Ihmisten liikkumisen merkitys huomioidaan talvikunnossapidossa, aikataulut ja kaupunkitilan ahtaus ovat haaste lumien sijoittelussa
Pekka Pihlanto kirjoitti mielipidekirjoituksessaan 24.2. huolensa talven lumen ja liukkauden tuomista haasteista varsinkin ikääntyneemmille kävelijöille.
Kaupungin kunnossapidossa tiedostetaan kävelyn terveydelliset vaikutukset. Kävely on parhaimmillaan helppo, matalan kynnyksen tapa liikkua, ulkoilla ja kohdata muita ihmisiä.
Valmistelussa olevassa Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelmassa esitetään toimenpiteitä, joilla parannetaan kävelyn olosuhteita ja luodaan houkuttelevaa kaupunkitilaa. Ohjelman toimenpiteissä on muun muassa penkkien lisääminen eri reiteille rohkaisemaan kävelyyn lähtemisessä, suojateiden turvallisuuden ja esteettömyyden parantaminen sekä jalkakäytävien kunnossapitoluokituksien tarkastamisen jatkaminen vuosittain.
Talvinen lumimyräkkä tuo katujen kunnossapidon ykköstehtäväksi liikkumisreittien turvaamisen. Kun kaikkialla ei voida olla samaan aikaan, on oleellista mahdollistaa liikkuminen niin, että ensin aurataan kadun toinen puoli ja vasta myöhemmin toinen, kun myös muut alueet on ensin hoidettu.
Vaikka aikataulut ja kaupunkitilan ahtaus ovat lumien sijoittelussa aina haasteita, niin ihmisten liikkumisen merkitys huomioidaan kaikessa tekemisessämme. Lumisina talvina kävelyyn ei aina kuitenkaan voi käyttää samoja reittejä kuin muulloin. Kevyenliikenteen väylät hoidetaan osana liikkumisreittejä, vaikka esimerkiksi kaikkia kevyenliikenteen väyliä puistoissa ei aurata lainkaan.
Lumisina talvina kävelyyn ei aina voi käyttää samoja reittejä kuin muulloin.
Katujen ja väylien talvikunnossapito perustuu luokitukseen, jossa otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys ja liikenteen määrä. Kävelyn ja pyöräilyn väylien luokitusperusteena on käytetty jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden määrää, työssäkäyntiliikennettä, liikennettä keskustaan ja asemille sekä väylän varrella olevia palveluja. Kunnossapitoluokituksia tarkastellaan vuosittain.
Kaupunkiympäristön hoitaminen on monen tahon yhteistyötä. Esimerkiksi suuri osa jalkakäytävistä keskustan alueella on kiinteistönomistajan vastuulla niin lumenpoiston kuin hiekoituksenkin osalta.
Turussa voi seurata reaaliaikaisesti kaupungin katujen kunnossapitoa ja kaluston liikkumista osoitteessa palvelukartta.turku.fi. Lisäksi Turun seudun opaskartasta voi tarkastella talvikunnossapidon vastuualueiden tarkempaa rajausta.
Paras reitti palautteille on palautepalvelu, jonka kautta asiat saadaan suoraan ja nopeasti urakoitsijalle.
Mari Helin
kunnossapitopäällikkö
Turun kaupunki