Turun linnan näyttelyitä kehitetään jatkuvasti
Innoittuneen yleisöosastokirjoituksen (TS 15.1.) kirjoittanut Maija Aakkula paitsi ylisti Turkua kiinnostavana kulttuurikaupunkina, myös toivoi Turun linnaan elävämpiä näyttelysisältöjä.
Turun linnan historia on pitkä ja tapahtumarikas: museon ilona ja haasteena on siis miettiä, mihin aikatasoon näyttelysisällöt voidaan ja kannattaa kiinnittää, jotta saisimme avattua linnan kiinnostavia moninaisia vaiheita. Linnan kierrokseen kuuluu laaja, reilun 15 000 neliömetrin kokonaisuus.
Päälinna – jota kirjoittajan teksti yksinomaan käsittelee – esittelee linnan keskiaikaa ja 1500-lukua. Aidot historialliset objektit ovat museotoiminnassa a ja o; tältä ajalta esineistöä on säilynyt varsin vähän. Päälinnan huonetiloihin ei ole myöskään haluttu tuoda laajempia näyttelykokonaisuuksia, sillä tilat itsessään ovat vaikuttavat. Portinvartijan kamarin kiehtovia seinämaalauksiakin näkee parhaiten, kun tilassa ei ole tiellä näyttelyä.
Osa asiakkaista kokee nykytekniikan helposti häiritsevän historiallista miljöötä. Huoneiden historiaa avataan tekstien ja ääniopasteiden sekä omalle laitteelle ladattavien videosisältöjen kautta.
Esilinna puolestaan on näyttelyllisesti runsas ja siellä on esillä linnan historiaa mittavasti monin eri tavoin esitettynä. Esilinnan näyttelyt hyödyntävät paitsi historiallista esineistöä myös esimerkiksi installaatiomaisia kohtauksia sekä nykytekniikkaa. Sieltä löytyy vaikkapa kirjoittajan kaipaamaa tietoa ruokakulttuurista: kohtaus Katariina Jagellonican ja Juhana Herttuan ruokapöydästä, joka esittelee heidän aikansa ruokia, sekä Brahen ajan ruokapöytä. Esilinnasta ja päälinnan ylimmästä kerroksesta löytyy kokoelmien helmiä laajasti esillä eri teemojen kautta esiteltynä.
Turun linna toimii paitsi museona myös kaupungin juhlatilana. Kuninkaan ja kuningattaren salit on varattu tähän käyttöön ja siksi niiden käyttö näyttelytoiminnassa on rajatumpaa. Toisaalta niissä voi järjestää vaikkapa omat hääjuhlansa tai osallistua museon järjestämään Barokkidiskoon tai Club Rococo’n pyörteisiin.
Näyttelytoiminnan rinnalla yleisötyömme avaa linnan historian eri puolia ja aikakausia eri teemaisilla opastetuilla kierroksilla ja erilaisilla tapahtumilla. Linnan ympäristön historiaa avataan myös Turku 1827 3D-malliin perustuvalla lisätyn todellisuuden sisällöillä. Näissä sisällöissä, jos missä näkee vakavien turkulaisten heittäytymistä!
Vaikka Turku ei kirjoittajan mielessä liitykään maan ketterimpien uudistajien joukkoon, päänäyttelyitä myös kehitetään jatkuvasti.
Tulevina vuosina tulemme nostamaan entistä enemmän linnaan liittyvien henkilöiden tarinoita esille: niin ylhäisten kuten Katariina Jagellonican ja Juhana Herttuan kuin vaatimattomampienkin linnan asukkaiden.
Turun museokeskus, näyttelyt ja yleisötyö
Satu Pajarre
vastuualuepäällikkö
Susanna Hujala
intendentti
Mika Väyrynen
intendentti