Lukijoilta

Kurbatovin teokset kulttuuriteko

Vuonna 2007 ilmestyi Turun Pietari-seuran kustantamana ja julkaisemana pietarilaisen professorin ja arkkitehdin Juri Kurbatovin suomenkielinen kirja ”Turku – historiaa ja arkkitehtoninen kuva” (TS 6.10.2007). Sitä ennen vuonna 2004 Turusta ilmestyi vastaava venäjänkielinen teos (TS 18.2.2004).

Kurbatov oli jo aiemmin kirjoittanut vuonna 1985 ilmestyneen teoksen ”Helsinki”. Kirja palkittiin Helsingin kaupungin mitalilla. Äskettäin, vuonna 2013, ilmestyi Kurbatovin kirjoittama uusi teos Helsingistä.

Noin 270-sivuinen kirja ”Helsinki” on sisällöltään perusteellinen, ulkoasultaan upea ja painoasultaan hyvin korkealuokkainen teos. Se kuuluu jokaisen Helsingin uusimmasta historiasta, suunnittelusta ja rakentamisesta kiinnostuneen venäjänkielentaitoisen matkailijan hyllyyn.

Kurbatovin teokset ovat kulttuuriteko. Kirjojen julkaiseminen edistää nykyisessä kansainvälistyvässä maailmassa hyviä suhteita Suomen ja Venäjän välillä.

Toiseksi teoksilla on Suomelle myös kansantaloudellista merkitystä, sillä venäläisten matkailu Suomessa on kovassa kasvussa. Suomessa on liian vähän perusteellista paikkatutkimusta venäjäksi.

Pietarin ja Helsingin perustamisella on läheinen yhteys. Sitä todistaa myös Vanhan Helsingin arkkitehtuuri, keskustan monumentaalikeskus. Ruotsin vallan aikainen Åbo (Turku) on Pietarin kaupungin ensimmäinen ystävyyskaupunki (Leningrad-Turku).

Helsinki ja Turku voisivat onnitella yhdessä Kurbatovia kirjojen johdosta. Turun ja Helsingin välinen perinteinen kilpailu ei ole nykyaikaa, mutta yhteistyö olisi.