Oikeudenmukaisuus ja omaisuuden suoja ovat metsäpolitiikan keskiössä
Poliittisia päätöksiä arvioidaan liian helposti puolue- tai vaalipolitiikan näkökulmasta. Silloin saattaa unohtua, mistä asioissa on todella kyse. Puolueilla on omat linjansa, joita puolustetaan kannatustilanteesta riippumatta.
Omaisuuden suojan ja luonnonvarojen kestävän käytön puolustaminen ovat olleet viime viikkojen aikana vahvasti esillä.
Suomen kantaa EU-komission ennallistamisasetukseen tiukennettiin suuressa valiokunnassa. Tiukan kannan taakse muodostui lopulta selvä parlamentaarinen enemmistö. Esitetyssä muodossa ennallistamisasetusta ei hyväksytä. Metsiä koskeva päätösvalta kuuluu jatkossakin Suomelle.
Luonnonsuojelulain valiokuntakäsittelyssä puolueiden linjaerot tulivat selvästi esiin. Vasemmistopuolueet eivät nähneet ongelmaa lakiin esitetyissä pykälissä, jotka olisivat vaarantaneet omaisuuden suojan ja suojelutoimien oikeudenmukaisen korvaamisen maanomistajalle. Hyväksyttävää kompromissia haettiin pitkään ja tuloksetta. Siksi keskusta esitti ongelmallisten pykälien poistamista opposition tukemana.
Omaisuuden suoja on perusoikeus, jota pitää kunnioittaa. Sen tulee olla metsäpolitiikan lähtökohta, joka määrittää hyväksyttävien linjausten rajat.
Keskustan linja eroaa tässä selkeästi muiden hallituspuolueiden linjasta.
Omaisuuden suojaa ei pidä voida ohittaa suojelutavoitteiden nimissä.
Luonnonsuojelutoimien pitää perustua luonnosta huolehtimiseen ja kunnioittamiseen, oikeudenmukaisiin korvauksiin, sopimiseen ja niin pitkälle kuin mahdollista, vapaaehtoisuuteen. Jo pitkään käytössä olleet METSO- ja HELMI-ohjelmat ovat toimineet menestyksekkäästi näiden periaatteiden mukaan. Tällä vaalikaudella vapaaehtoisiin suojelutoimiin onkin osoitettu merkittävästi lisärahaa.
Metsäpolitiikassa on kyse Suomen ja suomalaisten pärjäämisestä, niin tärkeistä asioista on kysymys.
Viime vuosien suurimmat teollisuuden investointiuutiset ovat olleet metsäteollisuuden investointeja. Näitä investointeja ja työpaikkoja tarvitsemme lisää, jotta taloutemme saadaan tasapainoon. Varmuus riittävästä puuraaka-aineen saannista on investointien edellytys.
Samoin on Suomen ilmastotavoitteiden toteutumisen suhteen. Ilman terveitä metsiä, niiden kasvua ja kestävää käyttöä eivät ilmastotavoitteet toteudu. Myöskään fossiilisten raaka-aineiden käyttöä emme pysty ilman niitä vähentämään, emmekä hiilinieluja kasvattamaan.
Maamme lähes 650 000 metsänomistajalle ovat metsät tärkeä omaisuuserä. Omistajalla on oikeus luottaa siihen, että hoitamastaan metsästä on mahdollisuus saada myös tuottoa, kestävästi totta kai. Omaisuuden suojaa ei pidä voida ohittaa suojelutavoitteiden nimissä.
Meillä Suomessa on kaikki edellytykset samanaikaisesti pitää huolta luonnosta ja käyttää luonnonvaroja kestävästi. Luonnon ja metsien moninaiset merkitykset ymmärretään Euroopan metsäisimmässä maassa hyvin.
Kestävä luontosuhde edellyttää eri osa-alueiden asettamista tasapainoon. Kokonaiskestävyys ei ole nollasummapeliä, vaan lopputulos, jossa kaikki osa-alueet voivat kasvaa ja kohentua.
On hyvä muistaa, että uutta luonnonsuojelulakia ei keskustan toimesta kaadettu tai edes vesitetty. Laki etenee nyt eduskunnan enemmistön tuella ja se tulee kohentamaan merkittävästi luonnontilaa. Tämä toteutetaan kestävällä tavalla, oikeudenmukaisuus ja maanomistajan omaisuuden suoja turvaten.
Jari Leppä
kansanedustaja (kesk)