Lukijoilta

Jaksuhalit eivät enää riitä

Vaaliteltoilla käy kuumottava kuhina. Samaan aikaan maailma jatkaa menoaan ja monet ilmiöt jäävät näkyvän yhteiskunnan varjoihin. Sosiaalityössä kohtaamme yhteiskuntien todellisuuden, joka ei ole vaalikeskusteluihin noussut. Sopii vain kysyä: miksi ihmeessä ei?

Terveyssosiaalityö kohtaa päivittäin suomalaisia veronmaksajia, jotka ovat äärimmäisen haavoittuvassa asemassa. Erityisesti psykiatrialla tehtävä sosiaalityö avaa yhden varjoyhteiskunnan ovet selälleen. Jos sinne uskaltaa kurkistaa, voi näky yllättää.

Psykiatrian ja mielenterveyssosiaalityön merkitys yhteiskunnassa on voimistunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Samaan aikaan, kun hoitomuodot ja psykofarmakologia ovat kehittyneet, ovat diagnosoitujen potilaiden määrät kasvaneet merkittävästi.

Ongelmat kuvastuvat muun muassa työkyvyttömyyseläkkeissä, joista 5 628 oli mielenterveysperusteisia vuonna 2022. Nuorten osalta lähetteiden määrät nuorisopsykiatrialle ovat lisääntyneet niin ikään 1990-luvun alusta 2020-luvulle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ongelmien kasvaessa on toisaalta psykiatrian erikoissairaanhoidon rahoitusta supistettu vuosituhannen alun 16,8 prosentista 11,1 prosenttiin vuoteen 2019. Vuonna 2019 psykiatrian erikoissairaanhoidon menot olivat noin 890 miljoonaa euroa.

Sosiaalityössä kohtaamme yhteiskuntien todellisuuden, joka ei ole vaalikeskusteluihin noussut.

Psykiatrian sosiaalityön tarkoitus on työskennellä yhtenä pelastusrenkaana moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat lääkäri, sairaanhoitajia ja muita alan ammattilaisia. Sosiaalityössä vahvistetaan ja tuetaan potilaan selviämistä arjessa, omassa kodissa turvassa ja elämässä eteenpäin katsoen.

Edellä kuvattu on ideaali, ainakin osan potilaista kohdalla. Todellisuus usein on, että vakavista mielenterveyden häiriöistä kärsivät joutuvat turvautumaan psykiatrian ja yhteiskunnan tukeen koko elämänsä ajan.

Tsemppiviestit ja jaksuhalit eivät kanna, vaan palveluihin on resursoitava. Välillä yksilön elämän jaksot ovat parempia – välillä todella huonoja. Monet kuolevat ennen aikojaan, parempaa arkea odotellessa.

Jos ei vaaliteltoilla, niin viimeistään hallitusohjelmassa on nämä teemat otettava pöydälle.

Minna Laitinen

Johtava sosiaalityöntekijä, Tyks Psykiatria

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Angus
Hmm
"Psykiatrian sosiaalityön tarkoitus on työskennellä yhtenä pelastusrenkaana moniammatillisessa tiimissä... ...vahvistetaan ja tuetaan potilaan selviämistä arjessa, omassa kodissa turvassa ja elämässä eteenpäin katsoen. Edellä kuvattu on ideaali... Todellisuus usein on, että vakavista mielenterveyden häiriöistä kärsivät joutuvat turvautumaan psykiatrian ja yhteiskunnan tukeen koko elämänsä ajan."

Jälleen kerran saarnaan siitä, että moniammatillisen tiimin tuki arjessa selviytymiseksi ei minusta ole ideaali, vaan se, että sitä moniammatillista tiimiä ei tarvita.

Psykiatria, psykiatrian sosiaalityö ja yhteiskunnan tuki ovat tulipalojen sammuttelua. Oikeasti pitäisi rohkeasti alkaa puhua siitä, miksi niin moni voi niin huonosti tämän päivän Suomessa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
vexi
Vast: Hmm
Jos Suomi kerran on maailman onnellisin maa, niin voidaanko sitten muualla vielä huonommin? Vai onko kansamme voimakkaasti polarisoitunut tässä suhteessa, eli voiko valtaosa ihmisistä hyvin , mutta erottuuko toisaalta jokin huonosti voiva vähemmistö?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Hmm
Olet oikeassa, se on vain palon sammutusta ilman tietoa miksi palo syttyi.
Muutama päivä sitten oli tapetilla nuorten pahoinvointi ja itsemurhat. Kun katsoin tilastoja, huomasin, että itsemurhien määrä on ollut nousussa koko itsenäisyyden ajan, lisääntyi erityisesti 80-luvulla ja varsinainen piikki tapahtui vuonna 1990 ja siitä lähtien itsemurhat ovat laskeneet. Onko se (varhaisen) avun merkki?
Onko tuota 1990 piikkiä, joka oli moninkertainen esim. sodan aikaiseen/jälkeisiin aikoihin verrattuna kukaan tutkinut?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.