Pyöräily ei saisi olla selviytymistaistelua – mikäli Turku haluaa lisätä pyöräilyä, siihen löytyy keino
Pyöräily herättää paljon tunteita, kuten toimittaja Sari Sarelius lehdessä kirjoitti (TS 9.3.). Se on toisaalta hyvä asia, koska pyöräily osana sujuvaa kaupunkiliikennettä saa ansaitsemansa huomion. Olivatpa pyöräilyn herättämät tunteet puolesta tai vastaan, sen asemaa merkittävänä tulevaisuuden liikkumismuotona ei voi enää kiistää. Viimeistään sähköavusteisten pyörien tulo markkinoille tekee pyöräilystä mahdollisen liikkumisvälineen lähes kaikille ikään ja kuntoon katsomatta.
Pyöräilyn suosio Turussa ei kuitenkaan ole kasvanut viime vuosina. Syitä on etsitty lähinnä puuttuvista tai huonosti suunnitelluista pyöräteistä. Yhtenä esimerkkinä on mainittu Humalistonkadun pyöräkaistatekeleet, joita ei voi kuin ihmetellä. Välillä tekisi mieli kysyä, ovatko näitä suunnitelleet ihmiset ajaneet polkupyörällä alakouluaikojen jälkeen?
On kuitenkin yksi pyöräilyä vakavasti haittaava tekijä, josta ei mielestäni puhuta riittävästi. Kyse on pyöräteiden talvikunnossapidosta.
On yksi pyöräilyä vakavasti haittaava tekijä, josta ei mielestäni puhuta riittävästi. Kyse on pyöräteiden talvikunnossapidosta.
Otan esimerkin Vanhalta Hämeentieltä, jota olen säännöllisesti käyttänyt kohta kolme vuosikymmentä. Kuten oheisesta valokuvasta (otettu 3.3.) hyvin näkyy, pyörätiellä on ns. pääkallokeli ja autoille varatulla tieosuudella kesäkeli. Suojakelillä urautuneella teräsjäällä hiekoitus on lähinnä esteettinen koriste. Tämä tilanne toistuu joka talvi monta kertaa.
Tämä eriarvoisuus tuntuu oudolta. Miten on mahdollista, että kaupunki kykenee tarjoamaan autoille kesäolosuhteet, mutta pyörätie on käytännössä ajokelvoton?
Tämän yhden pyörätien varassa asuu tuhansia Nummenpakan ja Hannunniitun asukkaista. Oletan, että aika moni heistä taittaisi matkat Tyksiin, yliopistolle, Kupittaalle ja keskustaan pyörällä, jos se olisi turvallista.
Erityisen oudolta tämä tuntuu senkin takia, että Turku osaa hoitaa myös pyöräilijöille kesäkelit niin halutessaan. Harjasuolattu pyörätieosuus alkaa Tyksin kulmalta ja jatkuu keskustaan asti. Tällä osuudella on oman kokemukseni mukaan kesäkelit 99 päivänä sadasta.
Mikäli Turku haluaa lisätä polkupyöräilyä, niin harjasuolattujen pyöräteiden moninkertaistaminen on ratkaisu. Se on paitsi nopea myös edullinen keino pyöräteiden rakentamiseen verrattuna.
Strategioita ja visioita pyöräilyn edistämiseksi saa ja tulee tehdä, mutta helpointa ja halvinta on aloittaa jo olemassa olevien pyöräteiden talvikunnossapito. Tavoite ensi talvelle voisi olla kaikkien Turun lähiöiden saaminen harjasuolattujen pyöräteiden piiriin. Se on kaikkien kaupungissa liikkuvien etujen mukainen ratkaisu.
Joel Kivirauma
Turku