Moni Vaisaaren koulun nykyisistä opettajista ei tunnista lehtijuttujen Vaisaarta
Torstaiaamuna 19.1. saimme jälleen lukea Turun Sanomista työpaikkamme Vaisaaren koulun ongelmista. Myöhemmin uutista referoitiin laajasti valtakunnallisissa medioissa.
Inkluusiota sivuava selvitys puhui näennäisesti Vaisaaren koulun opettajien äänellä, mutta me emme kirjoituksesta työpaikkaamme, sen ilmapiiriä tai esihenkilöiden toimintaa tunnistaneet. Tämä ei ollut ensimmäinen eikä edes toinen tai kolmas kerta tänä lukuvuonna, kun media leimaa koulumme ongelmakouluksi.
Emme väitä, että Vaisaari olisi helppo paikka vailla ongelmia, mutta mikäpä yli 800 oppilaan yläkoulu tänä päivänä olisi. On todella huolestuttavaa, että Turun Sanomissa on lähdetty sensaatiohakuiselle linjalle sen sijaan, että pyrittäisiin käymään keskustelua koulumaailman kipukohdista ja nuorten levottomuutta aiheuttavasta henkisestä pahoinvoinnista.
Todellisuudessa Vaisaari on ihan tavallinen yläkoulu, joskin poikkeuksellisen suuri sellainen. Useat meistä viihtyvät Vaisaaressa, nauttivat työstään ja valitsevat olla töissä juuri täällä.
Varsinkin moni uusi vaisaarelainen kokee, että meillä monet asiat ovat paremmin kuin muissa lähialueen kouluissa, ja erityisesti nykyinen ilmapiiri ja uusien työntekijöiden vastaanotto saavat kiitosta. Osa pidempään talossa olleista kertoo, että asiat ovat menneet nykyisen rehtorin aikana selvästi parempaan suuntaan.
Ihmettelemmekin suuresti, mikä tavoite on tällaisella useita vuosia vanhojen asioiden kaivelulla ja riepottelulla. Koulussamme työskentelee yli 80 opettajaa, joista moni olisi voinut kertoa totuudenmukaisemmin Vaisaaren koulun asioista kuin useita vuosia sitten meiltä hyvin erilaisista syistä lähteneet entiset opettajat.
Turun Sanomat ei kuitenkaan kaivannut Vaisaaressa viihtyvien opettajien ja muun henkilökunnan kommentteja, sillä esimerkiksi tämän tekstin allekirjoittaneisiin ei oltu yhteydessä haastattelun tiimoilta tai heidän kommenttinsa jätettiin julkaisematta.
Myös irtisanoutumisten syistä on annettu täysin virheellinen kuva. Opettajat eläköityvät ja vaihtavat työpaikkaa erilaisista syistä, ja uutta henkilökuntaa tarvitaan oppilasmäärän kasvaessa. Lisäksi opetusalalla on maanlaajuisesti meneillään muihin töihin suuntautuvaa muuttoliikettä, kun väsyneet opettajat päätyvät vaihtamaan alaa opetustyön kuormittavuuden takia.
Vaisaari on myös toistuvasti joutunut kantamaan vastuuta tällä hetkellä kouluja hyvin laajasti rasittavasta oppilaiden levottomuudesta ja häiriökäyttäytymisestä. Keskustelua lisääntyneestä oppilaiden välisestä väkivallasta ja päihteiden käytöstä on tänä lukuvuonna kuulunut todella monesta suunnasta, ja useamman koulun vuosi käynnistyi ilotulitteiden paukkeessa. Kuitenkin vain Vaisaari on nostettu otsikoihin.
Totuus on, että viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen haastavia ihan kaikille kouluille, kun lasten ja nuorten henkinen pahoinvointi purkautuu. Kun saman yläkoulun katon alle kerätään opiskelemaan kaikki kunnan yläkouluikäiset ja oppilasmäärä on reippaasti yli 800, totta kai ongelmat kertaantuvat ja korostuvat.
Turun Sanomilla on suuri valta ja vastuu Vaisaaren koulun ympärillä käytävän julkisen keskustelun ohjaamisessa. Toivoisimmekin sen tiedostavan tämänkaltaisen negatiivisen lehtikirjoittelun vaikutukset nuoriin.
Oppilaamme ovat toistuvasti törmänneet lehtijuttuihin, joissa heidän kouluaan kutsutaan nuorisovankilaksi ja huumekaupan keskukseksi, ja heitä opettavia opettajia on kuvailtu osaamattomiksi, kokemattomiksi ja välinpitämättömiksi. Tällainen leima voi aiheuttaa huonommuuden tunnetta ja häpeää, mikä saattaa seurata nuoria aina jatko-opintoihin asti.
Kirjoituksessa koulun levottomuudet laitetaan erityisen tuen pienluokkien oppilaiden syyksi, ja jutusta on selvästi yksilöitävissä yksittäinen oppilasryhmä.
Inkluusion kritisointi ei saa tapahtua yksittäisiä, usein haavoittuvassa asemassa olevia oppilaita tai oppilasryhmiä maalittamalla.
Inkluusion ongelmista on kyllä hyvä keskustella, mutta ennen sitä on syytä varmistaa, että kaikki keskustelijat tietävät, mitä inkluusio tarkoittaa. Kirjoituksessa inkluusio ja integraatio sekoitetaan keskenään, eikä erityisluokkien siirtäminen samaan rakennukseen yleisopetuksen luokkien kanssa edusta varsinaisesti kumpaakaan.
Toivomme jatkossa reilua ja ratkaisukeskeistä keskustelua koulumaailman ongelmista, kouluhenkilökunnan työssä jaksamisesta, riittämättömistä resursseista, oppimistulosten heikkenemisestä ja varsinkin lasten ja nuorten hyvinvoinnista.
Jos Turun Sanomien kiinnostus kouluamme kohtaan säilyy jatkossakin, toivomme joskus saavamme lukea jutun Vaisaaren onnistumisista ja siitä valtavasta määrästä oppimista, kasvamista ja hyvää työtä, mitä me näemme Vaisaaressa joka ikinen koulupäivä.
Allekirjoittaneet Vaisaaren koulun opettajat ja muu henkilökunta:
Julia Hamara
Mika Kanerva
Pirita Raatikainen
Mirjami Häkkinen
Elina Ahola
Anna Lahdenperä
Samuel Sohlman
Johanna Lähteelä
Johanna Helin
Anna Mäki
Ida Heino
Kaisa Palomäki
Tiina Björk
Sari Manner
Jenni Rautanen
Teemu Mäki
Petra Kallio
Anne-Mari Lepistö
Antti Kaasalainen
Ainostiina Salo
Tom Manninen
Paula Mäkelä
Lassi Nirhamo
Outi Laaksonen
Säde Pursiainen
Suvi Aromaa
Kirsi Ukkola
Hilkka Virkki
Pasi Vallivuori
Taru Stenberg
Reetta Lähteenmäki
Antti Rinne
Riikka Kelloniemi
Suvi Saastamoinen
Johanna Suomi
Mikko Selin
Elina Lindroos
Harri Lehtonen
Toni Mäkelä
Olli Niemi
Kristiina Pietilä
Tiina Martti
Noora Kilpeläinen
Saara Juutinen
Anna-Maija Vuorinen
Eeva Paukku
Pertti Liippo
Sanna Heinilä
Helena Lähde
Kate Järvinen
Joonas Kankaanranta