Lukijoilta

Pyrkiikö Turun kaupunki lopettamaan Steiner-koulun toiminnan?

TIMO JAKONEN
Steinerkouluyhdistyksen mukaan Turun kaupunki on laiminlyönyt rakennuksessa tarvittavia korjauksia vuosien ajan.
Steinerkouluyhdistyksen mukaan Turun kaupunki on laiminlyönyt rakennuksessa tarvittavia korjauksia vuosien ajan.

Turun kaupungin julkaisemalla kaupunginhallituksen maanantain 27.2. kokouksen esityslistalla esitetään Turun Steiner-koulun vuokrasopimuksen irtisanomista.

Turun seudun steinerkouluyhdistys on järjestänyt steinerpedagogista opetusta Turussa kyseisessä Mestarinkadun kiinteistössä 40 vuotta. Koulussa opiskelee 240 oppilasta esikoululaisista abiturientteihin, joiden kaikkien tulevaisuuteen irtisanomispäätös vaikuttaa merkittävästi. Koulu on myös 43 ihmisen työpaikka.

Steinerkoulussa opitaan samat asiat kuin peruskoulussakin, mutta eri tavalla ja osin eri järjestyksessä. Koulu on valtion rahoittama ja opetushallituksen perusopetuksen perusteet ovat myös steinerkoulujen opetussuunnitelman pohjana.

Turun kaupungin julkaiseman kaupunkistrategian ydinarvoina ovat asukas- ja asiakaslähtöisyys, vastuullisuus ja yhdenvertaisuus sekä uudistuminen ja yhteistyö. Mutta näkyvätkö nämä arvot kaupungin toimissa käytännössä?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

40 vuoden yhteistyön jälkeen Turun kaupunki ilmoitti yksipuolisesti koulutilojen irtisanomisesta. Vuoropuhelua koulun hallituksen kanssa asiasta ei käyty. Ainoa ennakkovaroitus oli koulun hallituksen puheenjohtajan kaupungin edustajalta helmikuun alussa saama epävirallinen ja häkellyttävä lausuma irtisanomisen valmistelusta kaupungin puolelta.

Onko kaupungin käsitys yhteistyöstä ja avoimuudesta se, että kaupunginhallituksen esityslista julkaistaan viimeisellä mahdollisella hetkellä jo virka-ajan umpeuduttua? Toteuttaako kaupungin arvoperustan asukas- ja asiakaslähtöisyyttä 240 oppilaan koulunkäynnin ja 40 työntekijän tulevaisuuden vaarantaminen?

Turun seudun steinerkouluyhdistyksen hallitus kävi pitkään neuvotteluja Turun kaupungin kanssa koulutoimintaan vuokratun Mestarinkadun kiinteistön hankkimisesta koulun käyttöön tilojen kehittämiseksi ja koulutoiminnan tulevaisuuden turvaamiseksi. Nämä hankintaneuvottelut etenivät hyvässä yhteisymmärryksessä vuoden 2022 loppuun asti, ja tilahankinnan valmistelu oli edennyt hyvin pitkälle.

Rakennuksen nykykunto on seurausta siitä, että kaupunki on vuosi­kymmenten ajan lyönyt korjaukset laimin.

Koulukiinteistössäon korjaustarpeita liittyen ilmanvaihtoon ja mahdolliseen mikrobikasvustoon, joista Turun Sanomat uutisoi koulun tilojen joulukuun terveystarkastuksen jälkeen. Turun steinerkouluyhdistys oli tietoinen korjaustarpeista ja valmis hankkimaan kiinteistön omistukseensa sekä suorittamaan tarvittavat korjaustoimenpiteet omakustanteisesti yhteistyössä kiinteistökehittäjän kanssa. Koulu oli siis sitoutunut kiinteistön kehittämiseen koulutoimintaa varten tuleviksi vuosikymmeniksi toisin kuin kaupunki esityslistassaan väittää.

