Lukijoilta

Maatalousyrittäjältä vietiin elanto ja ilo

Suomalaiset perheviljelmät ovat nyt osa teollista tuotantoa ja toimivat aivan voimavarojensa äärirajoilla, sanoo kirjoittaja.
Suomalaiset perheviljelmät ovat nyt osa teollista tuotantoa ja toimivat aivan voimavarojensa äärirajoilla, sanoo kirjoittaja.

Maatalousyrittäjän arki on mennyt kolkoksi ja ilottomaksi. Se on pahinta, mitä tässä ammatissa voi tapahtua. Elämme luonnosta ja eläimistä. Me olemme rakastaneet kumpaakin, mutta ilman rahaa ei sekään onnistu.

Suomalainen perheviljelmä on nyt osa teollista tuotantoa ja toimii aivan voimavarojensa äärirajoilla. Jollain pelleilyllä nyt yritetään kuluttajille kertoa, miten sika on tuotettu. Liikkeiden oviin laitetaan hymy- tai mutrunaamoja.

Vähän samaa pelleilyä on lihapuolen luokitusjärjestelmä. Miten ihmeessä kuluttaja ymmärtäisi, että suomalainen ruoka on hyvää, kun ei teollisuuskaan sitä ymmärrä?

Teollisuuden hintaporrasluokitukseen seuranta pitäisi järjestää ensimmäisenä: miten muodostuu luokkajako, joka ei tuottajaa suosi millään tavalla. Puolensataa lihasikaa lähtee, ja luokitus antaa vain yhdelle sen hinnan, joka on sovittu. Lottokin on antoisampaa.

Suuret tilalliset joutuvat tekemään omalla työpanoksellaan pitkiä päiviä, että edes jotenkin pärjäävät rahallisesti, kun tuottajahinta on niin heikko. Vaaditaan loistavia oloja eläimille, mutta tuottajan selkänahasta se kaikki on pois. Kuitenkaan arvot eivät näy hinnoittelussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aikoinaan olimme teurastamon kanssa hyvät yhteistyökumppanit, mutta nyt teollisuus ei tuottajaa arvosta. Se näkyy siinä, mitä maksetaan hyvin tuotetusta raaka-aineesta.

Eläinsuojelujärjestöjen pitäisi myös olla tuottajan ystäviä, jos ne todella välittävät eläimistä eikä tavoite ole vain lopettaa lihantuotantoa ja kiusata tuottajaa laittomilla hyökkäyksillä.

Kysynkin, onko teillä todellisia eläinystäviä joukoissanne? Nykyinen toimintatapanne ei ainakaan sitä todista. Menkää auttamaan loppuunpalaneita eläintenhoitajia tai kysykää, tarvitsevatko he apua. Jos rakastaa eläimiä, niin rakastaa myös ihmisiä. Se on fakta.

”EU ei meille ollutkaan se pahin, vaan ihan omat säädökset ja hintapolitiikka.”

Jos omistat suuren teollisen kotieläintilan, olet työn uuvuttama. Seitsemän päivää viikossa työtä yrittäen mahdollisimman paljon selvitä yksin, koska työntekijöiden palkkaus ei tuottajahintaan sovi.

Suomessa ovat jo kaikki pykälät käytössä ja inhimillisyys unohdettu. Sitten keksitään vielä nuo hymynaamat, kun pykälät loppuvat. EU ei meille ollutkaan se pahin, vaan ihan omat säädökset ja hintapolitiikka.

Moni ei jaksa, eikä selviä rahallisesti vaan lopettaa, niin kuin itsekin tein. Vuodesta 1978 on kotieläinten kanssa eletty ja se on ollut ihanaa. Vaan nämä viimeiset viisi vuotta haluaisi poistaa kokonaan muististaan. Tarkastuksia, säädöksiä, kyselyjä, seurantaa.

Tutkimus, joka kertoo, miten hyvin meillä eläimet hoidetaan, ei anna meille mitään. Tuottajille on järjestetty jopa parisuhdekursseja jaksamisen auttamiseksi, johon vanha viljelijäystäväni tokaisi, että ei tähän mitään kursseja tarvita vaan rahaa, että jaksamme ja elämme.

Rakkaat lajitoverini ja ammattiveljeni, toivon teille jaksamista, koska muuta en pysty antamaan, vaikka haluaisinkin epäkohdat poistaa. Kirjoituksillani olen halunnut tuoda asioita päivänvaloon. Tässä helvetissä edelleen joudumme elämään.

Laitetaan hymynaama tai mutru tämänkin kirjoituksen arvosanaksi vai eikö sellaista vielä ole lehdistölle jaettu?

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (79)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Hymynaama
Mutru tuskin on se ongelma
Tuota noin, tietääkseni hymy- ja mutrunaamoja ei anneta sikojen hyvinvoinnin mukaan. Vaan yleisesti ruokapaikan hygienian ja käytäntöjen mukaan. Minustakin koko naamauudistus on lähinnä typerä, mutta en voi uskoa sen vahingoittavan sikataloutta.

