Mälikkälänmetsässä on voitava suunnistaa mahdollisen suojelun jälkeenkin
Turun Sanomissa oli 7.1. artikkeli Mälikkälänmetsän mahdollisesta suojelusta ja edelleen alueelle rajattavasta luonnonsuojelualueesta. Turun kaupungin tekemän aloitteen mukaan reilun 90 hehtaarin kokoinen alue käsittää pelto- ja laidunalueita lukuun ottamatta lähes koko Mälikkälänmetsän alueen.
Jutun mukaan liikkuminen luonnonsuojelualueella olisi edelleen mahdollista muun muassa sienestäjien ja muiden ulkoilijoiden osalta. Miten on urheilijoiden kanssa?
Itselleni uutisessa aiheutti suurta huolta metsän käyttäminen suunnistuksen harrastukseen ja harjoitteluun. Suojeltava alue on yksi parhaista Turun alueen lähimaastoista, missä suunnistusta harrastetaan juuri alueen monimuotoisuus ja laajuus huomioiden sekä näitä hyväksikäyttäen.
Oman haasteensa lajille tuovat metsän lähes luonnontilassa olevat tiheiköt, kuusikot, tuulenkaatamat, jyrkät kalliorinteet ja muut metsämaaston upeat alalajit, jotka haastavuutensa kautta omalta osaltaan tekevät lajistamme entistä mielenkiintoisemman.
Alueella järjestetään vuosittain kahdesta kolmeen kuntosuunnistustapahtumaa paikallisen suunnistusseuran, Turun Suunnistajien toimesta. Myös muiden tapahtumanjärjestäjien osalta metsissä on järjestetty muun muassa polkujuoksutapahtumia ja on siellä järjestetty suunnistuskilpailujakin.
Alueella sijaitsevat myös seuramme ylläpitämät kiintorastit, jotka tuottavat suunnistuksen iloa niin ulkoilijoille, kuntosuunnistusharrastajille kuin lajimme huipuille.
Oman käsitykseni mukaan nyt kaavailtu luonnonsuojelualue tulee rajoittamaan alueen käyttöä suunnistamiseen ja sen kautta hienon lajimme harrastaminen Turun seudulla edelleen vaikeutuu, huomioiden viime vuosina seudulla tehdyt harvennushakkuut ja muut metsänhoidolliset työt.
Suurin osa seuramme kartoittamista metsistä on kokenut viime vuosina muutoksia muun muassa metsien tai tapahtumien järjestämiseen tarvittavien paikoitusalueiden osalta. Parhaimmillaan lähes 400 suunnistuksen harrastajaa kokoavat arki-iltojen ja viikonloppuaamujen kuntosuunnistustapahtumat kun vaativat jonkin verran tilaa pelkästään rasteilla käyvien ihmisten hallitun ja turvallisen paikoituksen järjestämiseksi.
Mälikkälänmetsän alueella tapahtuvien suunnistustapahtumien paikoitusalueina ovat toimineet muun muassa Raision Gigantin ja Länsikeskuksen Prisman paikoitusalueet, riippuen ratasuunnittelusta ja sen kautta lähdön ja maalin sijainneista.
Mikäli suunniteltu luonnonsuojelualue jollain aikataululla toteutetaan, tulee alueen käyttö suunnistamisen käyttöön edelleen ja ehdottomasti sallia. Sama vaatimus koskee alueen käyttöä muuhun urheilutoimintaan, kuten polkujuoksuun.
Me suunnistajat elämme metsistä ja myös kunnioitamme niitä oman toimintamme ja harrastuksemme kautta. Siksi on erityisen tärkeää, että voimme jatkossakin nauttia metsistämme vapaasti ilman rajoitteita ja jatkaa hienon lajimme harrastamista myös Turun alueen lähimaastoissa, keräten kasaan tuhansia suunnistussuorituksia vuosittain ja tarjoten samalla oman panoksemme matalan kynnyksen urheiluharrastukseen ja edelleen parempaan kansanterveyteen.
Toivottavasti nämä asiat tullaan huomioimaan ja tarkastelemaan mahdollista suojelupäätöstä tehdessä.
Tatu Teriö
puheenjohtaja Turun Suunnistajat ry