Lukijoilta

Opiskelijat tulee nostaa pois köyhyysrajalta – se maksaa itsensä takaisin

JANE ILTANEN
Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa pitäisi olla itsestään selvää, ettei välttämätön toimeentulo tarkoita sitä, että jonkin ihmisryhmän tulee elää lainalla, sanoo kirjoittaja.
Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa pitäisi olla itsestään selvää, ettei välttämätön toimeentulo tarkoita sitä, että jonkin ihmisryhmän tulee elää lainalla, sanoo kirjoittaja.

Valtiovarainministeriö julkaisi maanantaina 6.3. esityksiään valtion talouden tasapainottamiseksi. Ehdotukset sisältävät muun muassa opintorahan leikkaamista entisestään ja muuttamista lainapainotteiseksi sekä lukukausimaksujen käyttöönottoa.

Ehdotusten tekijät ovat päässeet aikanaan hyötymään maksuttomasta koulutuksesta ja opintososiaalisista etuuksista.

Perustuslain 19 § toteaa, että jokainen on oikeutettu välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon, mikäli hän ei pysty itse hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa. Turun yliopiston ylioppilaskunnan mielestä opiskelijoiden tehtävä on opiskella. Siksi myös opiskeluaikana pitää pystyä tulemaan toimeen.

Me opiskelijat saamme kuukaudessa opintorahaa 268 euroa ja asumistukea Turussa enintään 330,40 euroa, mikä kattaa osan vuokrasta. Tämä ei millään mittarilla vastaa ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, sillä vuonna 2020 yhden aikuisen talouden köyhyysraja oli 1277 euroa ja kohtuullisen kulutuksen viitebudjetti 1247–1253 euroa kuukaudessa. Siten jopa opintolainan kanssa yksin asuva opiskelija elää sekä köyhyysrajan että viitebudjetin alapuolella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Köyhyydessä elämisen lisäksi heikko toimeentulo myös hidastaa opintoja. Opintorahaa leikattiin viimeksi vuonna 2017 yhteensä 86 euroa, minkä jälkeen vuosittaiset opintosuoritukset ovat laskeneet ja opiskelijat käyttävät viikossa opintoihin aikaa kolme ja puoli tuntia vähemmän.

Me opiskelijaliikkeenä vaadimme sadan euron korotusta opintorahaan. Tämä on täysin toteutettavissa, jos päättäjillä on viisautta ennaltaehkäistä mielenterveysongelmia ja halua saada nopeasti valmistuvia sekä terveitä korkeakoulutettuja työmarkkinoille.

Leikkaus johti myös siihen, että opiskelijat joutuivat ottamaan lainaa. Lainakanta kaksinkertaistui vuoden 2017 jälkeen ja on nyt 5,5 miljardia euroa. Suurimmalla osalla nykyopiskelijoista on valmistuessaan vähintään 15 000 euroa lainaa. Muutama vuosi sitten tämä luku oli vain muutama tuhat euroa.

Meissä korkeakouluopiskelijoissa on mukana tulevaisuuden hyväosaisia, mutta joukossamme on paljon myös osaopiskelukykyisiä ja matalammista lähtökohdista tulevia. Lisäksi mielenterveysongelmat ovat räjähtäneet käsiin, mikä heikentää jaksamisen todennäköisyyttä työelämässä.

Suuri osa korkeakoulutetuista ei muutenkaan pääse hyville tuloille koskaan. Esimerkiksi korkeakoulutetut lastentarhaopettajat tai sairaanhoitajat eivät välttämättä tule koskaan tienaamaan niin paljoa, että heitä voisi mitenkään kutsua hyväosaisiksi.

Tässä valossa lyhytnäköinen leikkauspolitiikka onkin käymässä Suomelle erittäin kalliiksi. Korjausliikkeitä on välttämätöntä tehdä jo ensi vaalikaudella.

Me opiskelijaliikkeenä vaadimmekin sadan euron korotusta opintorahaan. Tämä on täysin toteutettavissa, jos päättäjillä on viisautta ennaltaehkäistä mielenterveysongelmia ja halua saada nopeasti valmistuvia sekä terveitä korkeakoulutettuja työmarkkinoille.

Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa pitäisi olla itsestään selvää, ettei välttämätön toimeentulo tarkoita sitä, että jonkin ihmisryhmän tulee elää lainalla. Lupaamme, että opiskelijoiden toimeentulon parantaminen maksaa itsensä takaisin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jimi Salonen

Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka ja kuntapolitiikka

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Jallu
Opintolainallakin voi opiskella
Eikö opiskelun tarkoitu ole saada tulevaisuudessa parempi toimeentulo.
Tuota opintolainaa voisikin kutsua opiskelijan investointilainaksi jolla pyritään opiskelujen jälkeen parempiin, mielenkiintoisempiin ja samalla paremmin palkattuihin töihin.
Joilla sitten maksaa takaisin tuon investointilainan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Etoo
Minulle on ikuinen ihmetyksen aihe, miksi Suomessa työttömälle maksetaan huomattavasti enemmän kuin opiskelevalle. Ja miksi kummallekin maksetaan huomattavasti vähemmän kuin mitä EU edellyttää. Todellinen Kansallinen Häpeä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
opintososiaaliset etuudet
” sillä vuonna 2020 yhden aikuisen talouden köyhyysraja oli 1277 euroa ja kohtuullisen kulutuksen viitebudjetti 1247–1253 euroa kuukaudessa. ”

Arvoisa kirjoittaja, saanen huomauttaa että Suomessa on paljon eläkekeläisiä, työnteosta eläkkeelle jääneitä, joiden eläke on nippa nappa tuon köyhyysrajan yli, monella alikin ja he eivät todellakaan ole ”päässeet aikanaan hyötymään maksuttomasta koulutuksesta ja opintososiaalisista etuuksista.”

Heillä, jotka pääsivät opiskelemaan oli todellakin opintovelkaa, pitkälle työelämään ja he, joilla ei ollut, tekivät iltaisin töitä maksaakseen elämänsä opiskelujen aikana.
Sellaisia sanoja kuten opintososiaalinen etuus ei ollut tuolloin vielä keksittykään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ilkka Reinne
Leikkauslistat ja yritystoiminta
Jostain syystä yhteiskunnan leikkauslistoja suunniteltaessa unohdetaan kuluttamisen osuus kansantaloudelle ja uusien työpaikkojen syntymiselle.
Varmistamalla riittävä toimeentulo opiskelijoille, eläkeläisille, työttömille ja kaikkien alojen työntekijöille varmistamme yrityssektorille laajemman asiakaspohjan sekä luomme uusia työpaikkoja!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.