Lukijoilta

Varhan ja sote-järjestöjen yhteistyö on laaja ja vankalla pohjalla

Sote-järjestöt perustivat 113 Sote-järjestöjen neuvottelukunnan Varsinais-Suomen kaikkien sote-järjestöjen yhteistyöelimeksi vuonna 2020. Neuvottelukunnalla ja hyvinvointialue Varhalla on alusta lähtien ollut läheinen ja hedelmällinen yhteistyö.

Varsinais-Suomen sote-järjestöt ovat jo edellisestä sote-uudistuksesta lähtien, vuodesta 2017, luoneet yhdessä sote-valmistelun kanssa vankkaa yhteistyöalustaa tulevaan. Tämä työ ei ole millään tavalla mennyt hukkaan, vaikka Sipilän hallituksen sote-uudistus kaatui. Päinvastoin. Yhteistyön tuloksena ovat valmistuneet muun muassa Varsinais-Suomen sote-järjestöjen hyvinvoinnin- ja terveydenedistämisen eli hyte-toiminnan kuvaus (2018) ja Varsinais-Suomen kuntien järjestöystävällinen toimintamalli (2020).

Vuonna 2021 sote-uudistuksen uudelleen käynnistyessä väliaikainen valmistelutoimielin, eli tuttavallisemmin VATE, aloitti heti yhteistyönsä 113-neuvottelukunnan kanssa. Samana vuonna valmistui yhteistyössä myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen järjestöystävällinen toimintamalli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Järjestöjen osaamisen arvostuksesta kertoo järjestöasiantuntijoiden käyttö Varhan omissa valmistelutyöryhmissä. Vuonna 2022 sote-järjestöjen neuvottelukunnan kautta oli 31 järjestöedustajaa nimettyinä 18 eri valmisteluorganisaation työryhmään.

Varhan arvostuksesta sote-järjestöjä kohtaan kertovat myös tällä vuodelle myönnetyt hyvinvointialueen hyte-avustukset. Tiiviin järjestöyhteistyön tuloksena keväällä 2022 valmistuivat Varhan järjestöavustamisen periaatteet ja kriteerit. Hakuprosessi saatiin avattua lokakuussa 2022 ja Hyte-jaosto päätti avustuksista jo 17.1.2023. Avustukset maksettiin sote-järjestöille helmikuun aikana.

Varha onkin toiminut esimerkkinä muille hyvinvointialueille vahvana järjestöjen taloudellisena tukijana heti toimintansa alussa.

Yhteydenpito ja tiedonkulku on luontevaa. Sote-järjestöjä kuullaan ja tänä vuonna olemme yhdessä järjestämässä muun muassa suurta Varha tutuksi -tilaisuutta, jossa yhteistyössä neuvottelukunnan kanssa järjestetään jo toistamiseen avoin Järjestöareena. Sote-järjestöt ovat tiivisti mukana myös parhaillaan käynnissä olevassa Varhan palvelustrategiaprosessissa.

Meidän pitää muistaa, että Roomaa ei rakennettu päivässä, eikä luonnollisesti myöskään yhtä suurta hyvinvointialuetta. Yhdessä voimme kuitenkin tehdä paljon ja niin me myös teemme askel kerrallaan.

Kannustamme hyvinvointialueen henkilökuntaa, luottamushenkilöitä ja järjestöjä olemaan meihin yhteydessä matalalla kynnyksellä.

113 Sote-järjestöjen neuvottelukunta, Varsinais-Suomi

Regina Strandberg

puheenjohtaja, Folkhälsans förbund rf, Åboland

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Minna Rosendahl

past puheenjohtaja

Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry

Veera Hälli

varapuheenjohtaja, Salon Syty ry

Sanna Leppäjoki-Tiistola

sihteeri, Invalidiliitto ry ja Turun Seudun Invalidit ry

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Sivustaseuraaja
Maatuskan uudet vaatteet
Anteeksi maalaisuuteni, mutta en ymmärtänyt paljoakaan tästä selvityksestä. Lähinnä tulee mieleen lapsena annetut ja paketoidut lahjat, joss peukalon kynnen kokoinen lahja laitettiin pakettiin, joka laitettiin isompaan pakettin, joka laitettiin isompaan pakettiin, joka …..
En enää ihmettele, että laskut ja maksut ovat myöhässä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.