Sotaveteraanilta hieno ja tarpeellinen matematiikan puolustus
Kiitokset sotaveteraani Yrjö Sarasteelle 99-vuotiaan elämänkokemuksella kirjoitetusta erinomaisesta matematiikan puolustuksesta (TS Mielipiteet 23.11.).
Innostuin tuosta kirjoituksesta niin paljon, että päivä vierähti mukavasti. Jaoin jutun Facebookiin ja kaivoin Uutissuomalaisesta 15.5.2022 hienon kertomuksen Sarasteen elämästä. Valitettavasti artikkeli on maksumuurin takana ja ymmärrettävistä syistä – jollakin lehtienkin on elettävä.
Lehdille pitäisi jakaa matematiikkatukea, jotta ne voisivat julkaista vähäiset matematiikkajuttunsa netissä vapaasti luettaviksi. Yllä mainitut kirjoitukset ovat hyvää opetusmateraalia kouluihin. Sarasteen kirjoitus kannattaa lukea aamunavauksena ja kotitehtäväksi sopii hänestä kertova artikkeli. Tarina on niin koskettava, että uskoisin sen auttavan lapsia ja nuoria unohtamaan nykyajan murheita.
Sanasta ”laskento” riemastui täällä matikkatädin lisäksi myös keittiön pöydän ääressä sudokuja ratkova entinen matematiikan opettaja. Sana laskento poistui kirjojen kansista peruskoulun myötä. Syynä oli ilmeisesti ns. uusi matematiikka, jota joukko-oppina tungettiin peruskouluun matemaatikkojen vastustuksesta huolimatta.
Vaikka joukko-oppi poistui peruskoulusta, sen vaikutus näkyy edelleen.
Vaikka joukko-oppi poistui peruskoulusta, sen vaikutus näkyy edelleen. Kotitehtävissä on niin vaikeita, että lasten vanhemmat ovat hakeneet apua muun muassa Facebookin matematiikkaryhmistä.
Niilo Kallion Laskuoppi, kahdeskymmeneskolmas painos vuodelta 1969, taitaa olla viimeisin oppikoulun kahta ensimmäistä luokkaa varten painettu laskuopin kirja. Ensimmäinen painoksesta (1938) sisältöjä oli kevennetty. Siitä huolimatta kirjassa on 252 sivua ja esimerkkien lisäksi 1406 tehtävää.
Kirjan alkusanoista poimittua: ”Hyvän lasku- ja päässälaskutaidon hankkimiseen on kiinnitetty erityistä huomiota”. Näin pitää tehdä. Ikäihmiset muistelevat laskuopin päätöslaskua. Kirjoitin siitä artikkelin matematiikkalehteen Solmu, jossa on julkaistu myös K. Väisälän mainiot algebran ja geometrian oppikirjat.
Facebook innosti kirjoittamaan julkaisemalla tekstarin Kalevasta 25.11.2018: ”Onko osa-aikaeläkkeelle joutunut jäänyt veroloukkuun, kun eläkkeestä menee 18 prosenttia ja palkasta 18 prosenttia veroon, eli 36 prosenttia yhteensä. NM”.
Sarasteen mielestä: ”Prosenttilaskun nopea tajuaminen on tarpeen.” Sarasteen kirjoituksen aiheet tarvitsevat lisää palstatilaa.
Alli Huovinen
Matikkatäti