On aika panostaa käsityökasvatukseen
Turun yliopiston muutosneuvottelujen osapuolet tapaavat jälleen tällä viikolla, ja neuvottelujen kohteena on myös paljon puhuttu Rauman kampus ja sen kohtalo.
Torstaina 12.12.2022 pidetyn kokouksen pöytäkirjassa todetaan Rauman kaupungin antavan painoarvoa varhaiskasvatuksen opetukselle. Käsityökasvatuksen koulutusohjelman osalta taas todetaan, että käsityökasvatuksen vähentyminen opetussuunnitelmista on vaikuttanut alalle hakeutuvien määrään. Kokouksessa oli vaadittu kustakin tiedekunnasta vertailukelpoisia lukuja neuvotteluosapuolten nähtäväksi.
On kapeakatseista tuijottaa yksittäisiä lukuja ilman syitä niiden taustalla. Neuvottelujen osapuolien tulisi muistaa, että yksittäisen vuoden lukujen takana on monenlaisia syitä, etenkin jos tarkastellaan vain yliopistolle taloudellisesti tuottavien valmistuvien opiskelijoiden määrää.
Lukujen rinnalla on tärkeää pyytää tiedekunnan edustajia kertomaan tulokseen mahdollisesti vaikuttaneista välillisistä tekijöistä ja päätöksiä tehdessä tulisi tarkastella tiedekunnan ja yksittäisen tutkinto-ohjelman tunnuslukuja useammalta vuodelta.
Rauman kampuksen käsityökasvatuksen koulutus on kohdannut viime vuosina monia koulutusaloja enemmän haasteita, jotka alkoivat jo ennen koronapandemiaa. Opiskelijoiden opiskelumahdollisuudet ovat olleet heikot opetustiloissa tapahtuneen vesivahingon ja laiterikkojen vuoksi sekä osaavan henkilöstön puuttumisesta johtuen.
Käsityökasvatus tarvitseekin tässä ajassa enemmän tukea kuin koskaan, ei yksinään lukujen tuijottamista ilman taustoja.
Sitä paitsi, mikäli jollekin alalle ei hakeutuisi opiskelijoita, eihän ratkaisu tähän mitenkään voi olla tutkintolinjan lopettaminen? Tällainen ratkaisu olisi kestämätön yhteiskunnallemme. Varsinkin käsityökasvatuksen osalta, kun käsitöiden osaaminen on kansallisesti laskussa, puhumattakaan taito- ja taideaineiden roolista koulutusinstituutioissa.
Käsityökasvatus tarvitsee kaikkea muuta kuin alasajoa. Se tarvitsee keinoja vetovoimaisuuden vahvistamiseksi. Ei riitä, että käsityökasvatukseen voi kouluttautua vain Helsingissä tai Joensuussa, tarvitsemme alueellista tasa-arvoa saatavuuteen. Rauma on etenkin näistä kaupungeista se, minne sisäänotto on suurin ja hakijamäärät toiseksi korkeimmat.
Käsityötaitojen osaamisella on merkittävä rooli mielenterveyttä tukevana toimintona ja oppiaineena se opettaa erityisesti pitkäjänteisyyttä, projektinhallintaa, ryhmässä toimimista ja pitkäjänteisyyttä, puhumattakaan kulttuurisesta tietotaidosta. On siis todellakin aika panostaa käsityökasvatukseen, ei ajaa sitä alas yhdeltäkään kampukselta!
Mari van den Berg
Demariopiskelijoiden puheenjohtaja, kasvatustieteen tiedekunnan opiskelija, edustaja Turun yliopiston kollegiossa ja tiedekunnan johtokunnassa
Hanna Rahkonen
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton SOOL ry:n puheenjohtaja