Lukijoilta

Muistinsa kanssa kamppaileva tarvitsee virikkeitä ja tekemistä

Liian monet muistinsa kanssa kamppailevat ihmiset ovat tekemistä vailla. Näille ihmisille ei ole hyväksi, että he viettävät aikansa päivästä toiseen mitään tekemättä.

Muistisairaat ihmiset ovat tulleet keskuuteemme, jääneet kulkemaan rinnallemme. Kuka tahansa meistä voi sairastua tuohon hitaasti hiipivään ja kavalaan sairauteen.

Näille ihmisille olisi kuitenkin pyrittävä järjestämään mielekästä tekemistä mahdollisuuksien mukaan. Pelkästään näiden ihmisten fyysisistä tarpeista huolehtiminen ei luo heille merkityksellistä ja mielekästä elämää. Se ei riitä, että ihminen saa ruokaa, lääkkeitä ja puhtaat vaatteet ylleen.

Ihmisen sairastuessa muistisairauteen hän ei ole pelkästään muistisairas, vaan hän on myös läheisyyttä, arvonantoa ja rakkautta kaipaava ihminen.

Virikeohjaajia ja luovan alan ihmisiä tarvitaankin nyt yhä enemmän myös muistisairaiden ja yleensäkin vanhusten pariin, heidän elämänlaatunsa parantamiseksi.

Me voisimme elää myös rikkaan vanhuuden, jos niin haluamme. Kukaan meistä ei vanhetessaan haluaisi kulkea päämäärättä pitkin vanhainkodin ankeita käytäviä. Valitettavasti niin monet joutuvat nyt virikkeiden puutteessa tekemään.

Et varmaankaan haluaisi tulevaisuudessa olla yksi heistä.

Birgitta Wulf

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
tjl57
Vanhainkoti usein kotia perempi
Vanhainkodissa voi olla enemmän virikkeitä kuin vanhuksen yksin maatessa kotonaan. Siellä on tuolijumppaa ja kerhoja, yhteislaulua, kaverikoiran käyntejä, seuraakin. Vanhainkoti on monelle parempi vaihtoehto kuin koti , silloin kun henkilö on sairas ja täysin avun varassa. Vanhainkotien seinät eivät ole erityisen ankeita, vaan värikkäitä ja niillä on tauluja ja kudontatöitä, eri aikakausien esineistöä. Perushoitoa ei saa aliarvioida. Elämän loppupuolella kaikki eivät kaipaa tai hyödy ns.virikkeistä esim aistipuutteiden tai pitkällä olevan aivorappeuman takia. Tilanteet ovat yksilöllisiä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
muistan
Vast: Vanhainkoti usein kotia perempi
Hyvä kannanotto vanhainkotien puolesta, parasta siinä mahdollisuus yhteisöllisyyteen.
Huomauttaisin alkuperäiselle kirjoittajalle, että joillekin muistisairaille tulee pakonomaista kävelemistä. Kulkee, kulkee väsymykseen asti. Tällaiset eivät sopeudu esim rauhalliseen perhekotiin.
Aktiviteetit hyvä asia, todellisuudessa hoivakoteihin ei pääse, ellei ole jatkuvaa karkailua tai kaatuilua kotona. Siis, kotona ei selviä ilman jatkuvaa apua. Muutama loukkaantuminen tai vähissä vaatteissa harhailemine nopeuttaa paikan saantia.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
DALIT
Vast: Vanhainkoti usein kotia perempi
Vaan kun se vanhainkotikaan ei ole kaikille tarkoitettu, ravintoketjun alapäässä olevat eivät kuulu armoitettujen joukkoon jotka vanhainkotiin yleensä pääsisivät.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.