Lukijoilta

Väylähankkeiden suunnitelmia ei pidä päästää vanhentumaan

Maakunnan väyläinvestoinnit ovat todella tärkeitä. Niissä on nyt kummallisiakin piirteitä. Tärkeää hanketta suunnitellaan Väyläviraston varoilla jo toiseen kertaan. Väyläviraston kymmenen vuoden toteutussuunnitelmissa ei hanke kuitenkaan näy.

Vaarallisen ja vanhakantaisen leveäkaistatien Lieto as–Aura suunnitelmat kertaalleen vanhenivat.

Tieosuudelle tulee kuitenkin sekä 9-tien liikenne että Kantatie 41:n liikenne ja liikennemäärät ovat moottoritietasoiset. Nähdyt nokkakolarit ovat olleet pahoja. Leveäkaistateitä ei eteläisestä Suomesta juuri muualta enää löydä.

Väylävirasto saatiin viime vaalikaudella uuteen suunnitteluun. Väylävirasto osoitti suunnitteluun rahat. Nyt suunnitelma on valmis. Suunnitelmat kuitenkin uhkaavat taas vanhentua, kun Väylävirasto ei ole esityksistä huolimatta ottanut sitä ohjelmaansa.

Kolmen ohituskaistaparin suunnitelmat Aura–Loimaa-välille ovat nyt myös valmistumassa. Suunnittelurahat ovat myös olemassa liikennesumpun muodostavalle Auran risteysalueelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pienehköjä parannuksia on kyllä tehty, mutta Varsinais-Suomessa eikä Väylävirastossa ei huomioida riittävästi sitä, että nyt geopoliittinen tilanne nostaa entisestään uloimpaan TEN-T-verkkoon kuuluvan ysiväylän merkitystä. Valtatie 9 ja sitä myötäilevä rautatie ovat Suomen kattavin yhtenäinen poikittaisväylä länsirannikolta Turusta maan itärajalle Niiralaan saakka.

Ysiväylä yhdistää viisi yliopistokaupunkia sekä suuren joukon seutukaupunkeja ja kuntia. Ysiväylä on sekä osa kansainvälistä ja valtakunnallista liikennejärjestelmää että keskeinen osa useiden maakuntien sisäistä liikenneinfraa ja eteläisen Suomen kehityskolmiota.

Ysiväylän vaikutusalueella asuu yli miljoona ihmistä ja merkittävä osa Suomen kansantuotteesta muodostuu ysiväylän vaikutusalueella. Valtatie 9 on merkittävä myös siksi, että se poikkileikkaavana väylänä yhdistää kaikki keskeiset valtakunnalliset pohjois- ja eteläsuuntaiset pääväylät sekä maantieliikenteessä että raideliikenteessä.

Tavaraliikenne kulkee paljon pyörillä, mutta raideliikenteen osalta maakunnan oleellinen tavaraliikenne nyt ja jatkossa kulkee Toijala-radan kautta. Varsinais-Suomessa on isojakin yrityksiä, jotka eivät voisi toimia ilman tätä ratayhteyttä. Raideyhteyden merkitys korostuu geopoliittisen muutoksen takia. Rata voi olla itäisen Suomen lyhyin yhteys Eurooppaan Turun ja Naantalin satamien kautta ja kehittämistä pitää tehdä.

Varsinais-Suomen seuduilla on monia muitakin tärkeitä hankkeita. Väyläinvestoinnit voivat olla kannattavia investointeja. Suomessa on infran rakentamiseen haettava uusiakin välineitä tulevalla vaalikaudella. Olemassa olevien suunnitelmien jämähtäminen tai peräti vanhentuminen ei ole lainkaan järkevää liikennepolitiikkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olavi Ala-Nissilä

valtiopäiväneuvos, Pro Ysitieyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
manterelainen
Suhteellisuuden tajua
Jos esimerkiksi Aura-Kyrö nopeusrajoitus on 100 km/h matka- aika (10km) on 6 min ja jos jäät rekan taakse ja ajat 80 km/h on matka- aika 7,5 min. Useimmiten kyseisellä matkalla on ohitusmahdollisuuksia. Ohituskaistojen rakennuskustannuksilla kyseistä tietä voisi päällystää todennäköisesti kymmeniä kilometrejä. Ottaen huomioon, missä kunnossa tiet tänä päivänä ovat, pitäisi pitää vähintään 10 vuoden tauko uudistuksissa ja uusien teiden rakentamisessa ja korjata sen sijaan olemassa olevia teitä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.