Lukijoilta

Vammaisille lisäkuluja – heikkeneekö myös elämänlaatu?

Turun Sanomat julkaisi 10.1. artikkelin "Vammaispalvelumaksujen korotukset yllättivät". Kiitos Turun Sanomille ja haastatellulle yhdistysaktiivi Veijo Lehtoselle, joka kehitysvammaisen isänä ja edunvalvojana antoi kasvot kehitysvammaisten läheisille, joita vammaispalvelujen mahdolliset muutokset ja jo toteutuneet hinnan korotukset askarruttavat.

Kehitysvammaiset eivät itse kykene ajamaan asioitaan. Siksi tarvitaan rohkeaa medianäkyvyyttä kehitysvammaisten perheiltä ja edunvalvontajärjestöiltä.

Aluevaltuutettuna ymmärrän, että aiemmat kuntakohtaiset vammaispalvelut on yhdenvertaisuuteen perustuen yhdenmukaistettu. Yleisen hintatason nousukin vaikuttaa.

Toisaalta, kuten Lehtonen jutussa toteaa, monet korotukset iskevät rankimmin tukien varassa eläviin vähävaraisiin vammaisiin. Reilun tuhannen euron kuukausituloilla todellakin maksetaan kaikki välttämättömät menot.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kehitysvammaiset eivät itse kykene ajamaan asioitaan. Siksi tarvitaan rohkeaa medianäkyvyyttä kehitysvammaisten perheiltä ja edunvalvontajärjestöiltä.

Uutta vammaispalvelulakia ei saatu valmiiksi aikataulussa. Jaan huolen Kehitysvammaliiton toiminnanjohtajan Susanna Hintsalan kanssa työosuusrahan kohtalosta. Kuinka moni meistä suhtautuisi levollisesti 100 euron katoamiseen kuukausituloista? Tämäkin olisi vain yksi lovi kehitysvammaisen budjettiin.

Muun muassa kuljetuspalvelujen mahdollinen muuttuminen omavastuullisiksi ei ole vain taloudellinen rasite, vaan se voisi johtaa siihen, että kehitysvammaisten osallistuminen työtoimintaan ja vapaa-ajan toimintoihin vähenee. Palvelujen käyttämättä jättämisellä ja osallisuuden kaventumisella olisi negatiiviset vaikutukset kehitysvammaisten terveyteen.

Myös vammaisen lapsen asuminen kodin ulkopuolella voi kallistua merkittävästi ja erilliskäsittely maksujen kohtuullistamiseksi on niukkaresurssisilla hyvinvointialueilla vielä arvoitus.

Mielestäni vammaispalvelulain uudistuksen tulisi parantaa kohderyhmänsä elämää, ei heikentää sitä.

Hyvinvointialueiden vammaispalveluissa työskentelee kehitysvammaisten arkea hyvin ymmärtäviä alan ammattilaisia. Varhan vammaispalvelupäällikkö Sari Hietala toteaa artikkelissa, että hyvinvointialueella on tahtotila järjestää asiakkaille tarpeelliset palvelut.

Poliittinen päätöksenteko on kuitenkin oma lukunsa. Haavoittuvan ihmisryhmän, kehitysvammaisten, laadukkaan elämän turvaaminen mittaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen onnistumista ja inhimillisyyttä tulevaisuudessa.

Sanna Paasikivi

alue- ja kaupunginvaltuutettu (ps)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​