Pyrkiikö Turun kaupunki lopettamaan Steiner-koulun toiminnan?
Turun kaupungin julkaisemalla kaupunginhallituksen maanantain 27.2. kokouksen esityslistalla esitetään Turun Steiner-koulun vuokrasopimuksen irtisanomista.
Turun seudun steinerkouluyhdistys on järjestänyt steinerpedagogista opetusta Turussa kyseisessä Mestarinkadun kiinteistössä 40 vuotta. Koulussa opiskelee 240 oppilasta esikoululaisista abiturientteihin, joiden kaikkien tulevaisuuteen irtisanomispäätös vaikuttaa merkittävästi. Koulu on myös 43 ihmisen työpaikka.
Steinerkoulussa opitaan samat asiat kuin peruskoulussakin, mutta eri tavalla ja osin eri järjestyksessä. Koulu on valtion rahoittama ja opetushallituksen perusopetuksen perusteet ovat myös steinerkoulujen opetussuunnitelman pohjana.
Turun kaupungin julkaiseman kaupunkistrategian ydinarvoina ovat asukas- ja asiakaslähtöisyys, vastuullisuus ja yhdenvertaisuus sekä uudistuminen ja yhteistyö. Mutta näkyvätkö nämä arvot kaupungin toimissa käytännössä?
40 vuoden yhteistyön jälkeen Turun kaupunki ilmoitti yksipuolisesti koulutilojen irtisanomisesta. Vuoropuhelua koulun hallituksen kanssa asiasta ei käyty. Ainoa ennakkovaroitus oli koulun hallituksen puheenjohtajan kaupungin edustajalta helmikuun alussa saama epävirallinen ja häkellyttävä lausuma irtisanomisen valmistelusta kaupungin puolelta.
Onko kaupungin käsitys yhteistyöstä ja avoimuudesta se, että kaupunginhallituksen esityslista julkaistaan viimeisellä mahdollisella hetkellä jo virka-ajan umpeuduttua? Toteuttaako kaupungin arvoperustan asukas- ja asiakaslähtöisyyttä 240 oppilaan koulunkäynnin ja 40 työntekijän tulevaisuuden vaarantaminen?
Turun seudun steinerkouluyhdistyksen hallitus kävi pitkään neuvotteluja Turun kaupungin kanssa koulutoimintaan vuokratun Mestarinkadun kiinteistön hankkimisesta koulun käyttöön tilojen kehittämiseksi ja koulutoiminnan tulevaisuuden turvaamiseksi. Nämä hankintaneuvottelut etenivät hyvässä yhteisymmärryksessä vuoden 2022 loppuun asti, ja tilahankinnan valmistelu oli edennyt hyvin pitkälle.
Rakennuksen nykykunto on seurausta siitä, että kaupunki on vuosikymmenten ajan lyönyt korjaukset laimin.
Koulukiinteistössäon korjaustarpeita liittyen ilmanvaihtoon ja mahdolliseen mikrobikasvustoon, joista Turun Sanomat uutisoi koulun tilojen joulukuun terveystarkastuksen jälkeen. Turun steinerkouluyhdistys oli tietoinen korjaustarpeista ja valmis hankkimaan kiinteistön omistukseensa sekä suorittamaan tarvittavat korjaustoimenpiteet omakustanteisesti yhteistyössä kiinteistökehittäjän kanssa. Koulu oli siis sitoutunut kiinteistön kehittämiseen koulutoimintaa varten tuleviksi vuosikymmeniksi toisin kuin kaupunki esityslistassaan väittää.
Rakennuksen nykykunto, mihin esityslistassa vedotaan, on seurausta kaupungin vuosikymmenten korjausten laiminlyönnistä. Kaupunki ei ole missään vaiheessa ollut yhteydessä kouluyhdistykseen mahdollisten laajamittaisten korjausten tekemisestä tai niiden kustannusten selvittämisestä.
Kaupungin täysin odottamaton esitys vuokrasopimuksen irtisanomisesta tulee koko kouluyhteisöllemme suurena järkytyksenä. Turun seudun steinerkouluyhdistys on vuosikymmeniä tarjonnut menestyksekkäästi steinerpedagogista opetusta tuhansille oppilaille.
Tämä ennakoimaton ja yksipuolinen esitys Mestarinkadun kiinteistön vuokrasopimuksen irtisanomisesta asettaa Turun Steiner-koulun oppilaiden koulunkäynnin ja henkilökunnan työpaikat vaaraan.
Tuomas Haanpää
Turun seudun steinerkouluyhdistys ry:n puheenjohtaja, hallituksen puolesta