa yhteydessä on kuitenkin kyettävä ratkomaan ilmastonmuutokseen, osaavan työvoiman saatavuuteen ja moneen muuhun asiaan liittyviä ongelmia.

Neuvotteluja ei myöskään helpota tilanne maailmalla: Ukrainan sota riehuu ja todennäköisesti kysyntä teollisissa tuotteissa vähenee.

Hallitusneuvotteluissa ratkotaan ensisijaisesti koko maata koskevia kysymyksiä, mutta pöydällä on myös aiheita, joissa maakunnat ja kunnat ovat kilpasilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa on vain kolme väkiluvultaan kasvavaa maakuntaa: Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi. Kysymys kuuluu, annetaanko lisäkasvulle mahdollisuus, vai tehdäänkö, kuten suomalaisessa avioerossa, jossa ollaan usein tyytyväisiä, kun toinenkaan ei saa mitään.

Kasvava pääkaupunkiseutu kilpailee Tukholman, Oslon ja Kööpenhaminan kanssa, ei muun Suomen. Helsingin seudun menestyminen on kaikkien yhteinen etu. Muualla Suomessa sitten kisataan. Kärjessä kulkevat Tampereen ja Turun seudut. Tampereen asukasluku kasvoi vajaat 5000 ja Turun vajaat 3000 vuonna 2022. Kummallekin kaupungille on tyypillistä myös varakkaat ja kasvavat naapurit. Kasvu on ollut voimakasta molemmilla seuduilla erityisesti kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Varsinais-Suomen liitto asetti hallitustavoitteensa hyvissä ajoin. Maakunta penää Turun tunnin junaa, Saaristomeren puhdistumista ja osaavaa työvoimaa.

Varsinais-Suomi on kehityksessä hyvin mukana. Sen kunnanjohtajajoukko on kovaa vauhtia uudistumassa ja myös politiikan rintamalla kulkee hyvin. Suomi saa ehkä varsinaissuomalaisen pääministerin ja innokasta tunkua politiikan eturiviin on muutoinkin.

Yrittäjyydelle on maakunnassa hyvä pohja. Suomen Yrittäjien tutkimuksessa Marttilan kunta oli ykkönen yrittäjäystävällisyydessä pikkukuntien joukossa ja Lieto keskikokoisten sarjassa. Loputkin Varsinais-Suomen kunnista pärjäsivät hyvin.

Talouden ja työllisyyden suhteen erot ovat kohtuullisen suuria. Osassa kunnistamme ei ole työttömyyttä ollenkaan, mutta suurissa ja suurehkoissa kaupungeissa työttömyys heiluu 10 prosentin tietämissä, kuten koko maassa.

Varsinais-Suomen liitto asetti hallitustavoitteensa hyvissä ajoin. Maakunta penää Turun tunnin junaa, Saaristomeren puhdistumista ja osaavaa työvoimaa. Toki listalla on monia muitakin edunvalvottavia kysymyksiä mainitun kolmen lisäksi, mutta niistä on ehkä liian toiveikasta odottaa ohjelmakirjausta.

Ekonomisti Sixten Korkman on moneen otteeseen kirjoittanut usealle hallituskaudelle ulottuvasta julkisen talouden tasapainottamisohjelmasta. Ajatus on kannatettava, Suomessa vain ei ole ollut tapana hyväksyä ”ikäviä” asioita oppositiosta käsin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nähtävissä on myös, että Suomen sisäpolitiikka kaksinapaistuu. En pidä sitä hyvänä asiana. Ongelmamme eivät ole helppoja, mutta helpoimmin niihin pystyy hallitus, joka rakennetaan maltillisen oikeiston ja maltillisen vasemmiston varaan, vaalitulosta toki kunnioittaen.

Varsinais-Suomi toki pärjää, mutta koko ajan pitää pyrkiä parempaan. Se edellyttää paljon yrityksiltämme, kunniltamme, yliopistoiltamme, ammattikorkeakouluilta, poliisilta sekä monelta muulta. Oleellisinta on tajuta, että muodostamme ”yhden perheen”, jossa kenelläkään ei ole oikeutta olla liian itsekäs.

