Lukijoilta

Suomalaisten yritysten kannattaa ottaa paikka poistotekstiilin kierrätyksen etujoukoissa

JUHA PAJU-HEIKKILÄ
Globaalisti on arvioitu, että vain 1 prosentti kaikesta tekstiilijätteestä kierrätetään. Tällaisessa toimintaympäristössä suomalaisten yritysten kannattaa olla etujoukoissa ratkaisemassa maailmanlaajuista ongelmaa ja tehdä siitä kestävästi kannattavaa liiketoimintaa, sanoo kirjoittaja. Arkistokuva Paimion poistotekstiililaitoksesta.
Globaalisti on arvioitu, että vain 1 prosentti kaikesta tekstiilijätteestä kierrätetään. Tällaisessa toimintaympäristössä suomalaisten yritysten kannattaa olla etujoukoissa ratkaisemassa maailmanlaajuista ongelmaa ja tehdä siitä kestävästi kannattavaa liiketoimintaa, sanoo kirjoittaja. Arkistokuva Paimion poistotekstiililaitoksesta.

Tänä vuonna poistotekstiilien erilliskeräys on laajentunut kunnallisten jäteyhtiöiden kautta kattamaan koko Suomen. Muualla EU-alueella erilliskeräys alkaa viimeistään vuoteen 2025 mennessä. Hätäilikö Suomi tekstiilikeräyksen kanssa? Järjestelmätason muutosta on syytä edistää viimeistään nyt.

Poistotekstiilien kierrätys on vain yksi osa laajaa EU-sääntelyä, jolla luodaan kestävämpää ja kilpailukykyisempää tekstiilialaa. Uusi sääntely tulee vaikuttamaan yritysten ja kuluttajien toimintaan hyvinkin pian, sillä komissio tavoittelee, että kaikki EU:ssa myytävät tuotteet ovat kestäviä, korjattavissa, kierrätettävissä ja valmistettu pitkälti kierrätetyistä kuiduista jo vuonna 2030. Tämä tarkoittaa, että kierrätettyjen tekstiilikuitujen kysyntä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Globaalisti on arvioitu, että vain 1 prosentti kaikesta tekstiilijätteestä kierrätetään. Tällaisessa toimintaympäristössä suomalaisten yritysten kannattaa olla etujoukoissa ratkaisemassa maailmanlaajuista ongelmaa ja tehdä siitä kestävästi kannattavaa liiketoimintaa. Hidastelu nyt voi muuttua valtavaksi kiireeksi myöhemmin.

Kiertotalous avaa uusia ovia monenlaisille toimijoille, jotka eivät ole keskenään kilpailijoita, vaan yhteistyökumppaneita.

Tekstiilien kierrätyksestä puhuttaessa valitettavan usein unohtuu, että poistotekstiili on arvokasta raaka-ainetta. Sitä voidaan esimerkiksi jalostaa innovatiiviseksi raaka-aineeksi monelle eri teollisuuden alalle. Ja koska jatkojalostaminen nostaa tuotteen arvoa, se kannattaa tehdä meillä Suomessa sen sijaan, että se tehtäisiin ulkomailla.

Kierrätystekstiilien käsittely vaatii uudenlaista infrastruktuuria. Suomessa on jo nyt useita alan edelläkävijäyrityksiä, esimerkiksi Dafecor, Rester, Lounais-Suomen Jätehuolto. Samaan aikaan kotimaiset kuituinnovaatiot revitään käsistä maailmalle. Sekä ekologisten tekstiilikuitujen että kierrätyskuitujen ympärille on jo nyt rakentunut liiketoimintaa, joka tulee kehittymään sen mukaan, kun tekstiilikierrätyksestä saatuja oppeja hyödynnetään.

Kiertotalous on kuitenkin paljon muutakin kuin kierrätystä. Se on talouden toimintamalli, johon kuuluu muun muassa materiaalin tehokas hyödyntäminen tuotesuunnittelussa, tuotteen elinkaarta pidentävät korjaus- ja huoltopalvelut sekä tuotteiden uudelleenkäytön edistäminen esimerkiksi second hand -kaupan avulla. Näillä kaikilla osa-alueilla on globaalisti miljardien kasvavat markkinat.

