Lukijoilta

Suomalaisessa käyttäytymiskulttuurissa ei arvosteta enää riittävästi hyviä tapoja

Olen Turun Sanomien sivuilla joskus haastanut koulut ja kodit kiinnittämään enemmän huomiota hyvään käytökseen. Ihan arkielämässä.

Vielä on työtä jäljellä asian tiimoilta.

Hyvät tavat kaunistavat, innostavat ja kannustavat. Tapakasvatuksen pitäisi olla yksi Suomen koululaitoksen tärkeimmistä kaikkia oppiaineita läpäisevistä kokonaisuuksista. Suuressa maailmassa tapojen tunteminen kasvattaa itseluottamusta ja vahvistaa uskoa omaan pärjäämiseen.

Hyviä tapoja tarvitaan kaikkialla. Jopa politiikassa!

Minusta suomalaisessa käyttäytymiskulttuurissa ei enää hyviä tapoja arvosteta riittävästi. Kilpailuhenki, kovat arvot ja itsekkyys ovat lisääntyneet huolestuttavasti.

Hyvät tavat muodostuvat pienistä teoista; tervehtimisestä, silmiin katsomisesta puhuttaessa, kiittämisestä ja anteeksi pyytämisestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muutama viikko sitten oli paljon julkisuudessa henkilö, joka oli loukkaantunut siitä, kun kassa toivotti hyvää päivän jatkoa. Voi tätä loukkaantumisen kulttuuria. En millään tajua, mitä pahaa tässäkin oli.

Suuressa maailmassa tapojen tunteminen kasvattaa itseluottamusta ja vahvistaa uskoa omaan pärjäämiseen.

Toki se toivotus tulee joskus ihan selvästi kauppiaan "pakottamana", mutta monesti toki iloisesti ja silmiin katsoen. Olen itse ottanutkin tavan vastata toivotukseen ja toivottaa työn iloa ja kiitos. Joskus saa ihan hymynkin nousemaan kassahenkilön kasvoille.

Kiitoksen sanominen on meille suomalaisille jurrikoille kiven takana. Vaikka työ olisi kuinka hyvin tehty tai palvelu kuinka priimaa hyvänsä, on ainakin miehenpuolilla tapana potkiskella pikku kiviä ja todeta, että joo, ihan mukiinmenevää. Jos on puutteita palvelussa, siitä kyllä ollaan helposti hiilenä.

Kiitoksella kukaan ei elä, eikä sillä vatsaa täytetä, mutta on itsetuntoa kohottavaa kuulla oma nimi julkisen kiitoksen yhteydessä.

Kun kiität muita ja osoitat kiitollisuutta, on sinulla positiivinen asenne, joka auttaa elämässä eteenpäin. Positiivinen asenne johtaa usein menestykseen ja onneen. Lasi on sinulle aina puoliksi täynnä ja heräät joka aamu oikealla jalalla. Olet avoin uusille ihmisille ja kokemuksille, luotat ja uskallat toivoa.

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että kiitollisuus parantaa terveydentilaamme ja auttaa pitämään tunteet tasapainossa.

Kiitoksen ei tarvitse olla toki julkistakaan, kun se jo lämmittää mieltä.

Kiitos huomataan erityisesti silloin, kun se puuttuu.

Hyvän palvelukokemuksen jälkeen meillä jokaisella on ilo sanoa kiitos!

Jarmo Linkosaari

seniorikansalainen

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (6)

Vanhimmat ensin
Harri Siivonen
Naulan kantaan
Suomalaiset on ehkä maailman mörkeintä kansaa. Itse pyrin katsomaan asioita positiivisesti ja useammalta taholta ja säästää kiukuttelun vasta siihen kun siihen on oikeasti aihetta. Ei siihen, jos joku tervehtii, pysäköi väärin, pölöilee... Sellaista nyt aina tapahtuu, ei sillä kannata päiväänsä pilata.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hima-Hönö
Vast: Naulan kantaan
Harri Siivennoinen: Ehkä olet tietoisesti tai teitämättömästi Suomalaisuuden ytimessä.
Omat tekemiset tai tekemättömyydet ovat aivan yhdentekeviä yhteiskunnan kokonaisuudessa.
Jos naapuri toimii samoin kuin itse niin se on JEES. Entä vaihtoehto?
Noita vaihtoehtojahan käsitellään oikeudenkäynneissä. Miksi näin?
Ehkä ei enää osata tai haluta enää elää ihmismäisesti.
Vanha kysymys aiheesta: Miksi naapurini kiukuttelee kun paalutin hänen tontilleen.
Oma mielipiteeni asiasta on edelleen sama:
Voidakseni arvostaa itseäni minun pitää myös osata arvostaa naapuriani.
Elämästä saa vaikean mikäli itse tekee siitä vaikean.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Kiitos
Omassa perheessä kiitetään herkästi myös ihan jokapäiväisistä jutuista. Aina tällainen rutiininomainen kiittäminen ei kenties synnytä kiittäjässä syvää kiitollisuuden tunnetta tai saajassa suurta riemua, mutta se on tärkeä merkki siitä, että kiitettävä asia on rekisteröity. Se ei mene kenenkään huomaamatta - vaikka kyse olisi tiskikoneen tyhjentämisestä, kiitos varmistaa, että muut ovat havainneet sen, ja on kiva, että joku teki sen. Vastakohtana voisi olla stereotyyppinen uhriutuva perheenäiti, joka hoitaa 90 % kotitöistä kenenkään piittaamatta.

Kiitos ja kannustus on tutkitusti myös vahvimpia motivointikeinoja, paljon vahvempia kuin kielteinen kritiikki, valvonta, rangaistukset (suorat tai verhotut), välinpitämättömyys jne. On kiittäjän oma etu vahvistaa myönteistä käyttäytymistä!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
S.F.
Osa nykyistä ongelmavyyhtiä
"suomalaisessa käyttäytymiskulttuurissa ei enää hyviä tapoja arvosteta riittävästi."
- Kirjoitus osui asian ytimeen. Käytöstapojen puute on ilmeistä ja se näkyy busseissa, kaupoissa, liikenteessä ja oikeastaan kaikkialla. Joku voisi sanoa, että kassahenkilölle tervehtiminen ei ole merkityksellistä tai tärkeää. Itse olen eri mieltä. Jos ei osaa toimia oikein edes pienissä asioissa, niin miten siihen pystyisi isommissakaan? Ja jota nuorena ei opi, sitä vanhanakaan ei taida. Ongelma liittyy nykyiseen itsekkyyteen, välinpitämättömyyteen, vapaaseen kasvatukseen ja siihen, että elämässä ajatellaan olevan vain oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia. Yksi tärkeä osa ratkaisua olisi perusteellinen koulukurin palauttaminen. Se olisi ainakin ensiaskel oikeaan suuntaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Osa nykyistä ongelmavyyhtiä
Juuri niin. Eipä tuohon juuri mitään tarvitse lisätä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hemmuli
Vast: Osa nykyistä ongelmavyyhtiä
Oman havaintoni mukaan kylläkin keski-ikäiset, eivätkä nuoret, ovat huonoimmin käyttäytyvä ryhmä julkisissa tiloissa. Varsinkin asiakaspalvelijoille raivoaminen on kyllä lähes yksinomaan 40-60 vuotiaiden harrastus.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.