Olen pahoillani maatalouden ongelmista. Uskon että vaikeuksia on. Toivotan alalla jatkaville voimia ja helpotusta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
emäntä e-p
Vast: Mutru tuskin on se ongelma
Ei se mutru kirjoittajan mielestä ollut ongelma vaan nykyinen ideologia ja asenne jatkojalostuksessa tuottajia ja heidän tekemäänsä työtä kohtaan.
Itse olen lypsykarjatilallinen, joten jos nyt kirjoitan puutaheinää oikeiskaa oi kanssatuottajat. Kirjoitan vain sitä mitä ympärilläni olen havainnut. Eli:
Jos ajatellaan sitä asennetta mikä n. 4 vuotta sitten vielä maassamme oli. Pankit antoivat uusille sukupolvenvaihdoksen tehneille maatalousyrittjille surutta velkaa rakentaa isoja sikaloita ja navetoita. Tuli hienoja toistatuhannen lihasian sikaloita mm. Ja tämä kaikki pohjautui siihen varmuuteen mitä jatkojalostajat kuten Atria, HK ja mitä näitä nyt kaikkia on muita, takasivat että tuottajahintana sialle on. Mutta ei menty kuin puolivuotta eteenpäin, niin sian tuottaja hinnoittelu muuttui, sopimussikaloiden kohdalla tuli halvemmaksi pitää sikala tyhjänä kuin ottaa sinne sikoja, kiitos yhä kasvavan halvan ulkomaantuonnin. Sitten sikoja possuja taas tuotiin lihotussikaloihin, jotta saataisiin mm joulun tarve täytettyä, kun kuitenkin onneksi on niitäkin valistuneita ihmisiä jotka ostavat vain kotimaista, tai ainakin toivovat ostavansa kotimaista lihaa. Tässä yhtälössä tuli vain yksi mutta. Sikojen hinnan laskun mukana jäivät tuottajan tulot pieniksi, pankki, rehukauppiaat, verottaja, työntekijät ja muut odottivat käsi pitkällä omiaan. Jokuhan täytyi jättää pienemmälle, noh ensin sanottiin työntekijät, ne halvatkin ulkolaiset, irti ja tehtiin (yritettiin) itse. Sitten oli pakko jättää seuraava taho ilman, ja niin oli velkakierre kenellä mihinkäkin tahoon alkanut. Ja koko ajan pahanee. Nyt on monia nuoria maatilayrittäjiä velkavankeuden partaalla, lopettaa pitäisi mutta velat ei anna sitä mahdollisuutta. Eivät he jaksa. AJatelkaa tältä pohjalta kirjoitusta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
peejiiäm
Osuusteurastamot missä?
"Miten ihmeessä kuluttaja ymmärtäisi, että suomalainen ruoka on hyvää, kun ei teollisuuskaan sitä ymmärrä?"

Kirjoituksen ainoa asia, jota pystyn kommentoimaan ja johon pystyn vaikuttamaan. Ostan aina suomalaista lihaa ja maksan siitä mukisematta sen hinnan kun kauppias pyytää. Varsinkin sianliha on huokeaa, ja voisin jopa maksaa siitä enemmän, mutta en silti maksa enempää kuin on pyydetty. Uskon suomalaisen normaalin maatalouden tuottavan jopa parempia tuotteita kuin ulkomaiset ns. luomutuotteita.

Ilmeisesti vika on siellä suomalaisessa teollisuudessa. Ennen oli tuottajien omistamia osuuskuntia, eikö sellaiseen ole paluuta. Jostain 80-luvulta muistan osuusmeijereiden hävitysvimman, siinä käsittääkseni Valio oli hyvin aktiivinen, liekö sama ollut kehitys lihapuolella?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
tonttu
Vast: Osuusteurastamot missä?
Osuus- ja pienteurastamot on tappanut Suomen paikalliset direktiivit. Aina vedotaan EU:n mutta miksi Keski-Euroopassa sit on pienteurastamo tai meijeri lähes joka kylässä?

Ennemmin syytän tilanteesta valtiota, jonka mielestä vain suuri on kaunista ja tähän suuntaan tuotantoa painostetaan mm investointitukien myöntämisellä. Ja kauppoja, jotka vie myyntihinnasta valtaosan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Valitaan viisaasti
Pysähdy
Euroopassa on kaksi maata ylitse muiden, jotka lähestulkoon ruokkivat tehotuotantoeläimiä antibiooteilla: Tanska ja Saksa. Juuri näistä maista tulee meille suuret määrät porsaanlihaa. Kun olet kurottamassa tuontilihan puoleen, mieti kahdesti. Haluatko altistaa itsesi, puolisosi, lapsesi tälle superbakteerien maailmanvalloitukselle tietä tasoittavalle kliiniselle tuotteelle? Minä en.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Tukholmasta
Vast: Pysähdy
Asun täällä Tukholmassa ja yritän puhua Suomen ja suomalaisten tuotteiden puolesta.Mutta valveutuneet työkaverini aikoinaan minulle aina huomauttivat suomesta on löytynyt HULLUN-lehmän tautia Ruotsista ei ???Kanaloiden häkit jotka kiellettiin ruotsissa myytiin suomeen jne...Sitten nämä järkyttävät SIKALAkuvat suomesta näytettiin myös Ruotsin uutisissa,,Jottain tarttis tehrä sanois MANU.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mörssi
Teollisuuskin voimaton
Teurastamolla jo vuosia työskennelleenä ja maatilan poikana voin kyllä yhtyä täysin tuohon totuuteen, että tuottajahinnat ovat aivan liian alhaiset, jopa pelottavan alhaiset. Mutta teollisuuden puolustukseksi täytyy todeta että teurastamot ovat voimattomia tähän surkeaan hintakehitykseen, kauppa sanelee täysin mitä liha saa maksaa. Pahinta tässä tilanteessa on se että suomen elintarvikekauppaa tyrannisoivat suurten S- ja K -ryhmien kartelli. Missään ei ole kilpailua. Jos jompi kumpi noista suurista sanoo että he ostaa nyt sisäfilettä vitosen kilo, on pakko suostua, muuten oman lihatalon tuotteita ei mene yhtään kyseiselle ketjujätille. Surullista mutta totta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää