Lukijoilta

Turku Energian on syytä neuvotella määräaikaiset sähkösopimukset uudelleen

Kiitos toimittaja Liisa Enkvistille hyvästä artikkelista (TS 1.2.), joka koski Turku Energian määräaikaista sähkösopimusta. Kiitos omakotiasuja Hannu Hynninen, joka tuli julkisuuteen kertomaan omasta tilanteestaan.

Artikkelissa Turku Energian myyntijohtaja Harri Salo sanoo, että sopimushetkellä Turku Energia on sitoutunut toimittamaan 24 kuukauden ajan sopimushinnalla sähköä ja tästä syystä Turku Energialle tulee kustannukset joka tapauksessa koko sopimuskaudelle.

Toisaalta on Turku Energian taholta Turun Sanomissa useaan otteeseen kerrottu, että yhtiö ostaa pörssistä joka päivä sähkön päivän hintaan. Tämä tuntuu ristiriitaiselta ja epäselvältä. Kysymmekin: onko Turku Energia todella joutunut ennakkomaksuna oikeasti maksamaan syksyllä 2022 sopimuksentekohetken kalliilla hinnalla kaiken sen energian, jonka se on sitoutunut toimittamaan kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen tehneille asiakkaillensa?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kyse on meidän tähän sopimukseen ”langenneiden” hätätilanteesta.

Irtisanomisehto on täysin kohtuuton. On käsittämätöntä, ettei sopimusta voida neuvotella uudelleen, kuten Hannu Hynninen artikkelissa ihmettelee.

Tavalliset omakotiasujat olivat kovassa henkisessä paineessa syksyllä ja luotimme TPK:n neuvottelijoihin. Kahden vuoden sopimuksen irtisanomisehto on ollut aikaisemmissa sopimuksissa toisenlainen; sopimuksesta ei ole ollut mahdoton päästä eroon kesken kauden, kuten asia nyt on käytännössä. TPK:n edustajat eivät tuoneet esille tai avanneet tai korostaneet suurta muutosta sopimuksen irtisanomisehdoissa.

Värjöttelemme asuintiloissa 16–18 asteessa, autotallissa on 5 astetta; energian säästötoimet olemme vieneet äärimmilleen kaikissa toimissamme ja tiloissamme, kuten on neuvottu. Meidän vanhassa talossamme ei ole maalämpöäkään, vaan suora sähkölämmitys, varaava takka, ilmalämpöpumput.

Kaikista energiansäästötoimista huolimatta sähkölasku on ollut yli 1000 euroa marraskuussa ja yli 1000 euroa joulukuussa. Emme montaa kuukautta pysty maksamaan sähkölaskuja. Kuka tavallinen ihminen pystyy tällaisia laskuja maksamaan? Saatikka me eläkeläiset?

Talon myymisellä pääsisi ilmeisesti eroon sopimuksesta, mutta kuka ostaisi nyt talon, jossa on pääosin suora sähkölämmitys? Ei kukaan!

Kyse on meidän tähän sopimukseen ”langenneiden” hätätilanteesta. Turku Energian olisi syytä neuvotella sopimukset uudelleen. Sen olisi syytä miettiä, kuka enää tulee heidän asiakkaakseen tämän kylmän ja kovan bisneksenteon jälkeen.

Voisiko kuitenkin Turun kaupunki tehdä asialle vielä jotakin? Eduskuntavaalit on tulossa. Nyt olisi hyvä hetki tehdä vaalityötä omakotiasukkaiden puolesta!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eläkkeellä oleva pariskunta vanhasta talosta

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (14)

Vanhimmat ensin
Eläkevaari
Sopimukset
Silloin lokakuussa oli tasan kaksi vaihtoehtoa, määräaikainen tai pörssisähkö. Joskus Heinä,Elokuussa olis daanut vielä tehtyä ehkä halvemman sopimuksen ( n.15sent Kwh) ja olisi jopa pystynyt vaihtamaan toimittajaa.Lokakuussa kun Tpk:n sopimus oli katkolla ei ei mikään yhtiö myynyt kuin pörssä uusille asiakkaille Turkuenrgialla vaihtohtoina pörssi tai määräaikainen 24kk ja ennusteet pörssisä hipoi pilviä joten tuli valittua tuo 24kk. Nyt on turha jauhaa kuka mitäkin teki tai jäti tekemättä koska tilanne oli aivan eri kuin miksi se yllätäin nyt on muuttunut. Nyt vaan neuottelut pikaisessti käyntiin Ko. sopimuksen kohtuullisetamiseksi tai ainakin irtisanomispykälän muuitamiseksi. Nyt se on ryöstöä. Ei Tpk:n neuoteliatkaan voineet kesällä tietää mikä tilanne oli syksyllä, joten heitä on turha enempää tukistaa.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jallu
Vast: Sopimukset
Tuokaan ei aivan pidä paikkaansa oli myöskin se toistaiseksi voimassa oleva sopimus jonka voi aina katkaista. Kallis sekin tosin oli.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vaarivaan
Sähkösopimus
Niinkuin viestissä sanottiin, irtisanomisehdothan ovat kohtuuttomat aikaisempiin verrattuna, eihän mitään järkeä, että sakko koko ostamatta jääneen sähkön verran! Ilmeisesti oli neuvottelijoiltakin pimennyksissä. Tuostahan tulisi sähkölämmittäjälle yli 10 tuhannen euron sakkoja. Aiemmin ja edelleen muilla sähköyhtiöillä 50-100 € haarukassa.
"Kahden vuoden sopimuksen irtisanomisehto on ollut aikaisemmissa sopimuksissa toisenlainen; sopimuksesta ei ole ollut mahdoton päästä eroon kesken kauden, kuten asia nyt on käytännössä. TPK:n edustajat eivät tuoneet esille tai avanneet tai korostaneet suurta muutosta sopimuksen irtisanomisehdoissa."
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Satavalainen
Pulinat pois
Asia on niin, että osakeyhtiöitä hoidetaan niin, että toimintakate lasketaan etukäteen ja jos nyt Turku Energia Oy mitätöisi tehdyt sopimukset, tarkoittaisi se sitä, että menetykset täytyisi korvata jotain muuta kautta. Eli esim. nostamalla pörssisähköasiakkaiden perusmaksuja ja perittävää välityspalkkiota. Eli pitäisikö oikean valinnan tehneiden kärsiä väärään sopimukseen päätyneiden puolesta. Kuulostaa sosialismilta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jallu
Mitkä sopimukset uusiksi
Se on tietysti ikävä että pientalojärjestö epäonnistui sopimusneuvotteluissa kun sähkön hinta ei noussutkaan niin korkealle kuin syksyllä luultiin. Mutta eihän kenenkään ollut pakko tehdä uutta määräaikaista sopimusta. Mihin sitten joudutaan jos aina kun huomataan että tuli tehtyä ns "huonot kaupat" ne voisi perua. Eihän tuo sähköyhtiö ole mitenkään erehdyttänyt sopimuksen tekijöitä siinä sopimuksessa.
Entä sitten ne sopimukset jotka tuli tehtyä alle toteutuneiden pörssitietoja pitäisikö ne sitten vastavuoroisesti myöskin uusia.
Nythän toistaiseksi voimassa olevien sopimusten maksajat maksavat osan noiden halpojen sopimusten kuluista.
Joskus sanotaan jotta lakikaan ei kiellä tekemästä huonoja kauppoja.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.