Lukijoilta

Monitieteistä huippututkimusta tekevä suomalainen tutkimusasemaverkosto on vaarassa

Ympäristötiedolle ei ole koskaan ollut suurempaa tarvetta kuin nyt ilmastonmuutoksen ja luontokadon aikakaudella. Suomessa on kattava tutkimusasemaverkosto, joka muodostaa pitkäaikaisen ympäristöseurannan ytimen.

Valitettavasti tätä verkostoa on karsittu raskaalla kädellä viime vuosikymmenien taloudellisten paineiden alla. Viimeisimpinä olemme saaneet kuulla uutisia Turun yliopiston tutkimusasemien alasajosuunnitelmista. Perinteiset tutkimusyksiköt Seilissä Saaristomerellä ja Lapin Kevolla ovat jäämässä lyhytnäköisen säästöpolitiikan jalkoihin.

Tämä on suuri vahinko, sillä kenttäasemilla tehty työ on sellaista, jota ei voi etänä tehdä. Kun kenttäasema lopetetaan, päättyvät kenttäasemilla tehtävät ympäristöntilan seurannan pitkät aikasarjat, jotka ovat jo osoittaneet tarpeellisuutensa ympäristönmuutoksen havainnoimisessa, siihen sopeutumisessa ja seurauksien ennustamisessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yliopistollisilta tutkimusasemilta löytyvät kaikkein vanhimmat yhä jatkuvat ympäristönseurannan aikasarjat. Tällaiset seurannat ovat mahdollisia vain pitkäjänteisellä työllä eivätkä olisi mahdollisia lyhytkestoisella tutkimushankemallilla.

Tutkimusasemilla tehdään monitieteistä huippututkimusta, joka tarvitsee luonnonmukaista ympäristöä ja kokeellisen tutkimuksen järjestelyjä. Tällaisia harvemmin löytyy kaupunkikampuksilta. Asemien palveluiden ympärille on ajan myötä muodostunut ympäristötiedon keskuksia useiden organisaatioiden tuodessa samalle alueelle tutkimuksiaan. Näin kenttäasemat ovat eturintamassa, kun pyritään vastaamaan tutkimuksellisesti globaaleihin ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikriisin asettamiin haasteisiin.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat voimakkaimmillaan pohjoisella pallonpuoliskolla. Vallitsevasta geopoliittisesta tilanteesta johtuen tundran ja pohjoisen havumetsävyöhykkeen tutkimus ja seuranta nojaa yhä voimakkaammin muiden pohjoisten valtioiden kuin Venäjän tutkimusasemiin.

Muualla on jo havahduttu tehtyihin lyhytnäköisiin virheisiin ja suomalainen tutkimusasemaverkosto on tätä nykyä kateuden aihe. Pidetään se sellaisena myös tulevaisuudessa!

Tutkimuksen lisäksi moni kenttäasema on syntynyt opetuksen tarpeista. Ensimmäiset tutkimusasemat Tvärminne ja Hyytiälä perustettiin jo 1900-luvun alussa. Melkeinpä kaikki biologian ja maantiedon opettajat sekä metsänhoitajat ovat saaneet perusoppinsa jollain maamme yliopistollisista tutkimusasemista.

Luontoa ei voi kaupungissa opettaa – ei ainakaan luonnollista luontoa. Voiko vakavasti otettavaksi biologiksi, ympäristötieteilijäksi tai metsätieteilijäksi varttua ilman opitun tiedon syvällistämistä oikeassa luonnossa?

Kenttäasemat ovat oivallisia ikkunoita yliopistollisen tutkimuksen maailmaan. Asemilla tehdään arvokasta työtä tuomalla tutkimusta lähemmäksi tavallisia ihmisiä. Näin etenkin yliopistokaupunkien ulkopuolella, jossa tutkimusasemat ovat emoyliopistojensa lähettiläitä kaukana norsunluutorneista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Meidän tulisi olla ylpeitä ainutlaatuisesta kenttäasemaverkostostamme eikä lähteä helpolle, monen muun maan viitoittamalle tielle. Muualla on jo havahduttu tehtyihin lyhytnäköisiin virheisiin ja suomalainen tutkimusasemaverkosto on tätä nykyä kateuden aihe. Pidetään se sellaisena myös tulevaisuudessa!

Suomen yliopistollisten tutkimusasemien verkosto RESTAT Finland:

Hannu Autto

Kilpisjärven biologinen asema

Jouni Heiskanen

HY:n biologiset asemat

Joanna Norkko

Tvärminnen eläintieteellinen asema

Riku Paavola

Oulangan tutkimusasema

Mikko Sipilä

Värriön tutkimusasema

Martin Snickars

Husö biologiska station

Janne Sundell

Lammin biologinen asema

Jouni Taskinen

Konneveden tutkimusasema

Antti Uotila

Hyytiälän metsäasema

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​