Lukijoilta

Ei AC Turulle – terve vastakkainasettelu luo jalkapallossa tunnetta ja kilpailua katsomoon ja kentälle

Toisin kuin Turun Sanomien lukija Olenius ehdotti ("Interin ja TPS:n ykkösjoukkueiden yhdistäminen olisi tie menestykseen", TS mielipiteet 7.2.), Turun jalkapalloseuroja ei tule missään nimessä yhdistää. Fuusioitumisunelmien sijasta Suomen Turussa pitää keskittyä olennaisesti enemmän oman seuratyön kehittämiseen. Terve vastakkainasettelu tuo tunnetta ja kilpailua katsomoon, kentälle ja toimistolle aina junioreista edustusjalkapalloon.

Vain Suomessa voidaan edes huumorilla ehdottaa satavuotiaan perinneseuran ja kaikkien aikojen maratontaulukon menestyjän lakkauttamista ja yhdistämistä. Turun Palloseura on Suomen vanhimpia, tunnetuimpia ja arvostetuimpia urheilubrändejä, eikä sitä pidä romuttaa saatikka tarjota kilpailijan hyödynnettäväksi.

Fuusioituminen ei tuo automaattisesti rahaa eikä yleisöä. Päinvastoin maailmalta on lukuisia esimerkkejä, kun seuratoiminta menettää merkityksensä lopullisesti yhdistymisen myötä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikään tekopyhä ja keinotekoinen "AC Turku" ei pystyisi kilpailemaan valtavilla resursseilla operoivien ulkomaalaisten akatemioiden kanssa olosuhteista, resursseista tai vetovoimasta. Kirjoittajan väite varmasta europelijoukkueesta, 2–3-kertaisista yleisömääristä ja korkeammista yhteistyökumppanuustuloista ei perustu mihinkään faktaan. Urheilusponsorointi ja -kannattaminen ovat harvoin järkiperusteisia.

Terve vastakkainasettelu tuo tunnetta ja kilpailua katsomoon, kentälle ja toimistolle aina junioreista edustusjalkapalloon.

Historiaan kuuluu trendivaihtelut. Olisi hätiköintiä vetää liian suuria johtopäätöksiä TPS:n hankalasta vuosikymmenestä. Sadan vuoden aikajanalla puhutaan melko lyhyestä ajanjaksosta.

TPS:n 1970–1980-lukujen menestysvuosien jälkeen parhaat vuodet turkulaisessa jalkapallossa koettiin vuosina 2007–2010 molempien turkulaisjoukkueiden ollessa vahvimmillaan suvereeneina seuroina – TPS voitti kolme liigapronssia sekä Suomen Cupin mestaruuden, FC Inter voitti sekä Suomen mestaruuden että Cupin mestaruuden. Kaudella 2008 molemmat seurat ylsivät yli 4 000 katsojan keskiarvoon.

Kauden 2009 Turun paikallisottelu on hienoimpia kokemuksia, joita olen saanut turkulaisen ja suomalaisen jalkapallon parissa.

Turussa pitäisi ehdottomasti keskittyä saamaan Kupittaan jalkapallostadionille lisää uusia kannattajia. Se ei kuitenkaan onnistu seuroja yhdistämällä, vaan profiloitumalla.

Edustaja Pauli Kiurun (kok) jalkapallovihamielisestä kirjallisesta kysymyksestä huolimatta ongelma ei ole katsomossa olevat jalkapallokannattajat, vaan niiden puute. Absoluuttisen menestyshaaveen sijasta tulisi keskittyä yhteisöllisyyteen, tarinoihin ja tunteisiin. Pelkät voitot eivät kanna pitkälle, mutta vahva yhteisö luo perustuksen yli sadan vuoden tarinalle.

Jalkapallokannattamisen pitäisi olla elämäntapa, jossa yksittäisen ottelun lopputulos näyttelee vain marginaalista osaa. Mikään ei yhdistä ihmisiä enempää kuin ylpeys omistaan ja yhteinen vihollinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Dani Saarinen

TPS-kannattaja

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Leo Lindstedt
Oy jalkapalloyhtiö Ab
Vanhan liiton miehenä kaipaan yhdistyspohjaisia jalkapalloseuroja, missä ei kikkailla pelaajabisneksellä, taudellisilla tunnusluivuilla, eikä organisaatiomuumuutoksilla. Milloinkahan viimeksi ja mikä yhdistyspohjainen seura voitti jalkapallon Suomen mestaruuden.

Siis kaipaan, vaikka , tiedän että niin ei minun elinaikana tapahdu
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
credo
Miten on ?
Asiallisen hyvä analyysi asiasta. Keskustelemasta on kutenkin jäänyt, miksi, se tosiasia, että molempien seurojen hallinnollinen ja strateginen osaaminen ei ole ollut viime vuosikymmeninä, etenkin viime vuosina, mairittelevaa..Jos esimerkiksi vertaa tilannetta HJK: hon ja Aki Riihilahteen ja HC TPS tämän päivän miehitykseen. Vailla vastausta on myös jäänyt, miksi Interin ja Vesa Mäen tiet erosivat. Seuran kääntäminen menestyksen tielle organisaatiota reivaamaalla, ei ainakaan tässä ja nyt, ole onnistunut. Ammattiote palautui harrastelijatasolle. Nyt puhutaan kansallisen tason ongelmasta, kansainvälisyys on oma messunsa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pekka
Noin se on
Veit sanat suustani, juuri noin asia on. Meillä on pojan kanssa ollut 20 viime vuotta Tepsin kausarit, mutta se loppuisi kuin seinään, jos kentällä ei enää olisikaan sitä "omaa" seuraa vaan joku sekasikiö.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.