Jaksuhalit eivät enää riitä
Vaaliteltoilla käy kuumottava kuhina. Samaan aikaan maailma jatkaa menoaan ja monet ilmiöt jäävät näkyvän yhteiskunnan varjoihin. Sosiaalityössä kohtaamme yhteiskuntien todellisuuden, joka ei ole vaalikeskusteluihin noussut. Sopii vain kysyä: miksi ihmeessä ei?
Terveyssosiaalityö kohtaa päivittäin suomalaisia veronmaksajia, jotka ovat äärimmäisen haavoittuvassa asemassa. Erityisesti psykiatrialla tehtävä sosiaalityö avaa yhden varjoyhteiskunnan ovet selälleen. Jos sinne uskaltaa kurkistaa, voi näky yllättää.
Psykiatrian ja mielenterveyssosiaalityön merkitys yhteiskunnassa on voimistunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Samaan aikaan, kun hoitomuodot ja psykofarmakologia ovat kehittyneet, ovat diagnosoitujen potilaiden määrät kasvaneet merkittävästi.
Ongelmat kuvastuvat muun muassa työkyvyttömyyseläkkeissä, joista 5 628 oli mielenterveysperusteisia vuonna 2022. Nuorten osalta lähetteiden määrät nuorisopsykiatrialle ovat lisääntyneet niin ikään 1990-luvun alusta 2020-luvulle.
Ongelmien kasvaessa on toisaalta psykiatrian erikoissairaanhoidon rahoitusta supistettu vuosituhannen alun 16,8 prosentista 11,1 prosenttiin vuoteen 2019. Vuonna 2019 psykiatrian erikoissairaanhoidon menot olivat noin 890 miljoonaa euroa.
Sosiaalityössä kohtaamme yhteiskuntien todellisuuden, joka ei ole vaalikeskusteluihin noussut.
Psykiatrian sosiaalityön tarkoitus on työskennellä yhtenä pelastusrenkaana moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat lääkäri, sairaanhoitajia ja muita alan ammattilaisia. Sosiaalityössä vahvistetaan ja tuetaan potilaan selviämistä arjessa, omassa kodissa turvassa ja elämässä eteenpäin katsoen.
Edellä kuvattu on ideaali, ainakin osan potilaista kohdalla. Todellisuus usein on, että vakavista mielenterveyden häiriöistä kärsivät joutuvat turvautumaan psykiatrian ja yhteiskunnan tukeen koko elämänsä ajan.
Tsemppiviestit ja jaksuhalit eivät kanna, vaan palveluihin on resursoitava. Välillä yksilön elämän jaksot ovat parempia – välillä todella huonoja. Monet kuolevat ennen aikojaan, parempaa arkea odotellessa.
Jos ei vaaliteltoilla, niin viimeistään hallitusohjelmassa on nämä teemat otettava pöydälle.
Minna Laitinen
Johtava sosiaalityöntekijä, Tyks Psykiatria