Lukijoilta

Korkeakouluissa tulee rohkeasti puhua pedagogiikasta, ja erityinen vastuu siitä on lähijohtajilla

Pandemia muutti radikaalisti suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden ja -opettajien tapaa opiskella ja tehdä työtä. Verkko-opetukseen siirtyminen oli muutoksista monivaikutteisin: etätyö muutti opetuksen rakennetta ja rytmiä. Opettajilta vaadittiin vahvaa itsensä johtamista. Opettajien ja opiskelijoiden hyvinvoinnista tuli kansallinen puheenaihe.

Korkeakouluympäristö vaatii muutosta, ja muutos vaatii uudelleenajattelua. On aika nostaa pedagoginen hyvinvointi ja johtaminen keskiöön korkeakoulutyössä.

Pedagoginen hyvinvointi on koko korkeakouluyhteisön hyvinvointia, jonka keskeisiä rakennuspalikoita ovat yhteistyö, yhteisöllisyys ja osallisuus. Opettajien työorientaatio määrittää sitä, minkälaisia ratkaisuja opettaja päivittäisessä työssään tekee.

Pedagoginen johtaminen on kaikkien yhteinen asia, mutta erityinen vastuu siitä on lähijohtajilla. He voivat toiminnallaan joko rakentaa tai repiä yhteisöllisyyttä, joka on pedagogisen hyvinvoinnin perusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pedagoginen johtaminen on kaikkien yhteinen asia, mutta erityinen vastuu siitä on lähijohtajilla.

Korkeakouluissa tulee rohkeasti puhua pedagogiikasta ja tuoda se osaksi korkeakoulujen strategiaa ja strategista johtamista. Ymmärrys pedagogiikasta ja sen kautta rakentuva suhde työhön on ratkaiseva elementti pedagogisen hyvinvoinnin kokemuksissa.

Esihenkilöillä on merkittävä rooli yksilön pedagogisen hyvinvoinnin edistämisessä. Mahdollisuudet kehittää osaamista ja vaikuttaa omaan työhön vaikuttavat keskeisesti yksilön työssäjaksamiseen.

Hyviä oppilaitoksissa pohdittavia kysymyksiä ovat esimerkiksi: miten kehitän omaa tietoisuuttani hyvästä opetuksesta ja oppimisesta? Entä kuinka voin johtajana olla osa opetuksen kehittymistä ja tukea yhteisöllistä osallistumista?

Nostetaan yhdessä korkeakoulut Suomen parhaiksi työpaikoiksi. Pedagoginen hyvinvointi on työ- ja opiskeluhyvinvointia. Sillä on kauaskantoisia vaikutuksia koko yhteiskunnalle.

Katarina Murto

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja

Teemu Hassinen

Sivistan toimitusjohtaja

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
L.H.
Maa kutsuu!
Myös itsenäisen tiedonhaun taito on taito, joka on opittava. Pedagogiikka on ymmärrystä siitä, miten tällainenkin taito tulee opittua mahdollisimman tehokkaasti. Keskenään jätetyt epävarmat opiskelijat ovat pahimmillaan toisensa elävältä syöviä hyenoja. Sellasen opiskeluympäristön luominen on vastuutonta (ellei suorastaan sadistista) eikä takaa opiskelurauhaa tai tiedonhaun oppimista. Tällainen vastuuttomuus pilaa monen, ellei koko oppimisyhteisön mahdollisuuden keskittyä opetussuunnitelman mukaisten tietojen ja taitojen oppimiseen (tehoton opiskeluympäristö) ja leimaa tilanteessa alakynteen jäävät opiskelijan täysin perusteettomasti huonoiksi oppijoiksi ja jopa ongelmien lähteeksi.

On aivan turha vedota korkeakoukuissakaan siihen, että kyllä nyt aikuiset ihmiset osaavat tulla toimeen keskenään. Ihmisyys on ihmisyyttä iästä ja ÄO:n tasosta riippumatta, valitettavasti. Ihmisjoukot tarvitsevat osaavaa johtamista. Pedagogi on oppimisen johtaja. Työn, eli itse oppimisen tekevät tietenkin opiskelijat.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Esko
Opiskelijoiden tehtävä on hoitaa yhteisöllisyys
Ei korkeakouluissa kuulu kaikkea opetusta tarjota pedagogisesti valmiiksi sulatettuna pakettina, vaan opiskelijoilta tulee vaatia, että oppivat ottamaan myös itsenäisesti selvää asioista. Koska asiat saattavat olla hyvinkin haastavia yhdelle ihmiselle omaksuttavaksi, tulee opiskelijoiden verkottua ja opittava ratkaisemaan ongelmat yhteistoiminnallisesti toinen toistaan tukien. Opettajien pedagogisten taitojen puute saattaa usein olla jopa eduksi sen tukiessa opiskelijoiden verkottumisen tarvetta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
S.F.
Hieman enemmän konkretiaa
"Korkeakouluissa tulee rohkeasti puhua pedagogiikasta"
- Itsensä johtaminen, yhteistyö, yhteisöllisyys ja osallisuus.. Kirjoitus vilisi ympäripyöreitä seminaarisanoja, jotka voi sijoittaa melkeinpä mihin tahansa esitykseen ja se kuulostaa fiiniltä. Jos tulkitsin oikein, etäopiskelu on aiheuttanut opettajille ja oppilaille ongelmia. Mutta olisi kiinnostanut kuulla niistä tarkemmin ja varsinkin, mitä konkreettisia toimia ongelmien ratkaisemiseksi on kaavailtu. Pelkkä keskustelu ei vielä riitä. Mutta jos sitäkään ei ole, lähtökohta hyvinvoinnin kehittämiselle on huono.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.