Lukijoilta

Kuntaliitoksista kannattaa keskustella vakavasti vasta silloin, kun suurin kiinnostus liitokseen on kehyskunnassa

Turun Sanomat julkaisi viikonloppuna 25.–26.3. laajat jutut menneistä kuntaliitoksista ja tarpeesta tuleville liitoksille. Siinä esitettiin entisen hallitusneuvoksen Auli Valli-Linnun ja entisen kaupunginjohtajan Mikko Pukkisen (kok) kuntaliitoksia puoltavat näkemykset. Valli-Linnun mukaan ”kuntaliitoksille on edelleen polttava tarve”.

Näin voi olla. Voi myös olla, että jos Suomessa jossain kuntaliitoksia pitäisi toteuttaa, niin niitä pitäisi toteuttaa Turussa, kuten Pukkinen totesi vuosien 2006–2010 aatoksista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että liitoksia tapahtuisi, tai että niiden tavoitteluun kannattaisi kovin paljoa energiaa tai painomustetta käyttää.

Ensinnäkin on tärkeää todeta, että suomalainen kuntakenttä on eriytynyt hyvin vahvasti. On aivan totta, että monet kunnat tulevat lähivuosina olemaan todella pulassa, kun kunnan väestörakenne ikääntyy eikä koululuokkia saada täytettyä. Tällä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä suurten kaupunkiseutujen kehyskuntien kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kehyskunnat ovat nykyisillä mittapuilla kuntien A-ryhmää kasvavalla väestöllä, hyvällä työllisyysasteella ja kestävällä taloudella. Varsin maltilliset taloudelliset paineetkin liittyvät lähinnä kouluinvestointeihin, joita tarvitaan lapsimäärän kasvaessa.

Toiseksi onnistunut kuntaliitoskeskustelu ei lähde liikkeelle valtiovarainministeriöstä, eikä varsinkaan keskuskaupungista. Liitoksista kannattaa alkaa keskustella vakavasti silloin, kun suurin kiinnostus liitokseen on kehyskunnassa. Ylhäältä määrättynä kuntarakenteen muutos kaupunkiseuduilla edellyttäisi ripeyttä, määrätietoisuutta ja ennen muuta pakottavaa lainsäädäntöä.

Millekään näistä ei ole näköpiirissä poliittista tahtotilaa, ja viimeksi mainittu todennäköisesti kompastuisi viimeistään eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

Löysä spekulointi kuntaliitoksilla aiheuttaa kaupunkiseuduilla vain haittaa maalaamalla kehityskulkuja, joita ei oikeasti ole olemassa. Viisaampaa on keskittyä rakentamaan luottamusta seudun kuntien kesken ja pitkäkestoista, rakenteellista ja tavoitteellista yhteistyötä.

Niin on Turun seudullakin viime vuodet tehty. Yhteistyön onnistumisesta kantavat vastuun tasavertaisesti niin keskuskaupunki kuin kehyskunnatkin.

Olen varma, että ennen pitkää yhteistyö kantaa huomattavasti paremmin hedelmää kuin kuntarakennespekulaatiot, joiden lopputuloksena on vain entistäkin syvemmät epäluulot ja paljon kansioissa pölyttyvää paperia.

Pasi Ahola

Turku

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
muistan
Kuntaliitoksia ei ole näkyvissä
Kiitos hyvästä yhteenvedosta tähän keskusteluun, jossa kehyskaupunkeja yritetään erilaisilla argumenteilla liitokseen, Turkuun.
Valitettavasti tai onneksi ihmisen muisti on melko pitkä. Muistamme Pukkisen lausuman, kaupungin rahan tarpeesta ja miten sitä saa. Kattelus on sanonut ollessaan vielä kaupungin hallinnossa; ettei kuntaliitoksia ole haudattu tai unohdettu.
Tulee mieleen että, että sama kulttuuri elää edelleen, miksi Turku vertaa kaupunkiaan muihin kaupunkeihin ja pyrkii rakentamaan sirkushuveja joilla ylpeillä. Tämä kuluttaa verotuloja ja luo eriarvoisuutta. Turku voisi olla myös sympaattinen puistokaupnki aurajoen syleilyssä. Kehitys ja rakentaminen on tarpeen tietysti, mutta unohtamatta historiallista menneisyyttään

Verotulot ovat kaupunkien kehityksen edellytys, se mikä on palvelukulttuuri kuntalaisille ja yrityksille luo hyvinvointia ja mahdollisuuksia asukkaille palveluina.
Yhteistyö edellyttää kunnioitusta keskustelukumppaneita kohtaan.
Paras yhteistyö hyväksyy erilaiset näkökannat, johon kuuluu myös rajojen kunnioittaminen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pasi Ahola
Vast: Kuntaliitoksia ei ole näkyvissä
Samalla kun muistat vanhoja, muista myös uudemmat asiat kuten Minna Arven jo monta vuotta sitten tekemän toteamuksen siitä, että Turku ei tule pyrkimään kuntaliitoksiin. Sekä Turun aktiivisuuden seudun yhteistyön vahvistamisessa seudullisen kuntayhtymän muodossa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ari
Samaa mieltä Paraisilla
Vaikkakin itse olen myös sitä mieltä, että kehyskunnat saisivat olla yhteistyössä aktiivisempia. Tiedosta hyvin keskuskaupungin vetotaakan seutukunnan kehityksen eteen. Parainenkin voisi ottaa osaa Föliin, ettei asukkaiden tarvitse yrittää ajella pummilla Kaarinan rajan yli.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.