Lukijoilta

Miksei ylipainosta kärsivä pääse ravitsemusterapeutille Turussa?

SHUTTERSTOCK

Olen pudottanut painostani useita kymmeniä kiloja. Olen toistuvasti pyytänyt Turun kaupungin terveydenhuollolta eli nykyiseltä Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta lähetettä ravitsemusterapeutille. En kuitenkaan saa lähetettä. Yksi perusteluista on se, että minulla ei ole syömishäiriötä.

Minulle on myös sanottu, että ravitsemusterapia on harvalle ollut ratkaisu painonpudotukseen. En itsekään usko, että tämä on mikään taikakeino. Vaan haluaisin yksinkertaisia ohjeita, miten minun olisi järkevää syödä.

Lähtötilanteessa painoindeksini oli lähes 60. Eli olen ollut huomattavan ylipainoinen. Tällä hetkellä olen vielä hieman sairaalloisen ylipainon puolella. Tarkoittaa siis sitä, että painoindeksini on hieman yli 40.

Haluaisin todellakin tietää, että kenellä on oikeus päästä ravitsemusterapiaan? Turulla on ilmeisesti tällä hetkellä töissä tasan yksi aikuisten ravitsemusterapeutti, mikä on aivan riittämättömästi. Se, että painoni nousi entisiin mittoihin, on tuskin kenenkään edun mukaista, vähiten tietenkin itseni.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä hetkellä olen päässyt lähes ilman liitännäissairauksia. Entä jos lihon entisiin mittoihini? Sairastun mahdollisesti diabetekseen, uniapneaan tai johonkin muuhun, usein lihavuuteen liittyvään sairauteen. Tämä vasta tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Silloin tarvitsisin vielä enemmän julkisen terveydenhuollon palveluita kuin mitä nyt tarvitsen.

Lisäksi tämä tietenkin romuttaisi psyykkisen vointini, jossa nyt painon pudotuksen myötä on ollut selkeitä kohoamisen merkkejä. Psyykkinen ja fyysinenhän vointihan kulkevat usein käsi kädessä.

Koen, että tähän mennessä painonpudotus on ollut jopa suhteellisen helppoa. Mitä isompi paino, sitä helpompaa painonpudotus on. Toki tämäkin on vaatinut paljon työtä. Itsekseen paino ei ole tippunut.

Mutta nyt olen täysin hukassa syömiseni kanssa, en yksinkertaisesti hahmota, miten syön järkevästi tässä painossa, jotta paino edelleen jatkaisi tippumistaan. Toki on olemassa sovelluksia, joiden avulla voi laskea oman kalorinkulutuksen. Sen osaan tehdä.

Tiedän perusteet, ateriarytmistä ynnä muusta vastaavasta. Minulla on jopa hoitoalan koulutus. Silti olen hukassa. Pitääkö minun todella sairastua syömishäiriöön ennen kuin voin päästä ravitsemusterapeutille?

Todella surullista ja säälittävää. Minun on kuitenkin annettava myös positiivista tunnusta Varsinais-Suomen hyvinvointialueen terveydenhuollolle, olen saanut apua terveydenhoitajalta painonpudotukseen ja saan edelleen. Saatan siis olla paremmassa asemassa kuin moni muu, joka taistelee ylipainonsa kanssa.

Huolimatta tästä uskon, että jo muutama kerta ravitsemusterapeutilla auttaisi minua eteenpäin. En ole niin rikas, että voisin kääntyä yksityisen terveydenhoidon puoleen, jonne kyllä pääsisin nopeasti ja helposti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Apua tarvitseva

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
ahmatti
typerää
Minusta jos henkilö on 60BMIltään voi laskea syömishäiriöiseksi. EI normaalilla syömisellä päästä näihin mittoihin. Itsellä BMI 45 koska en vaan osaa lopettaa syömistä ja koen sen häiriösyömiseksi
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sohvi82
Hei
Asun Hus alueella ja teen netissä Hus terveyslaihdutus valmennuksen tehtäviä. Minulla on oma valmentaja. Nyt tapaan sitä kautta (maksullinen) ravintoterapeuttia. Onko Turun alueella tälläistä palvelua?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
ettänäinkin
Vast: Hei
Olen itse kuullut, että on olemassa netissä toimiva painonhallintatalo tms., mutta edes Turun erikoissairaanhoidossa asiasta keskustellessani eivät tienneet siitä mitään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
ettänäinkin
turhaa
Valitettavasti voin kertoa, että se ravitsemusterapeutin vastaanotto julkisessa terveydenhuollossa ei ole mitään pitkäjänteistä syömisvalmennusta painonpudottajalle. Ehkä pääsisit yhden kerran ja kuulisit ne samat asiat, jotka voit nytkin itse lukea netistä virallisista suosituksista. Jos asia on itsellesi erityisen tärkeä ja rahaa riittää, niin kannattaa hankkiutua yksityiselle.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jallu
Vast: turhaa
Kyllä sen elämäntapamuutoksen, ei laihduttamisen, on lähdettävä itse kunkin omien korvien välistä. Ei sitä lopulta pysty mitkään terapeutit tekemään toisen ihmisen puolesta.
Mikä meitä nykyihmisiä vaivaa kun aina kaikkeen huudetaan yhteiskuntaa apuun.
Tietoa terveellisistä elintavoista on saatavissa vaikka kuinka paljon jos vain haluaa ottaa sitä vastaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.