Lukijoilta

Turun yliopisto haluaa varmistaa merentutkimuksen jatkuvuuden

Turun Sanomissa julkaistiin 27.1. artikkeli Seilin tutkimusaseman tilanteesta. Artikkelissa esitetään useita väitteitä, joita on syytä kommentoida.

Turun yliopiston tutkimusasemien taloudellinen tilanne on ollut haastava ja toimintaa on kehitetty jo vuosien ajan. Viimeiset kuusi vuotta Seilin tutkimusasema on toiminut osana Biodiversiteettiyksikköä, jossa työskentelee noin 70 henkilöä useissa toimipisteissä. Yhdessä aseman henkilökunnan kanssa olemme etsineet uusia ratkaisuja saaren tutkimus- ja opetustoiminnan kehittämiseksi.

Parhaillaan käynnissä olevissa Turun yliopiston talouden tasapainottamisohjelmaan liittyvissä muutosneuvotteluissa on tavoitteena löytää ratkaisuja, jotka varmistavat yksikön monipuolisen tutkimus- ja opetustoiminnan jatkuvuuden. Tutkimusasemien kiinteistökulut ovat korkeat, joten ne haastavat koko yksikön toimintaa laajasti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muutosneuvotteluiden aikana olemme järjestäneet Biodiversiteettiyksikössä keskustelutilaisuuden, johon myös Seilin tutkimusaseman henkilökunta osallistui. Tilaisuuksia on järjestetty myös opiskelijoille sekä yksikön ulkomaalaisille tutkijoille. Seuraava keskustelutilaisuus tiedekunnassa järjestetään tiistaina. Toisin kuin artikkelissa väitetään, henkilökuntaa ja opiskelijoita on siis kuultu ja keskustelu jatkuu edelleen.

Muutosneuvottelut ja suunnittelutoimet tähtäävät yliopiston hallitukselle päätettäväksi tuotavaan toimenpide-esitykseen, jota hallitus käsittelee todennäköisesti kokouksessaan 14.2. Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.

Turun Sanomien artikkelissa kerrotaan myös asuntojen vuokrasopimuksista. Tutkimusaseman asumisjärjestelyiden uudistuksista on kerrottu ensimmäisen kerran syksyllä 2021. Jokaiselle vakituiseen henkilökuntaan kuuluvalle on tarjottu muutoksen yhteydessä uutta asumisvaihtoehtoa saaressa. Asuntoihin on tarjottu tehtäväksi myös remontti. Puheet "häätämisestä" eivät siis pidä paikkaansa.

Muutosneuvotteluissa tavoitteenamme on löytää ratkaisuja, joiden avulla Biodiversiteettiyksikön laaja-alainen luontokato- ja ilmastonmuutostutkimus on mahdollista turvata. Suunnitelmana on etenkin toiminnan tehostaminen entistä laajemman yhteistyön kautta.

Turun ja Ahvenanmaan välisellä alueella toimii tällä hetkellä peräti kolme yliopistollista tutkimusasemaa, Turun yliopiston Saaristomeren tutkimukseen varusteltu tutkimusalus Aurelia sekä muita tutkimusinfroja. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten välisellä yhteistyöllä Saaristomereen liittyvä tutkimus- ja opetustoiminta halutaan pitää yllä kestävällä tavalla myös tulevaisuudessa.

On pidettävä mielessä, että tutkimus- ja opetustyön tekevät lopulta ihmiset, joita on mahdollista rekrytoida sitä vähemmän, mitä suurempi osa rahoituksesta menee kiinteistökuluihin. Toimintojen tehostaminen on meidän kaikkien yhteinen tavoite, mistä myös Itämeri kiittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tapio Salakoski

professori

Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​