Turvallinen olo on oppimisen edellytys – aikuiseksi kasvava tarvitsee myös lepoa
Suomalaislasten ja -nuorten oppimistulosten heikentyminen on herättänyt keskustelua huonon kehityksen syistä.
Oppiakseen ja kehittyäkseen niin fyysisesti kuin psyykkisesti lapsi ja nuori tarvitsee turvallista arkea. Siihen kuuluu kokemus hyväksytyksi tulemisesta, ryhmään kuulumisesta ja avun saamisesta sitä tarvitessaan.
Kaverisuhteet ja kuulumisen tunne ovat olennaisia lapsen ja nuoren mielen hyvinvoinnille. Yksinäisyys, eriarvoisuus tai ryhmän ulkopuolelle jääminen aiheuttavat muun muassa psyykkistä kuormitusta. Kaverisuhteita voi ja pitää kouluissa vahvistaa.
Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisten aikaa ja tukea. Kasvuympäristöissä on oltava riittävästi turvallisia ja läsnä olevia aikuisia – niin ammattilaisia, vapaaehtoisia kuin vanhempia.
Ammattilaisilla pitäisi olla riittävästi osaamista mielenterveys-, tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen. Psyykkistä ja sosiaalista kasvua tukevien taitojen harjoittelun sekä ryhmään ja yhteisöön kuulumisen tulisi olla osa päivittäistä toimintaa lasten ja nuorten kanssa.
Opettaja Laura Björklöf toi mielipiteessään (HS 18.1.) esille, miten päivittäisellä aikuisen ohjauksella voi saada oppilaita motivoitumaan yrittämään parhaansa. Hän kannusti vanhempia pitämään kiinni perheen yhteisistä ruokahetkistä aamusta lähtien.
Suorituskeskeisyyden ihannoinnin sijaan on taattava nuorille oikeus myös lepoon aikuiseksi kasvamisen keskellä.
Tähän voi lisätä huolehtimisen riittävästä unesta, yhdessäolosta sekä mielekkäästä vapaa-ajasta. Nämä arkiset mielenterveyden pilarit vahvistavat osaltaan lasten ja nuorten oppimiskykyä.
MIELI ry:n Nuorten hyvinvointiohjelmassa peräänkuulutetaan kasvurauhaa. Nuoret voivat paremmin koulutuspolulla, jolla on tukea, ohjausta ja oppimisen iloa niukkuuden ja kiireen sijaan.
Nuorten mielenterveyttä vahvistaa yhteiskunta, jossa tärkeitä valintoja ei pakoteta tekemään liian aikaisin. Suorituskeskeisyyden ihannoinnin sijaan on taattava nuorille oikeus myös lepoon aikuiseksi kasvamisen keskellä. Levollinen mieli on avoin uuden oppimiselle.
Marjo Hannukkala
johtaja
Elina Komulainen
asiantuntijapsykologi
Lapset, nuoret ja perheet, MIELI Suomen Mielenterveys ry