Lukijoilta

Ihmisten liikkumisen merkitys huomioidaan talvikunnossapidossa, aikataulut ja kaupunkitilan ahtaus ovat haaste lumien sijoittelussa

Pekka Pihlanto kirjoitti mielipidekirjoituksessaan 24.2. huolensa talven lumen ja liukkauden tuomista haasteista varsinkin ikääntyneemmille kävelijöille.

Kaupungin kunnossapidossa tiedostetaan kävelyn terveydelliset vaikutukset. Kävely on parhaimmillaan helppo, matalan kynnyksen tapa liikkua, ulkoilla ja kohdata muita ihmisiä.

Valmistelussa olevassa Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelmassa esitetään toimenpiteitä, joilla parannetaan kävelyn olosuhteita ja luodaan houkuttelevaa kaupunkitilaa. Ohjelman toimenpiteissä on muun muassa penkkien lisääminen eri reiteille rohkaisemaan kävelyyn lähtemisessä, suojateiden turvallisuuden ja esteettömyyden parantaminen sekä jalkakäytävien kunnossapitoluokituksien tarkastamisen jatkaminen vuosittain.

Talvinen lumimyräkkä tuo katujen kunnossapidon ykköstehtäväksi liikkumisreittien turvaamisen. Kun kaikkialla ei voida olla samaan aikaan, on oleellista mahdollistaa liikkuminen niin, että ensin aurataan kadun toinen puoli ja vasta myöhemmin toinen, kun myös muut alueet on ensin hoidettu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka aikataulut ja kaupunkitilan ahtaus ovat lumien sijoittelussa aina haasteita, niin ihmisten liikkumisen merkitys huomioidaan kaikessa tekemisessämme. Lumisina talvina kävelyyn ei aina kuitenkaan voi käyttää samoja reittejä kuin muulloin. Kevyenliikenteen väylät hoidetaan osana liikkumisreittejä, vaikka esimerkiksi kaikkia kevyenliikenteen väyliä puistoissa ei aurata lainkaan.

Lumisina talvina kävelyyn ei aina voi käyttää samoja reittejä kuin muulloin.

Katujen ja väylien talvikunnossapito perustuu luokitukseen, jossa otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys ja liikenteen määrä. Kävelyn ja pyöräilyn väylien luokitusperusteena on käytetty jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden määrää, työssäkäyntiliikennettä, liikennettä keskustaan ja asemille sekä väylän varrella olevia palveluja. Kunnossapitoluokituksia tarkastellaan vuosittain.

Kaupunkiympäristön hoitaminen on monen tahon yhteistyötä. Esimerkiksi suuri osa jalkakäytävistä keskustan alueella on kiinteistönomistajan vastuulla niin lumenpoiston kuin hiekoituksenkin osalta.

Turussa voi seurata reaaliaikaisesti kaupungin katujen kunnossapitoa ja kaluston liikkumista osoitteessa palvelukartta.turku.fi. Lisäksi Turun seudun opaskartasta voi tarkastella talvikunnossapidon vastuualueiden tarkempaa rajausta.

Paras reitti palautteille on palautepalvelu, jonka kautta asiat saadaan suoraan ja nopeasti urakoitsijalle.

Mari Helin

kunnossapitopäällikkö

Turun kaupunki

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (7)

Vanhimmat ensin
Heiskalaine
Entäs Turussa?
Helin, tiedoksi sinulle, Kuopiossa kokeiltiin harjasuolausta ja siitä saatujen erittäin kriittisten palautteiden perusteella, siitä todennäköisesti luovutaan. Kuopiossa kuunnellaan käyttäjien mielipiteitä talvihoidosta, Turussa pyydät kirjoittelemaan turhuuksien pohjattomaan kaivoon, palautepalveluun, joka on Turussa suuri vitsi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
kommentti
Hoidon valinnat
Tänäkin talvena on sattunut ainakin ainakin kaksi kertaa tilanne, jossa viikonlopuksi on tullut ensin räntäsadetta ja sen päälle runsaasti pakkaslunta ja kireä pakkanen. Jos sunnuntaina olisi ajettu niitä väyliä (mitä tahansa), niin paljon vähemmällä olisi jatkossa selvitty.

Nyt se nihkeä lumikerros poljettiin ja ajettiin piukaksi polanteeksi. Sitten sitä yritettiin monin paikoin ajaa kuntoon isolla kalustolla. Jalkakäytäviä aurattiin 6 tonnin traktorilla, jossa oli kolme metriä leveä aura. Eihän sellaisella saa mitään aikaan, jos jalkakäytävän toisella reunalla on tonttiaita ja toisella puolella viherkaista. Ei se aura vaan sovi ja jälki on sen mukaista.

Hoitosopimukseen pitäisi tehdä pykälä, jossa määritellään hoidettavan alueen kunto ensisijaisena. Ei sillä määrityksellä, montako senttiä on tullut lunta, ennen kuin pitää lähteä töihin. Jos on liukasta, se voi olla sitä vaikka kahden sentin lumikerroksen jälkeen, jos räntä jäätyy. Ja töihin on mentävä sunnuntaina aamullakin, eikä odottaa seuraavan viikon jotain arkipäivää.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hima-Hönö
Vastuualueet ja vastuulliset
"Katujen ja väylien talvikunnossapito perustuu luokitukseen, jossa otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys ja liikenteen määrä. Kävelyn ja pyöräilyn väylien luokitusperusteena on käytetty jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden määrää, työssäkäyntiliikennettä, liikennettä keskustaan ja asemille sekä väylän varrella olevia palveluja. Kunnossapitoluokituksia tarkastellaan vuosittain."

Kun lunta ei aurata niin eihän juuri ketään liiku. Eli helppo laskea luokitusta tarkastelussa.
Tuota selitystä nielemättä on kysyttävä että miksei tarkistella oletetun työn tekijöiden jälkiä.
Kaupunkihan maksaa kuitenkin kaikesta siitä mistä noissa halpuutuksissa on sovittu.
Onko halpuutetulla eli kilpailutetulla omat oikeutensa jättää työt tehtäväksi miten sattuu.
Sama ongelma Fölin kilpailutuksissa. Bussit kulkevat miten sattuu. Siis osalla linjoista.

Kilpailutukset oikein tehtynä on hyvä asia. Halpuutukset sen sijaan eivät ole.
Virhe halpuuttajilta on mikäli ei edes käsitetä millä hinnalla työt suoritetaan edes kohtuudella.
Vielä suurempi virhe on jos ei edes seurata miten toiminta hoidetaan tai jätetään hoitamatta.
Kun selitetään että valita palautepalveluun niin siinä on ainakin kaksi ongelmaa.
Mistä sen tietää mitä valituksia julkaistaan tai mitä jätetään julkaisematta.
Jos kuitenkin valitus julkaistaan niin miksi asioihin ei siitä huolimatta saada parannuksia.
Joten on pelkkää sananhelinää ja ihmisten aliarvioimista sanoa: Talvi on vaikeaa aikaa.
Jos lunta sataa paljon niin vanha hyvä tapa on kuljettaa liiat lumet lumenkaatopaikoille.
Ai niin. Eihän se passaa kun toiminta on halpuutettujen kassasta pois. Ne tuotot nääs.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
EpäHumanisti
Hmm
"Paras reitti palautteille on palautepalvelu, jonka kautta asiat saadaan suoraan ja nopeasti urakoitsijalle."

Jos kerran palautteet menevät urakoitsijalle niin mites urakoitsijat sit saatais tekemään sovitut asiat?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.