Kiertotalous avaa siis uusia ovia monenlaisille toimijoille, jotka eivät ole keskenään kilpailijoita, vaan yhteistyökumppaneita. Kiertotaloudessa jokaiselle toimijalle on paikkansa.

Meillä Suomessa on tällä hetkellä erinomainen asema hyödyntää vahvuuksiamme kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Se vaatii kuitenkin sitä, että tuleva EU-sääntely pannaan toimeen johdonmukaisesti ja ennakoitavasti, jotta kiertotaloutta edistävät investoinnit, ideat ja ratkaisut saadaan vietyä nopeasti käytäntöön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Emilia Gädda

johtava vastuullisuusasiantuntija

Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Quun
mihin voi viedä
vein Topinojan "kierrätyskeskukseen". Sanottiin että kaikki paikat täynnä mutta laita pussi siihen kasaan. Kasa oli sitten sateessa ja todennäköisesti homehtui saman tien. Tuskinpa meni kierrätykseen
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kommentattori
Hyviä ajatuksia
Vaatekuitujen kierrätys on joka tapauksessa järkevää ja siitä voi saada myös hyvää liiketoimintaa. Kannattaa ehdottomasti alkaa kehittää koneita, jotka pystyvät tehokkaasti mahdollisimman tehokkaasti tekemään kuiduista uutta lankaa ja muita materiaaleja.

Tosin, vaatteiden osalta olen itse sitä mieltä, että parasta kierrätystä olisi käyttää vaatteet loppuun, eikä ostella jatkuvasti uusia vaikka vanhatkin ovat hyväkuntoisia. Monilla tapaa olla paljon vaatteita, joita käytetään vain kerran. Se on tuhlausta vaikka kuidut kuinka kierrätetään.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hima-Hönö
Vast: Hyviä ajatuksia
Arvon Kommentattori: Kommenttisi on niin hyvä etten puutu siihen.
Ihan ajatuksen tasolla mietin että miten suhtautua valmiiksi rikkinäisiin vaatteisiin.
Jossain vaiheessahan ihmiset alkoivat itse "rikkomaan" farkkujaan tarkoituksellisesti.
Sen jälkeen tuli kalliita valmiiksi rikottuja farkkuja myyntiin. Kauppa kävi.
Vaateteollisuushan tunnetusti työllistää paljon alipalkattuja ihmisiä JOSSAIN.
Olen sitä mieltä aiheen suurin ongelma on MUOTI ja ihmisten turhamaisuus.
Mainos: Tämän kevään trendejä ovat ..... Onko tuttua tekstiä.
Ikävä todeta mutta ne ihmiset joilla on varaa sortuvat "kertakäyttö" kulttuuriin.
Jos tuosta tekee sukupuolikysymyksen niin sitä en tarkoita joten sitä tuo ei ole.
Ennen oli kangaspuut ja pätevä henkilö teki niillä ns. räsymattoja.
Aina kun keskustellaan KIERRÄTTÄMISESTÄ niin ohitetaan välivaihe ihmiselossa.
Ennen keitettiin iso kattilallinen aamukaurapuuroa. Hukkaan ei mennyt mitään.
Kätevä ja pätevä henkilö jatkokäytti ylijäämäpuuron.
Vain pienen hetken ihmiselossa on ollut ns. kertakäyttökulttuuri.
Mikäli joku tekisi ellei jo ole tehnyt tutkimuksen "kaatopaikka" kulttuurista.
Viime kesänä tuttuni vei minut Rymättylän kotiseutumuseoon.
Tein kierroksen ja totesin: Teillähän on aivan kaatopaikkakamaa täällä.
Järkytys oli aivan ilmeinen joten perustelin ilmaisuni.
Käytöstä poistettuja aivan toimivia esineitä oli katsojan ihailtavana.
Mikäli kettän ei olisi viitsinyt kerätä niitä talteen emme tietäisi aikoja entisiä.
Jotenkin minusta siis tuntuu että kierrätyksessä on keksitty pyörä uudelleen.
Ihminen on kuluttajana pienessä (tosin tärkeässä) roolissa tässä uusiobisneksessä.
Mielestäni tuottajien vastuuta kierrätyksessä olisi lisättävä ja paljon.
Asiasta todettuna olen ikäviin tilaisuuksiin vuokrannut mustan puvun.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.