Skanssin alueen kaavoitus on surkuhupaisa esitys kaupungin matkasta maailman johtavaksi luontokaupungiksi
Turun kaupunkistrategian mukaan Turku on 2030 yksi maailman johtavista ilmasto- ja luontokaupungeista. Tavoitteen saavuttamista todetaan mitattavan Suomen ympäristökeskuksen kunnille laskeman ekologisen jalanjäljen avulla.
Työn edistymisen todetaan näkyvän luonnon monimuotoisuuden vahvistumisena ja viheralueiden ja -yhteyksien määrän lisääntymisenä uusien suojelualueiden perustamisen, elinympäristöjen ennallistamisen sekä uusien viheryhteyksien ja uuselinympäristöjen
lisäämisen avulla.
Hyväksyessään Skanssinmäen asemakaavan Turun päättäjät antoivat luvan muuttaa luontoarvoiltaan merkittävän ja LUO-alueeksi yleiskaavaehdotuksessa nimetyn metsän kerrostaloalueeksi. Nyt kaavoitusta Skanssin alueella jatketaan. Metsä, johon kaavoitus kohdistuu, on toinen, mutta kaavoitusta ohjaava johtotähti on sama kuin aiemmin. Kaupunkistrategiassa luvattujen ekologisten arvojen sijaan kaavoitusta ohjaa jälleen ahneus.
Turku on taianomainen kaupunki; täällä luonnon monimuotoisuus vahvistuu, kun metsää kaadetaan ja tilalle rakennetaan kerrostaloja ja parkkihalleja.
Skanssin kolmion kaavoituksessa luvataan säästää metsän arvokkaimmat osat rakentamiselta. Ekologinen tutkimustieto osoittaa, että lajien elinvoimaisina säilymisen kannalta merkittäviä ovat mahdollisimman laajat yhtenäiset metsä- ja luontoalueet, joissa arvokkaimmat osat nivoutuvat tiiviisti yhteen ennallistuvien ja luontoarvoiltaan kehityskelpoisten osien kanssa.
Skanssin kolmion metsän muuttamista kerrostaloalueeksi perustellaan muun muassa kaupungin kasvutarpeilla ja joukkoliikenteen kannattavuudella.
Turku on taianomainen kaupunki; täällä luonnon monimuotoisuus vahvistuu, kun metsää kaadetaan ja tilalle rakennetaan kerrostaloja ja parkkihalleja.
Liisa Näntö