Lukijoilta

Nyt tarvitaan tekoja sote-palvelujen pelastamiseksi

Aluehallituksen varapuheenjohtaja Niina Alho otti kantaa 5.3. Turun Sanomissa "Nyt on oikea aika laittaa sote-palvelut kuntoon, ei leikata niistä" mielipidekirjoituksessaan sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen. Kirjoituksessaan Alho on huolissaan siitä, että hyvinvointialueuudistuksen tavoitteita ei saavuteta, mikäli hyvinvointialueella päädytään taloudellisiin leikkauksiin.

Suomi tarvitsee nyt korulauseiden sijaan tekoja sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden turvaamiseksi. Palvelut pitää toteuttaa niin, että kustannusten kasvua pystytään hillitsemään palveluiden saatavuudesta ja laadusta tinkimättä. Emme voi myöskään elää velaksi, koska jokainen otettu velkaeuro on samalla myös huomisen veronkorotus tai leikkaus.

Keinoja palveluiden turvaamiseen on useita, mutta kaikki lähtee siitä, mihin meillä on varaa. Varmistetaan siis palveluiden kestävä ja kannustava rahoitus niin, että otetaan käyttöön parhaat ja vaikuttavimmat toimintamallit, jotka perustuvat tietoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisätään vaikuttamismahdollisuuksia ja valinnanvapautta palveluissa, mahdollistetaan monipuolinen palvelutuotanto sekä varmistetaan osaajien saatavuus, hyvinvoiva henkilöstö ja ammattilaisten saumaton yhteistyö yli hallintorajojen. Näiden lisäksi hyödynnetään digipalvelumahdollisuuksia entistä paremmin.

Haluamme ihmisille aidosti sujuvan hoitoon ja palveluihin pääsyn sekä vaikuttavaa ja oikea-aikaista hoitoa ja hoivaa. Panostetaan siis samaan aikaan ennaltaehkäisyyn, ripeään hoitoon ja palveluihin pääsyyn sujuvoittamalla hoitopolkuja. Luodaan toimivia malleja yhteistyössä järjestöjen, yritysten, kuntien ja oppilaitosten kanssa ja muutetaan huonoiksi koettuja toimintatapoja ja parannetaan vaikuttavuutta tiedolla ja teknologialla.

Nyt on oikea aika pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut.

Toni Forsblom

aluevaltuutettu, aluehallituksen jäsen (kok)

aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja, Naantali

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
JaanaMalen
Hyvin- vai pahoinvointia
Omassa sosiaalisessa ympäristössäni tippuu lähes päivittäin tietoja siitä kuinka Varhan lyhyen toiminnan aikana on jo ehditty sekä huonontamaan palvelujen saatavuutta että laskemaan joidenkin olemassa olevien palveluiden laatua. Kannattaa siis olla tarkkana miten asioita ilmaisee virallisen päätöksenteon puolelta. Näppituntumalta voi todeta seuraavaa: Vanhuspalveluilta ollaan ainakin yhdessä kunnassa nipistämässä saunotus/suihkupalveluilta se saunaosuus ja kun ei kerran ole saunaa, niin ei tarjota enää saunakahvejakaan. Toisessa Varhan kunnassa ei sytostaattihoitoihin menevä ihminen saa välttämättömiin laboratoriokokeisiin aikaa ohjeitten mukaan edelliselle päivälle vaan hän jonottaa sairaana ns.päivystysaikaa. Samassa kunnassa on kuukausien jono hoivakotiin ja lähes 100- vuotias halutaan kotiuttaa odottamaan paikkaa.
Ennen kuin virtaviivaistetaan palvelut ilman lisäkustannuksia ja palveluitten tason laskua, tulee Varhan käydä läpi lukematon määrä erilaisia tapoja järjestää palveluja. Tähän asti suunnilleen kaikki lukemani osoittaa, että panokset ovat menneet ja menevät organisaation sisäisiin asioihin, sanaa potilas tai asiakas ei niissä teksteissä näy. Hyvä esimerkki on tämän päivän Turun Sanomien artikkeli koskien mielenterveys-ja päihdepalvelujen järjestökentän huolta siitä, ettei Varhassa tunnisteta kentän osaamista kokemusasiantuntijuudesta. Ei, kun organisaatio keskittyy byrokratiaan eikä pysty siinä rinnalla käymään vuoropuhelua osaavan järjestökentän tarjoamasta avusta niin, että hyöty saataisiin heti ulottumaan asiakkaisiin asti. Moni kansalainen, jonkan veroeuroilla hyvinvointialueita kustannetaan, miettii aidosti mielessään ollaanko menossa ojasta allikkoon, kun huolestuttavia merkkejä on ilmassa niin paljon. Tarvitsemme palveluja, emme himmeleitä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
DALIT
Vast: Hyvin- vai pahoinvointia
Käsittääkseni Varha on ilmoittanut että jatketaan entiseen malliin, joten lienee turha odottaa palveluita mitä ei nytkään ole.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hima-Hönö
Vast: Hyvin- vai pahoinvointia
JaanaMalen: Tuo tuotiin moneen kertaan monelta arvioijataholta esille ennen päätöstä.
Poliitikot ensin ajoivat asiat ongelmiin ja vihdoin saivat tuon hallintohimmelinsä läpi.
Kunnista piti vähentyä johtajia tarpeettomina koska alueilla on johtajat.
Mitenkä Turussa. Montako johtajaa on vähennetty Varhan takia?
Entä muissa alueen kunnissa. Osaako joku kertoa?
Poliitikot ja johtajat hyötyivät.
Entä työntekijät. Vie kuulemma oman aikansa kerrotaan hallinnosta.
Asiakkaiden eli kansalaisten palvelujen parantamisen asia on jo nähty.
Ei ole rahaa. Lisää tarvitaan ja jollei saada niin onhan hallintohimmeli rakennettu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
muistan
Vast: Hyvin- vai pahoinvointia
Hyvä kannanotto.
Resurssit taitavat mennä hallintoon, palvelut ovat vaikeasti tavoitettavissa. Tyksin ladralähetteitä ei voida tehdä ja lääkäriin mahdoton päästä, koska ei tiedä ketä on paikalla kuukausien päästä.
Tässä tapauksessa henkilökunta pakenee painostavan kiireen vuoksi., paikalla olevat yrittävät tehdä parhaansa.
On harmillista ajattaa potilas tyksin laboratorioon, odottamaan vuoroaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.