Lisäksi Varsinais-Suomen itsensä tulee sitoutua aidosti päätöksiinsä. Populismi voi tuoda hetken lohdun, mutta aito menestys vaatii malttia.

Kari Häkämies

Varsinais-Suomen maakuntajohtaja

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (10)

Vanhimmat ensin
Hima-Hönö
Etu tai ehkä haitta - en tiedä
"Helsingin seudun menestyminen on kaikkien yhteinen etu."

Tuota voi miettiä että mikäli valta ja päätökset keskittyvät pääkaupunkiseudulle niin ???
Jo nyt on asioita joita on vaikea ymmärtää ns. provinsseissa.
Päätöksiä tehdään sillä näkökulmalla joka on kehäkolmosen sisäpuolella.
Mietin tätä näkökulmasta että eiköhän eri alueilla tiedetä alueen omat tarpeet.
Tämähän on ikuisuuskeskustelu ja todellinen väittelyaihe.
Minä haluan - Me haluamme - Miksi he haluavat sillä mehän päätämme.
Demokratia on venyvä käsite sillä demokratiassa isompi joukko on demokraattisempi.
Tämä koskee myös EU & Suomi tasolla tehtäviä päätöksiä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: D vai E - en tiedä
Ehkä otin, ehkä en? Mikähän oli tämän jaarittelun funktio? Yrittikö kirjoittelija jatkaa Häkämiehen pohdintoja vai torpata ne? Demokratia (kreikan sanoista demos, tavallinen kansa ja kratos, valta) eli kansanvalta. Perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Harri Siivonen
Oho
Häkämies tuomitsee kvartaalitalouspölhöpopulismin ja toivoo tulevaisuussuuntautunutta maltillista oikeisto-vasemmistohallitusta. Nostan hattua.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Malvik
Kehitys ei ole kilpailua vaan oman alueen rakentamista
Me emme pärjää Kööpenhaminalle , Tukholmalle ,Oslon ,Tallinnan ja Riikan seuruille talousmahteina. toki meille on rantautunut Varsinais-Suomeen lääke ja telakka teollisuutta sekä muita ulkomaisia omistuksia. Varsinais-Suomen pärjääminen on kyllä kiinni omista poliittisista ja yritysten päättäjistä. Mikään kilpailu maakunnan mahtavuudesta tässä ei saa olla kyse. Poliittisesti aikoinaan terästeollisuutta rakennettiin pohjoiseen, Raahen ja Tornion seudulle. Tornion tehdas on toiminut alueen veturina tasaiseen nousutahtiin . Raahen joskus yskien, mutta alueen työllistäjänä sekä suoraan että välillisesti yritysten kautta on toimiva. Varsinais-Suomen menestyminen on kiinni teollisuuden monipuolisuudessa ja liikkumisen helpoudessa. Mistään tunnin junasta en nyt puhu vaan alueellisesta liikenteestä , jos se toimii edullisesti ja kunnolla on työvoiman liikkuvuus sujuvaa ja jotto kuntien tontti tarjonnan muuksi kun pakko muutoksi työn perärässä. Hallitusta rakennetaan ja olemme saamassa maamme pysähtyneisyyden hallituksen, eli on paikallisten toimijoiden käsissä alueen kehitys.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
S.F.
Jatkuvan kasvun pakkomielle
"Kasvava pääkaupunkiseutu kilpailee Tukholman, Oslon ja Kööpenhaminan kanssa, ei muun Suomen. Muualla Suomessa sitten kisataan. Kärjessä kulkevat Tampereen ja Turun seudut."
- Mistä ihmeen kisasta tässä nyt puhutaan? Suurimman kaupungin tittelistäkö? Maailman suurimpien kaupunkien 10 kärjessä- listalta löytyvät mm. Mumbai, Delhi ja Sao Paulo. Eipä ole kyseisillä kaupungeilla paljon ylpeilyn aihetta sijoituksestaan. Suomen ylikulutuspäivää vietettiin 31.3.2023. Toisaalta Suomi on myös tavoittelemassa päästöjen voimakasta vähentämistä ja hiilineutraalisuutta. Tätä taustaa vasten jatkuvan kasvun pakkomielle ja himoitseminen tuntuu tunkkaiselta ja vanhanaikaiselta ajattelutavalta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.