Osaamisella vahvistetaan lasten oikeutta liikuntaan
Kuten mielipidepalstalla kirjoitettiin, meidän on kaikin tavoin huolehdittava, että lapsilla ja nuorilla on oikeus ja mahdollisuus liikkua turvallisella, terveellisellä ja iloa tuottavalla tavalla. Päättäjät ohjaavat valinnoillaan lasten liikuntaan liittyvää toimintaa, kehittämistä ja rahoitusta, mutta asia koskee meitä kaikkia.
Tietoa päätöksenteon tueksi saadaan vuosittain esimerkiksi 5. ja 8. -luokkalaisten fyysistä toimintakykyä arvioivasta Move-seurantajärjestelmästä sekä joka toinen vuosi toteutettavasta LIITU-tutkimuksesta.
Tietoa käytännön interventioiden merkityksestä lasten liikunnan määrän muutoksissa on antanut Turussakin toteutettu Liikkuva koulu -hanke. Eri tietolähteistä saatuja tuloksia on hyödynnetty päätöksenteon tukena jo vuosia, mutta toimintaa voidaan tehostaa uudenlaisella yhteistyöllä.
Alueellamme tehdään kansainvälisesti merkittävää tutkimusta lasten ja nuorten liikunnasta, terveydestä ja hyvinvoinnista. Tiedosta ei ole pulaa, mutta miten eri tutkimusten ja selvitysten tulokset saadaan konkretisoitua käytäntöön niin, että lapsen tai nuoren elämään liittyvät toimijat osaavat hyödyntää tutkimustuloksia toiminnassaan lapsen eduksi?
Turun seudulla on otettu merkittävä askel alueellisen lasten ja nuorten liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvän yhteistyön tiivistämisessä. Paavo Nurmi -keskuksen yhteyteen on perustettu Lasten ja nuorten liikunnan osaamiskeskus.
Turun yliopisto, Turun kaupungin liikuntapalvelut, V-S:n hyvinvointialue (sairaanhoitopiiri), MLL:n V-S:n piiri, Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia ja Turun ammattikorkeakoulu ovat osaamiskeskuksen käynnistäjät.
Keskus ei ole paikka vaan toimintamalli, jonka tehtävä on integroida eri alojen osaamista ja osaajia sekä edistää lasten liikuntaan liittyviä toimia. Toimintaa ohjaavat YK:n lasten oikeuksiin kirjatut asiat, etenkin lasten ja nuorten liikunnan tasa-arvoinen perusoikeus.
Liikunta on hauska asia!
Turun yliopistossa tehdään lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa huippututkimusta. Lasten ja nuorten liikunnan osaamiskeskuksen tavoite on toimia siltana, joka siirtää tutkimuksen tuloksia lasten ja nuorten liikuntaan vaikuttavaksi käytännöksi.
Keskus on esimerkiksi selvityksillään tukemassa Turun kaupungin liikuntapaikkaverkon ja avustamisen uudistamislinjauksia, joissa keskitytään saavutettavampaan liikuntapaikkaverkkoon, lapsia ja nuoria liikuntaharrastamiseen paremmin osallistavaan avustusmalliin sekä seurojen osaamisen kehittymisen tukemiseen.
Keskus kehittää toimintamalleja, jotta lasten ja nuorten kehityksen erityispiirteet tulevat paremmin huomioon otetuiksi ohjauksessa ja valmennuksessa.
Osaaminen ja uuden teknologian mahdollisuudet ovat osaamiskeskuksen ytimessä. Digitalisaatio sinänsä ei välttämättä passivoi, vaan sen avulla voidaan laajentaa liikkumisen ja harrastamisen mahdollisuuksia ja turvallisuutta, edistää palveluiden saavutettavuutta sekä luoda uusia elämyksiä.
On tärkeää, että asioista keskustellaan, ja lasten ja nuorten tervettä, liikuntaan innostavaa toimintaa kehitetään monella tasolla niin kouluissa kuin sen ulkopuolellakin. Kehittäminen edellyttää myös rahoituksen ohjaamista siten, että tutkittua tietoa pystytään käyttämään kaikkien lasten ja nuorten liikkumisen edistämiseen.
Liikunta on hauska asia!
Niina Katajapuu
Ursula Hyrkkänen
Turun ammattikorkeakoulu
Olli J. Heinonen
Paavo Nurmi -keskus
Markus Kalmari
Turun kaupungin Liikuntapalvelut
Jussi Mertsola
Mannerheimin lastensuojeluliitto, V-S:n piiri
Pia Liljeroth
Yrkeshögskolan Novia
Pekka Hänninen
Turun yliopisto
Mikko Pietilä
Varsinais-Suomen hyvinvointialue