Kehitysyhteistyötä tehdään maailman vaikeimmissa paikoissa – siksi myös väärinkäytöksiä paljastuu
Kehitysyhteistyötä tehdään usein erittäin haastavissa olosuhteissa – ja juuri olosuhteiden vuoksi ulkopuolista tukea tarvitaan. Työskentelemme maailman korruptoituneimmissa ympäristöissä, joissa arkipäivää ovat monet muutkin vakavat yhteiskunnalliset ongelmat kuten tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta. Kirkon Ulkomaanavun kohdemaista Ugandassa 44,6 prosenttia teinitytöistä kertoo kokeneensa fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.
Kehitysyhteistyö ei ole täysin immuunia haastavien toimintaympäristöjensä epäkohdille. Niitä torjuakseen järjestöt ovat kehittäneet koulutuksen, hyvän hallinnon ja sisäisen valvonnan järjestelmiä.
Kuten ulkoministeriön osastopäällikkö Titta Maja-Luoto toteaa Talouselämä-lehden kirjoituksessaan, valtiontalouden tarkastusvirasto on katsonut kehitysyhteistyön raportoinnin ja arvioinnin pärjäävän hyvin vertailuissa muiden ministeriöiden hankerajojen hallinnointiin.
Korruptio ja muut yhteiskunnalliset ongelmat eivät kosketa vain kehitysyhteistyön parissa toimivia. Niihin törmäävät myös yritykset, jotka haluavat investoida ja toimia kehittyvissä maissa. Kehitysyhteistyön ammattilaisilla onkin paljon annettavaa kaikille, joiden työssä tarvitaan kehittyvien maiden ymmärrystä. Tämä on erityisen tärkeää, kun globaalin etelän painoarvo koko ajan kasvaa.
Kehitysyhteistyö ei ole täysin immuunia haastavien toimintaympäristöjensä epäkohdille.
Kehitysyhteistyö on kiinteä ja oleellinen osa Suomen ulkopolitiikkaa ja keskeinen ulkopolitiikan väline. Monissa Suomen kumppanimaissa se on ehkä näkyvin ja konkreettisin osa Suomen läsnäoloa. Meidät tunnetaan ja toimintaamme arvostetaan.
Viime vuosina Suomi on panostanut kehitysyhteistyössä rauhanrakentamiseen ja koulutukseen. Näissä teemoissa osaamisemme on tunnustettu maailmanlaajuisesti, ja tätä osaamista Suomen toivotaan jakavan muille. Hiljattain julkaistu kehitysyhteistyön tulosraportti vahvistaa Suomen kehitysyhteistyön vahvat myönteiset vaikutukset.
Kulkutaudit, luonnonmullistukset, sota ja nälkä ovat tuoneet kärsimystä ja epätoivoa liian monen ihmisen elämään. Aikamme vitsaukset osuvat pahimmin köyhimpiin ja heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, mutta ne eivät säästä rikasta pohjoistakaan.
Tosiasia on, että keskinäisriippuvaisessa maailmassa kriisien vaikutukset ulottuvat meihin ennemmin tai myöhemmin. Kehitysyhteistyöllä kyetään tukemaan demokratiakehitystä, nostamaan koulutustasoa, luomaan työpaikkoja ja tarjoamaan toivon näköaloja. Siksi siihen on panostettava.
Tomi Järvinen
toiminnanjohtaja
Kirkon Ulkomaanapu