Lukijoilta

Masentunut nuori tarvitsee tukea joka taholta – mutta ei saa

ILKKA KOSKINEN
Kirjoittaja kritisoi sitä, miten huonosti yhteiskunta huolehtii syrjäytymisuhan alla olevista nuorista.
Kirjoittaja kritisoi sitä, miten huonosti yhteiskunta huolehtii syrjäytymisuhan alla olevista nuorista.

Tyttäreni sairastui vaikeaan masennukseen keväällä 2017. Aloitettiin lääkitys ja kuntouttava terapia. Tyttäreni pääsi Turun lähikaupungin nuorisopsykiatrian poliklinikan asiakkaaksi. Tuntui, että häntä hoidetaan kaikella mahdollisella tavalla. Peruskoulu siirtyi Kupittaalle sairaalakouluun, josta tytär sai ok todistuksen.

Terapia onneksi auttoi, mutta lääkärit nuorisopoliklinikalla vaihtuivat toistamiseen. Tuntuikin, ettei kukaan ottanut koppia tyttäreni huonosta voinnista. Milloin unohdettiin lähettää lausunto terapiaan tai Kelaan, milloin taas reseptit jäivät uusimatta ynnä muuta. Aina uuden lääkärin kanssa aloitettiin uudelta pöydältä. Sain soitella asioiden perään kerran jos toisenkin.

Kukaan ei neuvonut meitä, miten saada apua esimerkiksi nuoren taloudelliseen tilanteeseen. Koetin itse etsiä tietoja ja vinkkejä siitä, mitä saa ja kuuluu hakea.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksistään se kaavakkeiden kierous masensi aikuisenkin. Samoja kysymyksiä eri tavoin aseteltuina, jotta vastaisit väärin ja saadaan hakemus näin hylättyä?

Saatiin somen vertaistukiryhmästä vinkkejä. Haettiinkin sitten vammaistukea (98 euroa kuukaudessa), joka myönnettiin. Tässä kohtaa tytär oli jo täysi-ikäinen.

Haettiin toimeentulotukea, joka hylättiin, koska nuorella on tilillä tuloja. Tuloja vanhemmilta ja isovanhemmilta, jotka auttoivat tyttöä rahallisesti, ettei syrjäytyisi kokonaan. Tämä apu koettiin tuloiksi.

Sairaspäivärahaan kyseinen nuori ei ollut oikeutettu, kun ei ollut tarpeeksi masentunut, vaan kykeni omatoimisesti elämään. Eli olisi pitänyt olla niiden neljän seinän sisällä syrjäytyneenä, jotta sairaspäiväraha olisi myönnetty.

Tytär kävi koulua jos toistakin, koetti käydä töissä, kuitenkin keskeyttäen nämä yritykset mielenterveydellisistä syistä johtuen.

Kela voi huoleti kääntää uuden sivun. Jälleen ollaan saatu yksi nuori mahdollisien tukien piiristä ulos maksamatta yhtään mitään.

Hän on nyt viisi vuotta sairastanut saamatta minkäänlaista taloudellista apua valtiolta. Tuntuu, kuin häntä ei olisi kirjoissa ei kansissa lainkaan.

Nuorisopoliklinikan asiakkuuskin päättyi tyttären täytettyä 20 vuotta. Tytär haki ja pääsi opiskelemaan, ja saimme lääkäriltä kehotuksen hakea kuntoutusrahaa, sillä onhan nuori nyt kuntoutumassa. Lääkäri kirjoitti lausunnon, joka tuki kuntouttavaa toimintaa.

Neljä kuukautta hakemuksen käsittelyä odotettuaan sai tytär päätöksen Kelalta: hakemuksesi on hylätty. Syynä: Et voi saada kuntoutusta, koska työ- tai opiskelukykysi ja ansiomahdollisuutesi eivät ole olennaisesti heikentyneet eikä niiden arvioida olennaisesti tulevaisuudessa heikentyvän.

Ööö, putosin kärryiltä. Saat tukea, jos opiskelet, mutta et saa, koska jaksat opiskella? Myöskään takautuvasti ei mitään saa, koska hakemuksen liitteet oli toimitettu liian myöhään (koska lääkäri lupasi ne Kelalle suoraan toimittaa ja olikin sitten unohtanut). Näin ollen mitään takautuvasti maksettavaa ei ole. Myös haettu vammaistuki on peruttu edellä mainituista syistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koen tyttäreni olleen heitteillä yhteiskunnasta viiden vuoden ajan. Ainoa asia, mikä on toiminut oli psykoterapia, jota hän sai sen kolme vuotta, mitä Kela korvaa. Sen loputtua saat pärjätä omillasi.

Tyttäreni tämänhetkinen diagnoosi on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Häiriö, josta kukaan ei tunnu tietävän mitään. Milloin sen diagnoosia mietitään, kunnes nuori on ylittänyt murrosiän, milloin se on lyöty loppuelämän riesaksi. Jokainen lääkäri tuntuu olevan asiasta eri mieltä.

Tyttäreni lopetti opiskelun ja pääsi töihin, jossa tuntuu nyt viihtyvän. Hyvä niin, sillä omalta osaltamme Kelahelvetti on toivottavasti taakse jäänyttä elämää. Ja Kela voi huoleti kääntää uuden sivun. Jälleen ollaan saatu yksi nuori mahdollisien tukien piiristä ulos maksamatta yhtään mitään.

Tätä viiden vuoden taistelua läpikäyneenä en ihmettele yhtään nuorten itsemurhatilastojen lukuja. Jos tyttärelläni ei olisi ollut vahvoja tukijoukkoja takana, olisi hän melko varmasti yksi heistä, jotka ovat päättäneet maallisen vaelluksensa ihan turhaan.

Näin Suomi pitää huolen syrjäytymisuhan alla olevista nuoristaan.

Äiti

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Metsänrisu
Systeemissä kiinni
Näissä risukoissa rämpineenä tiedän että suurin apu on oman edun sinnikäs vaatiminen, sekä yritteliäisyys. Näitä supervoimia ei masentuneelta ihmiseltä voi odottaa. Hoitokeinot psyykensairauksiin ovat kehittyneet vuosien varrella huomattavasti, mutta tarvittaisiin suoraa ja katkeamatonta yhteydenpitoa yhteen hoitotahoon ja samoihin ihmisiin riittävän kauan oikeanlaisen hoidon ja hoitopolun määrittelemiseksi. Omalla kohdallani tuo kontakti katkesi kriittisessä vaiheessa, ja jouduin nyt vuosikymmeniä jatkuneeseen epäselvään tilanteeseen. Se on kuormittanut itseni lisäksi läheisiä ja aiheuttanut häpeää, lisää mielenterveysongelmia ja nöyryytystä itselleni kun en olekaan työkykyinen. Nuoruuden uhmassa ei pää ole käännettävissä ja tarpeen olisi ollut tukihenkilö tai läheinen, jolla olisi kokemusta ja näkemystä, vaatimassa vaikka puolestani. Jälkeenpäin tajuan mikä epäonnistui järjestelmässä. Pääsin lopulta Kelan kustantamaan psykoterapiaan, olenhan vielä avoimilla työmarkkinoilla, vaikkakin vain lukuna ja todettu työkyvyttömäksi ”nykyisellään” silloin joskus ja nyt. Kunpa minulla olisi mahdollisuus kohentaa taloudellista tilannettani, mutta järjestelmä ohjaa väjäämättä epäonnistumiseen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.