Roboteilla voidaan tehdä lisäarvoa tuottavia tehtäviä terveydenhuollossa
Turun Sanomien puheenvuorossa 7.1. Reima Suomi kertoo olettamuksensa robottien käytöstä Suomen terveydenhuollossa. "Karu totuus lienee, että yhtäkään suomalaista terveydenhuollon robottia ei ole hankittu primäärin terveys- tai sosiaalipalvelun tuottajan toimesta oma-aloitteisesti, vaan kaikki ovat nojautuneet ulkopuoliseen hankerahoitukseen tai lahjoituksiin."
Haluan oikaista tätä väärää mielikuvaa robottien käytöstä ja rahoituksesta. Automaattiset lääkeannostelurobotit ovat laajasti käytössä Pohjoismaisissa kotihoidon organisaatioissa. Vuonna 2014 markkinoille tuodun palvelun avulla on annosteltu jo 20 miljoonaa lääkeannosta käyttäjille Pohjoismaissa.
Robotit varmistavat päivittäin osaltaan turvallisen ja oikea-aikaisen lääkehoidon toteutumisen kotihoidon asiakkaiden kotona. Lääkeannostelurobotit vapauttavat hoitajien aikaa hoivatyöhön sekä lisäävät joustavuutta työn organisointiin.
Helsingin Sanomat kirjoitti 16.11.2022 automaattisten lääkeannostelurobottien käytöstä Helsingin kotihoidossa. Artikkelissa kerrotaan, että palvelu on käytössä noin 700 asiakkaalla ja sen suosion suurimpia syitä ovat laitteen käytön yksinkertaisuus ja sen mahdollistama hoidon sujuvuus.
Robotin käyttäjä kommentoi Espoon julkaisemassa artikkelissa kokemuksiaan 13.10.2022: "Hienosti toimii, ei mitään ongelmaa. Otan lääkkeet silloin kun se ilmoittelee, että nyt otetaan."
Terveys- ja sosiaalipalveluorganisaatiot hankkivat palvelun ja teknologian julkisten kilpailutusten kautta. Automaattisten lääkeannostelurobottien käyttö on saanut vahvan hyväksynnän sekä ammattilaisten että asiakkaiden keskuudessa ja niiden vaikuttavuus on todennettu useilla tutkimuksilla.
Voidaan siis hyvällä syyllä todeta, että roboteilla voidaan tehdä lisäarvoa tuottavia tehtäviä ja tuottajat ja asiakkaat ovat hyväksyneet ne osaksi arkea.
Mika Apell
asiakkuusjohtaja
Evondos Oy