Lukijoilta

Ammatillinen koulutus suuntaa katseensa koulutuksen laatuun ja työelämäyhteyksien kehittämiseen

MARTTIINA SAIRANEN
Kun uusi hallitus haluaa päästä työllisyysastetta koskeviin tavoitteisiin, on ammatilliseen koulutukseen ja erityisesti uudenlaisen ammatillisen koulutuksen toimenpiteisiin satsattava, sanoo kirjoittaja.
Kun uusi hallitus haluaa päästä työllisyysastetta koskeviin tavoitteisiin, on ammatilliseen koulutukseen ja erityisesti uudenlaisen ammatillisen koulutuksen toimenpiteisiin satsattava, sanoo kirjoittaja.

Ammatillinen koulutus on ollut julkisen keskustelun hampaissa jo pidemmän aikaa. Jos otsikoita on uskominen, opetusta ei enää ole, opiskelijat jätetään heitteille, he eivät osaa enää mitään ja tämä kaikki on uudistusten syytä.

Ammatillinen koulutus näyttää nyt erilaiselta kuin muutama vuosi sitten ja ihan varmasti se näyttää myös erilaiselta muutaman vuoden päästä. Muutokset tuntuvat työpaikoilla, jonne osa oppimisesta osin on siirtynyt, ja oppilaitoksissa, kun opettajien rooli muuttuu enemmän valmentamisen suuntaan.

Suomalainen koulutusjärjestelmä ja aivan erityisesti ammatillinen koulutus kamppailevat tällä hetkellä osin arvostuksen ja rahan puutteessa. Nykyinen hallitus on koettanut paikata niitä virheitä, mitä aikanaan kokoomuslainen opetusministeri sai aikaan.

Ammatillisen koulutuksen väki uskoakseni toivoo ja myös vaatii, että tehdyistä leikkauksista huolimatta opetuksen ja ohjauksen laatuun panostetaan myös jatkossa riittävästi resursseja. Onneksi näin toimitaan ja haetaan uusia innovatiivisia ratkaisuja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nuoria ja aikuisia ei edelleenkään lähetetä työelämän murheeksi työpaikoille, vaan työelämässä tapahtuva oppiminen on vain osa kokonaista hyvin suunniteltua oppimispolkua.

Koulutuksen kautta opiskelija on saanut valmiuksia, tietoja ja taitoja ammatin hankkimiseen, itsensä elättämiseen ja yhteiskunnan vastuullisena ja yhteisöllisenä jäsenenä toimimiseen.

Toivoisin, että entistä useammat työelämän edustajat innostuisivat tosissaan nuorten ohjauksesta työpaikoilla.

Kun keväällä uusi hallitus haluaa päästä työllisyysastetta koskeviin tavoitteisiin, on ammatilliseen koulutukseen ja erityisesti uudenlaisen ammatillisen koulutuksen toimenpiteisiin satsattava.

Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen kaikilla tasoilla edellyttää pienentyvien ikäluokkien korkeaa osaamista ja sivistystasoa ja aikuisväestön osaamis- ja sivistystason ylläpitämistä sekä kehittämistä. On myös huolehdittava, että maahanmuuttajien lahjakkuusreservit saadaan täysimääräisesti käyttöön.

Näin pitää menetellä, mikäli haluamme täällä Turussa rakentaa edelleen maailman suurimpia ja upeimpia innovatiivisia ratkaisuja sisältäviä loistoristeilijöitä, kehittää tai olla lääke- ja bioalan huippuosaajia, niin ehdoton tukijalka tälle on opetuksen ja tutkintojen korkea laatu kaikilla koulutuksen tasoilla. Tarvetta on tietysti myös palvelualojen taitajille.

Toivoisinkin, että entistä useammat työelämän edustajat innostuisivat tosissaan nuorten ohjauksesta työpaikoilla. Se on meidän kaikkien etu. Näin me jokainen omalta osaltamme voimme olla varmistamassa nuorten yhteiskuntatakuun onnistumista.

Ammatinvalintaa tehdään jo peruskoulun päättöluokilla tai viimeistään lukiossa, joka tarjoaa edelleenkin monille nuorille tarvittavan aikalisän. Tässä vaiheessa vuotta, kun yhteisvalinta on monilla nuorilla edessä, kannattaa meidän jokaisen omasta alastaan ylpeän aikuisen tukea nuoria heidän valinnoissaan antamalla oikeaa ja kiihkotonta tietoa eri aloista ja niiden suomista mahdollisuuksista tulevaisuudessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oppilaanohjaajien lisäksi myös kaikki peruskoulujen opettajat voisivat edistää oppilaiden työelämätietoisuutta. Opinto-ohjaajat tekevät huomattavasti tärkeämpää ja kauaskantoisampaa työtä kuin tulemme ajatelleeksikaan.

Ammatillinen koulutus on hyvä väylä tulevaisuuteen. On hienoa, että meillä on ammatillista koulutusta.

Jarmo Linkosaari

seniorikansalainen

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​