Nato vai Venäjän
elintarvikemarkkinat
Venäjän johtava infektio- ja hygienialääkäri Gennadi Onishtshenko kertoi Kommersant-lehden online-konferenssissa tiistaina, että Valko-Venäjää vastaan käyty ”maitosota” ei tule päättymään aivan käden käänteessä. Itse asiassa maidon lisäksi venäläisviranomaisten tarkastukset tulevat lähipäivinä ulottumaan myös mehuihin, lintujen lihaan ja moniin muihin valkovenäläisiin tuotteisiin.
Onishtshenko kertoi, että Venäjän lainsäädäntöä uudenaikaistetaan parhaillaan. Siksi tarkastuksia tehdään yhä laajemmassa mittakaavassa monenlaisille elintarvikkeille. ”Jos joku haluaa myydä tuotteitaan meille, tehkööt sen lakeja noudattamalla”, totesi hygienialääkäri.
Venäjällä on varmasti ollut monia vuosia aikaa tutkia valkovenäläisten elintarvikkeiden puhtautta. Maiden välille puhkesi ”maitosota” kuitenkin juuri nyt, kun suhteet ovat kireämmät kuin moneen vuoteen. Ja huomioitakoon, että epäilyt valkovenäläisen maidon puhtaudesta tuotiin näyttävästi julkisuuteen. Ystävien kesken asioista oltaisiin varmasti voitu sopia kaikessa hiljaisuudessa.
Ystävyys on ajautunut yhä ahtaampaan nurkkaan sitä mukaa, kun Valko-Venäjän johto on arvostellut Gazpromia kaasuntoimitusmaksujen epärehellisestä hinnankorotuksesta ja Venäjää ylipäätään pyrkimyksestä vähentää Valko-Venäjän talouselämän riippumattomuutta. Kesäkuun alussa kuumenneen maitokriisin on mainittu alkaneen siitä, että venäläiset olisivat halunneet ostaa joukon valkovenäläisiä maitotehtaita. Niitä ei kuitenkaan venäläisille myyty.
Ja niin herra Onishtshenko laitettiin asialle. Eikä hän ole asialla ensimmäistä kertaa. Kuka muistaa Puolalle määrätyn lihantuontikiellon 2007, eläinperäisten tuotteiden tuonti- ja läpikuljetuskiellon Ukrainasta 2006 ja georgialaisten viinien ja kivennäisvesien poistamisen kauppojen hyllyiltä 2006?
Suomen kannalta kysymys kuuluu: ”Mitä vaaditaan hankalien naapurivaltioiden listalle joutumiseen?” Riittäisikö venäläisten mielestä vastaukseksi: ”Nato”? Suomalaiset elintarvikkeet ovat tunnetusti mailman puhtaimpia, mutta oikeassa tahtotilassa niistäkin varmasti löytyy Venäjän kansaa vaarantavia ainesosia. Tai sitten Venäjän markkinoille vaadittavat lisenssit saattavat käydä suomalaisyrityksille mahdottomiksi saada. Näissä kysymyksissä Venäjän valtiolla ei ole tarkoitustakaan olla niin läpinäkyvä, että kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus hyötyä suuresta markkina-alueesta.
• Kirjoittaja on päätoimittaja, uutistoimisto Oriens News.