Rakennuksen nykykunto, mihin esityslistassa vedotaan, on seurausta kaupungin vuosikymmenten korjausten laiminlyönnistä. Kaupunki ei ole missään vaiheessa ollut yhteydessä kouluyhdistykseen mahdollisten laajamittaisten korjausten tekemisestä tai niiden kustannusten selvittämisestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaupungin täysin odottamaton esitys vuokrasopimuksen irtisanomisesta tulee koko kouluyhteisöllemme suurena järkytyksenä. Turun seudun steinerkouluyhdistys on vuosikymmeniä tarjonnut menestyksekkäästi steinerpedagogista opetusta tuhansille oppilaille.

Tämä ennakoimaton ja yksipuolinen esitys Mestarinkadun kiinteistön vuokrasopimuksen irtisanomisesta asettaa Turun Steiner-koulun oppilaiden koulunkäynnin ja henkilökunnan työpaikat vaaraan.

Tuomas Haanpää

Turun seudun steinerkoulu­yhdistys ry:n puheenjohtaja, hallituksen puolesta

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Rainer Kryssi
Valtio hankkii tilat?
Jos kerran "Koulu on valtion rahoittama" (yllätys minulle), niin miksei valtio sitten järjestä sille tiloja? Mielestäni sitä tulisi silloin verrata Normaalikouluun, joka harjoittelukouluna toimii Turun Yliopiston alaisuudessa. Vai eikö haluta että valtio tiukemmin osallistuisi koulun toimintaan? Kiinnitti huomiota YLEn koulukoneessa, että Steiner-koulu oli ainoa Turussa, jossa S2 oppilaiden määrä oli 0 %. Eliittivanhempien lasten koulu?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Samppa
Vast: Valtio hankkii tilat?
Steinerkoululle on tietääkseni osoitettu kaksikin tonttia koulun rakentamiseksi. Toinen oli Vähä-Heikkilässä ja toinen Koivulassa?
Asian kulkua on ollut mielenkiintoista seurata vuosikymmenten ajan.
Joku iso riippa tuo koulutuksellinen asenne-ero yhteiskunnalle ilmeisesti on?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Samppa
Steinerpedagogiikka vastatuulessa
Virallinen peruskoulupolitiikka on ajautunut tuulen vietäväksi. Oppimistulokset laskevat. Oppilaita kuvataan peitellysti S2 ja F1 , joitten oppimistuloksien aiheuttamaa ristiriitaa yritetään sovitella.
Tämän ristivedon taustalla on muhinut vuosikymmenet steinerpedagogiikan tuoma viehätys. Yhteiskunnallinen ja virallinen koulutuspolitiikka ei syrjähyppyjä salli. Kansa on tasapäistettävä peruskoulusta lähtien.
Steinerkoulu on joutunut taas kerran jäykän ja byrokraattisen koulupolitiikan hampaisiin.
Tässä ei taistella ainoastaan koulurakennuksesta vaan siitä hyväksytäänkö maahan muitakin kuin virallinen jäykkä ja poliittisesti päämäärähakuinen peruskoulu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kielo
Keskustelu pyörii väärissä asioissa
Steinerin tiedotuslinja on pitänyt vanhemmat pimennossa rakennuksen kunnon suhteen.

Pätkä kaupungin esityslistasta:
”Kohteen ilmanvaihdon tehostaminen tai muuttaminen tulo- ja poistoilmanvaihdoksi on euromääräisesti mittava hanke, jonka toteuttaminen kohdetta tyhjentämättä olisi erittäin vaikeaa. Viranomaisen edellyttämä kiinteistön kunnon tutkiminen tarkoittaa käytännössä kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksen teettämistä. Hyvin ilmeistä on, että tämän tutkimuksen lopputuloksena merkittävä määrä kohteen pintarakenteita tulisi uusittavaksi.”
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Steinerpedagogiikka vastatuulessa
Tiloista luopuminen toistaiseksi tai pysyvästi on yksi asia, ja sille voi hyvinkin olla tarvetta.

Toinen asia on, että asia annetaan ylhäältä päin ilmeisen yhtäkkisesti, vaikka tilakysymyksestä on neuvoteltu kaupungin ja Steiner-koulun välillä jo jonkin aikaa. Korvaavia tiloja ei käsittääkseni osoitettu. Tämä ei todellakaan ole hyvää hallintotapaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.