Lukijoilta

Huoli alkoholimonopolista ei ole peruste uudistuksen torppaamiselle

Martti Vastamäki oli huolissaan Alkon monopolista ja tulevaisuudesta mielipidekirjoituksessaan (TS 7.3.). Hänen mielestään mietojen, alle 15 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myynnin salliminen päivittäistavarakaupoissa johtaisi myös väkevien juomien myynnin sallimiseen ja Alkon liikevaihdon valumiseen kaupan toimijoille.

Kuluttajien selkeä toive on voida ostaa alle 15-prosenttisia viinejä ruokakaupoista (Taloustutkimus, joulukuu 2022). Vaikka viinit vapautettaisiin ruokakauppoihin, Alko voisi jatkossakin myydä viinejä, ja sillä olisi edelleen monopoli väkeviin juomiin. Jos Alko ei näin pystyisi toimimaan, väkeville juomille voisi olla oma erillinen lupajärjestelmänsä. Näin se on järjestetty monessa muussakin Euroopan maassa.

Uudistuksen ajatus on, että mietoja, alle 15-prosenttisia viinejä saisivat myydä kauppojen osalta kaikki ne, joilla nytkin on alkoholin vähittäislupa. Vastamäen arvioiman 5 000 toimipaikan sijaan näitä lupia on tällä hetkellä noin 4 300, joista 2 800 on marketkauppoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös Vastamäen arvio kaupan kassoihin solahtavasta Alkon miljardipotista on virheellinen. Alko ei kerro, paljonko se saa viinien myynnistä, mutta on arvioitu, että Alko myy viiniä vuodessa noin 700 miljoonalla eurolla. Kun uskomme, että Alko pystyisi jatkamaan toimintaansa jatkossakin, näkisimme sen pystyvän säilyttämään viinien myynnistä noin 50 prosentin osuuden. On myös hyvä huomioida, että alkoholimyynnistä yli puolet on veroja.

THL:n virallisten tilastojen mukaan alkoholin kokonaiskulutus on laskenut Suomessa 10 prosenttia vuosina 2017–2021. Edellinen uudistus ei siis nostanut alkoholin kokonaiskulutusta, mikä osoittaa, että suomalaiset olivat valmiita siihen, kuten ovat uudistuksen seuraavaan askeleeseenkin. Teettämiemme laskelmien mukaan viinienkään tuominen ruokakauppaan ei nostaisi alkoholin kokonaiskulutusta.

Alkosta ostetaan vain noin kolmannes Suomessa kulutetusta alkoholista. Monopoli ei näytä estävän alkoholihaittoja, eikä sen säilyttäminen nykyiselläkään markkinaosuudella ole perusteltavissa kansanterveydellä.

Vuosi vuodelta yhä useampi toivoo viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa, ja kuluttajien toiveita on syytä kuunnella tässäkin asiassa. Kaupan toimijat ovat vastuunsa tuntevia jälleenmyyjiä, ja valmiita toteuttamaan uudistuksen vastuullisesti jo seuraavalla hallituskaudella.

Mari Kiviniemi

toimitusjohtaja

Kaupan liitto

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Antsu
Vähittäiskaupalla
on jo nyt ”vaikeuksia” hallita alkoholi valikoimaa ja myyntiä saatika jos väkevät tulee valikomaan niin homma karkaa käsistä eli näpistelyä ja häiriköintiä ym. ilkivaltaa. Kiitos ei.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kommentattori
Entä valikoima
Alkossa on varsin mittava valikoima viinejä. Monopoli auttanee pitämään laajan valikoiman laadukkaita viinejä esillä.

Yleisesti ottaen silloin kun viinit ovat ruokakaupassa, valikoima on suppeampi. Enkä tiedä riittääkö Alkoon asiakkaita erilaisten viinien maistelijoista, jotta valikoiman ylläpitäminen kannattaisi.

Itselleni ei ainakaan ole iso vaiva perjantaina kauppareissun päätteeksi käydä nappaamassa Alkosta viinipullo mukaan. On suurta laiskuutta, jos ei muutamaa metriä vaivaudu kävelemään lisää.

Enemmän harmittaa saatavuuden ajankohdat, kun viiniä ei saa sunnuntaina eikä enää myöhempään illalla. Jos viiniä saisi myös sunnuntaisin ja joka ilta kello 22 asti, niin sitten kannatan myynnin sallimista ruokakaupoissa. Muuten ainakaan itselleni moisesta muutoksesta ei olisi mitään hyötyä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hima-Hönö
Vast: Entä valikoima
Alkon myymäläthän ovat pääosin ns. taajamissa joissa riittää asiakkaita.
Välillä tulee mieleen että eräs puolue tukee maidontuottajia ja juomantiputtelijoita.
Laitoin tämän siksi että on alueita joilla eii muutama metri riitä viinipullon nappaamiseksi.

Asiassa on tavallaan sama ongelma kuin apteekkiasiassakin eli välimatkat eri alueilla.
Alkoholissa viinat ja apteekeissa vahvat reseptilääkkeet sekä noiden turvallisuuskysymys.
Samaan ongelmavyyhteen voi vielä lisätä postin toimipaikkojen alasajon vaikutukset.
Nykyisen liikkumisen kalleutta ei edes tarvitse mainita tässä yhteydessä.

Ehkä kaupunkilaisten on helpompi puolustaa monopolin kaltaisia kauppa-asioita.
Mikäli esim. kesämökki sijaitsee syrjäisemmältä seudulla voi ajatella hieman toisin.
Alkoholihaitoista voi miettiä että alko lähellä on helppo hakea pullo.
Mutta jos alko on kaukana niin silloin useimmiten haetaan iso satsi.

En tässä ota kantaa asioihin vaan vain yritän miettiä monipuolisia näkemyksiä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ilkka Reinne
Monopoleista ja niiden tukemisesta
Samalla kun monopoleja alkoholisektorilla pyritään purkamaan voitaisiin samalla palauttaa perinteikäs väkevien alkoholijuomien kotivalmistaminen lailliseksi!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Simpson
Ja juuri vaalien alla.
Kaupanliiton toimitusjohtaja profiloitui alkoholipolitiikan asiantuntijaksi. Onko kyse kuitenkin siitä, että edustamallaan yhteisöllä on oma lehmä ojassa. Meillä on suomessa kuitenkin alkoholi politiikasta vastaava ministeriö ja toimitusjohtaja tuntuu tietävän asiat paremmin kuin tutkimukseen pohjaava ministeriö.
Taannoin alettiin käydä keskustelua peliriippuvaisuudesta ja sen haittojen vähentämisestä. Seurauksena peliautomaatteja alettiin vähentämään marketeista ja muilta julkisilta paikoilta. Kun kauppareissulla tuli joskus lahjoitettua pari euroa kansanterveyteen, niin jonkun peliriippuvaisen takia minultakin hävisi mahdollisuus.
Alkoholin haitat ovat kuitenkin monikertaiset verrattuna peliriippuvaisten määrään.
Ärsyttäviä tällaiset ulostulot , kun puhutaan omasta taloudellisesta hyödystä. Annetaan vaan ministeriön arvioida, mikä on paras tapa hoitaa alkoholipolitiikkaa.
On ymmärrettävää, että kaupan alaa kismittää, kun viinat pysyvät Alkossa, mutta he eivät olekkaan se taho joka haitoista kantaa vastuun ja maksun , vaan sen kannamme me veronmaksajat.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.