Lukijoilta

Lapset ovat vaarassa Iranissa – valtio ei suojele heitä lasten oikeuksien mukaisesti

Nuoren naisen Masha Aminin syyskuussa 2022 tapahtuneen surman jälkeen Iranin koulut ovat olleet kaaoksessa. Koululaiset ja opiskelijat ovat osoittaneet mieltään kouluissa ja kaduilla valtiota vastaan. Valtion reaktio mielenosoituksiin on ollut kova, mielenosoittajia on ammuttu kohti.

Poliisit menivät kouluihin ja ottivat koululaisia kiinni. He ovat kiduttaneet, raiskanneet tai muutoin häirinneet seksuaalisesti alaikäisiä lapsia. Jotkut lapset ovat tehneet itsemurhan vankilasta vapautumisen jälkeen.

Viimeisen puolen vuoden aikana Iranin mielenosoituksissa on kuollut satoja ihmisiä, joista kymmenet lapsia. Poliisi on ampunut mielenosoittajia haulikoilla, jopa suoraan tyttöjen kasvoja kohti ja monien silmät vahingoittuivat pysyvästi. Poliisit kuitenkin kiistävät tehneensä näin.

Viime aikoina useassa Iranin kaupungissa on hyökätty tyttökouluihin myrkkykaasulla. Kaasuhyökkäyksissä lapset ovat tunteneet pahoinvointia ja kaatuneet maahan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hyökkäysten tekijät ovat edelleen tuntemattomia ja piilossa. Iranissa liikkuu paljon huhuja siitä, ketkä ovat näiden hyökkäysten takana. Perheet ovat syystäkin huolissaan lapsista ja vaativat valtiolta toimintaa, mutta Teheranissa valtion kannattajat ovat hyökänneet näitä perheitä vastaan.

Perheet ovat syystäkin huolissaan lapsista ja vaativat valtiolta toimintaa.

Nämä kaikki tapahtumat osoittavat valtion toimivan lapsia vastaan. Iranin valtio ei suojele lapsia lasten oikeuksien mukaisesti.

Hyökkäykset tyttökouluja vastaan viestittävät, että perheiden ei pitäisi lähettää tyttöjä kouluun. Hyökkääjät tahtovat tällaisilla toimillaan sulkea koulut, koska mielenosoituksissa tytöt polttivat Iranissa naisille ja tytöille pakollisia päähuiveja sekä polttivat ja repivät valtion johtajien kuvia kouluissa.

Herää epäilys, ovatko koulujen myrkkykaasuhyökkäykset kostoja lapsia kohtaan. Viimeaikaiset kaasuhyökkäykset, lasten kiduttaminen vankiloissa ja lasten ampuminen kadulla osoittavat, että Iranissa lapset ovat vaarassa.

Aliakbar Almaspour

yhteiskuntatieteiden tohtori ja tutkija

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.