Lukijoilta

Myös geopoliittisesti herkkinä aikoina tulee vaalia demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, tasa-arvon ja syrjimättömyyden arvoja maailmalla

EPA/STRINGER
Naisia Nigerian Mairin kylässä.
Naisia Nigerian Mairin kylässä.

Kestämätön kehitys maailmalla muodostaa merkittävän uhan ihmisen, luonnon ja ilmaston hyvinvoinnille sekä turvallisuudelle myös Suomessa. Tämä näkökulma jää helposti välittömien turvallisuuskysymysten varjoon.

Viime vuodet ovatkin olleet poikkeuksellisia aikaa, mikä on vaatinut päättäjiltä nopeita, mutta samalla kauaskantoisia päätöksiä ulko- ja turvallisuuspolitiikastamme. Samaa päättäväisyyttä tarvitaan nyt myös suhteessa koko ihmiskunnan kohtalonkysymyksiin: globaaleihin elinmahdollisuuksiin sekä ruuan ja energian saatavuuteen, jotka ovat vahvasti sidoksissa ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja eriarvoistumiseen.

Seuraava hallituskausi tulee olemaan vaativa. Kotimaisten vastuiden lisäksi Suomen odotetaan kestävän kehityksen kansainvälisenä kärkimaana näyttävän mallia, kuinka pystymme samanaikaisesti kantamaan globaalia vastuuta ja vaikuttamaan globaaleihin muutoksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Globaali vastuunkanto edellyttää, että sopeutamme toimintamme planeetan rajoihin. Samalla vaikutamme osaltamme eri tavoin siihen, että myös kehittyvistä maista köyhimpien edellytykset vakauteen ja kestävään kehitykseen vahvistuvat.

Demokratia, oikeusvaltioperiaate, sukupuolten tasa-arvo ja syrjimättömyys ovat arvoja, joiden vaaliminen on myös erottamaton osa kestävää kehitystä ja Suomen ulkopoliittista vaikuttamista myös geopoliittisesti herkkinä aikoina.

YK:n inhimillisen kehityksen indeksi on laskenut hälyttävästi ensi kertaa kahtena vuotena peräkkäin. Maailmanpankin arvion mukaan noin 75 prosenttia maailman köyhimmistä elää haurailla alueilla epävakaissa olosuhteissa vuoteen 2030 mennessä.

Globaali vastuunkanto edellyttää, että sopeutamme toimintamme planeetan rajoihin.

Siellä tarve tulevaisuuden uskolle ja turvallisuudelle on kaikkien korkein. Kehitysyhteistyömäärärahaleikkaukset merkitsisivät tässä tilanteessa täyskäännöstä kestämättömään suuntaan.

Kestävän kehityksen kansallinen strategia (2022) tarjoaa toimintamallin ja avaa ovet kaikille yhteiskunnan eri toimijoille toimia aktiivisesti kestävän kehityksen puolesta. Keinovalikoima on runsas, mutta ei vielä täysimääräisesti käytetty.

Pitkäjännitteinen kehitysyhteistyö ja –politiikka, rauhantyö ja humanitaarinen apu sekä vastuullinen yritysyhteistyö ja investoinnit ovat keskeinen osa Suomen kestävän kehityksen kädenjälkeä maailmalla.

Kestävän kehityksen kumppanina Suomi huomioi osaltaan köyhimpien maiden kestävyystarpeet kotimaan päätöksenteossa ja vaikuttamistyössä kansainvälisillä areenoilla. Yhteistyö avaa ovia myös suomalaiselle viennille ja kasvattaa kansainvälistä rooliamme.

Lisäksi on yhä tärkeämpää vähentää tuotantomme ja kulutuksemme negatiivisia ulkoisia vaikutuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Globaali vastuu edellyttää myös sitä, että Suomi huolehtii kansainvälisistä velvoitteista, kuten kehitysyhteistyörahoituksen kansainvälisestä sitoumustasosta, sekä ilmasto- ja luontosopimusten toimeenpanosta ja rahoituksesta.

Marikki Karhu

VTT, Kehityspoliittisen
toimikunnan pääsihteeri

Eeva Furman

professori, Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri

Rilli Lappalainen

johtaja, Kestävä kehitys, Fingo

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
eläkenomi
Globaali vastuu
YK:n pääsihteeri Guterres lausui ( TS 19.12. 2022 ): " käyvämme sotaa itseämme vastaan " ! "Maailmanlaajuisesti luontokatoa aiheutuu eniten .. ylikulutuksesta."
Kaikki tämä johtuu väestöräjähdyksen luomasta jättikysynnästä, joka vain jatkuu ja paisuu ! Kysyntää tyydytetään rajallisilla ja ehtyvillä luontovaroillamme, kunnes ne loppuvat.

Kysynnän kasvu on saatava pysähtymään ohjaamalla esim. avustusvarat niin että niiden saanti on riippuvainen toteutuneesta ko maan väestökehityksestä. Vähäisenä maana käyttäkäämme avustuksiamme niin että ne vaikuttavat nimenomaan tulevaisuuteen. 8 mrd kuluttajaa on jo tälle Tellukselle liikaa !

Miksi tätä tärkeintä kestävän kehityksen todellista ongelma-aluetta ei haluttu/ymmärretty ottaa lainkaan käsittelyyn ?! Ollaanko vain talouskasvun sokaisemia , jota puolustetaan globaalilla sanahelinällä ?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ari Hyvönen
No
Ensisijainen vastuu hallituksellamme ja toki yksittäisillä kansalaisillakin pitää olla oman maamme ja omien kansalaisten olemassaolon turvaaminen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
S.F.
Suomessakin on vastuita hoidettavana
"Suomen odotetaan kestävän kehityksen kansainvälisenä kärkimaana näyttävän mallia, kuinka pystymme samanaikaisesti kantamaan globaalia vastuuta ja vaikuttamaan globaaleihin muutoksiin."
- Miksi Suomen odotetaan kantavan koko maailman vastuut? Meillä on ihan täysi työ hoitaa asiat omalta osaltamme kuntoon. Kestävä kehitys ja vihreä siirtymä eivät ole mitään vasemmalla kädellä tehtäviä juttuja, vaan vaativat kansaltamme venymistä ja ponnisteluja. Samaan aikaan meidän oma terveydenhoitomme, koululaitoksemme ja vanhustenhoitomme on kriisissä. Mielestäni seuraavalla hallituskaudella huomio pitää suunnata Suomen omien asioiden kuntoon laittamiseen. Miten me pystyisimme auttamaan muita, jos emme pysty auttamaam edes itseämme?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sentristi
Vast: Suomessakin on vastuita hoidettavana
Niinpä.
Jokainen maa/valtio on ihan itse valinnut tiensä ja rakentanut maataan kulttuurinsa, toiveidensa ja ennenkaikkea arvojensa näköiseksi.
On milteipä arroganttia lähteä täältä heitä neuvomaan globaalin vastuunoton varjolla, että mitä ne arvot tulisivat olla ja kuinka elää. Elääköön jokainen maassaan maansa tavalla ja arvoilla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.