Lukijoilta

Elinkelpoisia yrityksiä ei ole varaa menettää – omistajanvaihdoksia pitää vauhdittaa

MARTTIINA SAIRANEN
Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään elinkelpoista yritystä. Siksi on lisättävä entisestään yhteisiä ponnistuksia omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi, sanoo kirjoittaja. Kuvituskuva.
Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään elinkelpoista yritystä. Siksi on lisättävä entisestään yhteisiä ponnistuksia omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi, sanoo kirjoittaja. Kuvituskuva.

Finnveran tuore Lounais-Suomen aluekatsaus kertoo omistajanvaihdosten määrän laskusta vuonna 2022 Varsinais-Suomessa. Vuodet eivät ole veljiä. Vuosi 2021 puolestaan oli omistajanvaihdosvilkas ja maakunnista Finnveran omistajanvaihdosten rahoitus kasvoi eniten Varsinais-Suomessa. Finnveran rahoitus omistajanvaihdoksiin tuolloin yli kaksinkertaistui ja rahoitettujen omistajanvaihdosten määräkin kasvoi yli neljänneksellä edellisvuodesta.

Toisin kuin TS 3.3. kertoi, Varsinais-Suomen lisäksi yrityskauppojen määrä näyttäisi olleen laskussa Finnveran aluekatsauksien perusteella niin ikään ainakin Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa.

Yritysten tarve löytää uusia jatkajia on kasvussa muun muassa ikääntymisen myötä. Pandemian jälkeinen paluu normaaliin jäi haaveeksi. Nopea muutos yritysten toimintaympäristössä, energian, tuotantokustannusten ja korkotason nousu sekä yleinen epävarmuuden lisääntyminen jarruttavat ymmärrettävästi omistajanvaihdosten toteutumista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksi yrityskauppojen toteutumisen edellytyksistä on luottamus talouden positiiviseen kehitykseen, johon vallitseva geopoliittinen tilanne on tuonut uuden lommon.

Omistajanvaihdostoimijoiden kenttä on pirstaleinen. Vasta viime vuonna Tilastokeskus tuotti Verohallinnon tiedoista ensimmäistä kertaa tärkeää numerotietoa omistajanvaihdosten vuosivolyymeista. Tilastossa hyödynnetty yrityskauppatilasto koskee vain osakekauppoja eli liiketoimintakaupat jäävät lukujen ulkopuolelle. Näiden Tilastokeskuksen lukujen mukaan maakunnittain omistajanvaihdoksia on tapahtunut viime vuosina eniten Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomessa yrittäjien omistajanvaihdosaikeet ovat valtakunnallista tasoa korkeampia, sillä yli 55-vuotiaista yrittäjävastaajista jopa 64 prosenttia on kertonut suunnittelevansa yrityksestään luopumista lähivuosina.

Aikeet on muutettava konkreettisiksi teoiksi. Erityisesti mikro- ja pienyrittäjiä on heräteltävä omistajanvaihdoksiin alueellisen elinvoiman ja vireyden varmistamiseksi. Tarve on sitä suurempi, mitä harvempaan asutusta alueesta on kysymys. Uusia yrityksiä syntyy runsaasti kasvukeskuksiin, mutta vähemmän harvaan asutuille alueille.

Erityisesti mikro- ja pienyrittäjiä on heräteltävä omistajanvaihdoksiin alueellisen elinvoiman ja vireyden varmistamiseksi.

Yritykset toimivat usein verkostona, jolloin yhden yrityksen toiminnan loppuminen saattaa aiheuttaa hankaluutta muille toimijoille ja yrityksille.

Onnistuneet omistajanvaihdokset ovat koko maakunnan elinvoiman kannalta merkittävässä roolissa. Mitä enemmän Varsinais-Suomeen saadaan onnistuneita omistajanvaihdoksia, sitä useampi yritys nousee tutkitusti uuteen kehitys- ja kasvuvaiheeseen.

On kyse myös työpaikoista. Omistajanvaihdosfoorumin mukaan omistajanvaihdos on tällä hetkellä ajankohtainen Suomessa jopa noin 14 500 työnantajayritykselle, joissa on noin 90 000 työpaikkaa.

Siksi on tärkeää kääntää omistajanvaihdosten kehityksen suunta uudestaan nousuun. Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään elinkelpoista yritystä ja siksi on entisestään lisättävä yhteisiä ponnistuksia omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varsinais-Suomen Yrittäjien koordinoiman Omistajanvaihdospalvelun tavoitteena on auttaa omistajanvaihdoksen eri vaiheissa, varmistaa yritysten toiminnan jatkuvuus ja sitä kautta edistää työllisyyttä ja alueen elinvoimaisuutta. Palvelumme kokoaa yhteen maakunnan johtavat asiantuntijat muun muassa arvonmäärityksen, verotuksen, rahoituksen sekä juridiikan saralta. Myös potentiaalisille uusille yrittäjille on kerrottava yrityskaupasta reittinä yrittäjyyteen.

Omistajanvaihdosten edistämisen on oltava vahvempi osa elinkeinopolitiikkaa kaikilla tasoilla, kunnista kansalliselle tasolle. Pääministeri Marinin hallituksen puoliväliriihen kirjausten mukaisesti seuraavalla hallituskaudella on toteutettava ja vakiinnutettava kansallinen omistajanvaihdosohjelma ja toteutettava se yhdessä elinkeinoelämän järjestöjen kanssa.

Jutta Wirén

elinkeinoasioiden päällikkö ja omistajanvaihdospalvelun koordinaattori

Varsinais-Suomen Yrittäjät

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
EpäHumanisti
Liian suuri hinta
Yksi ongelmahan on liian suuri hinta. Kuvitellaan että yrityksen arvo on suurempi mitä onkaan, ei välttämättä ole investoitu uusiin laitteisiin jos yritys sellaisia tarvitsee. Tai sitten kyse on yrityksestä jolla ei ole kiinteää omaisuutta vaan melkein pelkästään maine, mikä on kiinni omistajassa, ja sekin maine hinnoitellaan liian kalliiksi.

Tämä voi toki johtua myös siitä ettei ole ajoissa säästetty eläkettä varten vaan kuvitellaan että myynnistä sitten saadaan ne eläkerahat.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Omistajanvaihdos hoidetaan rahalla
Ensin pitää hankkia riittävästi rahaa. Tämä onnistuu yleensä menemällä pankin luotto-osastolle. Sitten ostoksille. Kysykää Björn Wahlroosilta lisätietoja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.