Turussa valtaa käyttää laajempi joukko kahden valtapuolueen sijaan
Turun Sanomien toimittaja harmittelee, että Turussa ei ole perinteistä "hallitusta" ja "oppositiota" eivätkä valtuustoryhmien kannat näy vähentyneiden äänestyksien myötä niin selvästi kuin aiemmin. Riitaisuuskin on kadonnut (TS 3.12.).
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtajana totean, että meillä on enemmän valtaa kuin aikoihin. Me osallistumme laajennetun pormestariston kokouksiin, saamme varhaisessa vaiheessa tietoa, kerromme kantamme ja vaikutamme syntyvään lopputulokseen.
Vaihtoehtona olisi siirtyä oppositioon kritisoimaan tehtyjä päätöksiä, kuten vasemmisto on tehnyt useiden kausien ajan. Mitään todellista vaikutusta sillä ei lopputulokseen ole, ja tällä toimintatavalla jättäisimme päätöksenteon ja todellisen vallan muille puolueille. Vaikka toimintatapa on muuttunut, ei perinteinen oikeisto-vasemmisto-jännite ole kadonnut mihinkään.
Valtuustoryhmien kantojen tulkitseminen valtuustoäänestysten myötä on tietenkin helppoa, jopa laiska metodi. Pormestariohjelma ja laaja sopu ei kiellä ryhmiä tuomasta omia kantojaan esiin eikä yksittäisten valtuutettujen näkemyksiä.
Paikallinen ruotsinkielinen lehti on alkanut tekemään aktiivista kaupunkitoimitusta. Se haastattelee valtuustoryhmien puheenjohtajia ja valtuutettuja säännöllisesti ja tuo lukijoilleen tietoon näitä kantoja.
Myös suurimmalla osalla kaupunginvaltuutetuista on omat henkilökohtaiset sometilit, joissa valtuutetut tuovat esille näkemyksiään ja niissä käydään aktiivista keskustelua. Näihin keskusteluihin pystyvät osallistumaan myös kuntalaiset, mitä pidän demokratian kannalta tärkeänä. Myös media itsessään pystyisi vaikuttamaan omien sometiliensä keskustelupalstojen laadukkuuteen ja tasoon, jos se niin haluaisi.
Klikkiotsikoiden ja riitojen sijaan tarjoamme edelleen maukasta sisältöä medialle. Se on median asia, ottaako se tästä kopin vai ei.
Mirka Muukkonen
puheenjohtaja
Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä