Lukijoilta

Rakenneuudistus on tehty, nyt sotessa kehitetään itse palvelut

Sosiaali- ja terveyspalvelut eivät parantuneet yhdessä yössä hyvinvointialueille siirryttäessä. Se ei ollut tarkoituskaan. Pirstaleisen kuntakentän sijaan sote-palvelujen järjestämisestä vastaavat nyt suuremmat hyvinvointialueet, mikä on hyvä lähtökohta sote-palvelujen kehittämiselle.

Itse palvelujen uudistaminen vie aikaa, mutta muutoksen kivijalka ja suunta rakennetaan nyt. Muutos on mahdollisuus. Todellinen sote-uudistus tarvitsee kaikkien tekijöiden, järjestäjien ja tuottajien kykyjä, osaamista ja resursseja. Yhteisten tavoitteiden määrittely ja niitä kohti askeltaminen voi alkaa hyvinvointialueiden asukkaita kuunnellen.

Sote-uudistuksen tavoitteiksi asetettiin palvelujen saatavuuden, saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden parantaminen sekä kustannusten kasvun hillintä. Hyvinvointialueiden tulee tietää, että niillä on riittävä rahoitus palveluiden järjestämiseksi. Vanhenevalle väestölle on hoidettava enemmän palveluja suhteellisesti vähemmällä rahalla kuin ennen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laadusta ei kuitenkaan tule tinkiä, päinvastoin. Jokaisen alueen on nyt mietittävä, miten hankkia oman alueensa asukkaille laadukkaat ja kustannustehokkaat palvelut.

Digitalisaatiota ja teknologiaa hyödyntämällä sote-ammattilaisten aika voidaan vapauttaa olennaiseen ja palveluja aidosti parantaa.

Tarvitaan viisaita hankintapäätöksiä, johtamisen muutosta ja tiedontuotantoon panostamista. On tärkeää kohdistaa ammattilaisten aika heidän koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Jokaiseen tehtävään ei tarvita korkeaa koulutusta tai edes ihmistyötä lainkaan.

Digitalisaatiota ja teknologiaa hyödyntämällä sote-ammattilaisten aika voidaan vapauttaa olennaiseen ja palveluja aidosti parantaa. Ulkomailta rekrytointi ja Suomeen kotoutuminen pitää tehdä sujuvammaksi.

Hyvinvointialueiden itsehallinnon tulee antaa toteutua myös palvelujen järjestämisessä, jotta ne voivat innovoida parempia palveluja yhteistyössä yritysten ja järjestöjen kanssa.

Jotta tämä kaikki voidaan tehdä, seuraavan hallituksen on höllennettävä otettaan: kuristava lainsäädäntö esimerkiksi tiedon ja teknologian hyödyntämisessä sekä alati kiristyvissä mitoituksissa on loppuun kuljettu tie.

Johanna Sorvettula

Toimitusjohtaja

Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy

Eveliina Vigelius

Sotesta vastaava johtaja

Hyvinvointiala HALI ry

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.