Lukijoilta

Hyvinvointialueet aloittavat työnsä vaikeana aikana – hoito- ja hoivapalveluilla suuret haasteet

SONJA OVASKAINEN
Hoito- ja hoivapalvelujen henkilöstöpula on kasvava ongelma koko Euroopassa. Se kertoo myös sen tosiasian, että tehtävien vaativuutta vastaava palkkaus ei yksinään hoitajapulaa ratkaise, sanoo kirjoittaja.
Hoito- ja hoivapalvelujen henkilöstöpula on kasvava ongelma koko Euroopassa. Se kertoo myös sen tosiasian, että tehtävien vaativuutta vastaava palkkaus ei yksinään hoitajapulaa ratkaise, sanoo kirjoittaja.

Suurten muutosten ja odottamattomien kriisien vuodet ovat yllättäneet koko maailman. Taistelu koronavirusta ja sen aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan alkoi jo helmikuussa 2020. Koronapandemia järkytti pahasti koko maailmaa ja sen aiheuttamia kustannuksia sekä inhimillisiä ja taloudellisia menetyksiä on vieläkin vaikeaa arvioida.

Koko sosiaali- ja terveysalan sekä erityisesti hoito- ja hoivapalvelujen selviytymistä ja kestokykyä on koeteltu monissa tehtävissä äärirajoille asti.

Hyvinvoivan maailman väestö vanhenee vauhdilla. Läntisen Euroopan ihmisten elinikä on jatkuvasti noussut. Vielä 1970-luvulla vanhusväestöksi luettiin yli 65-vuotiaat ja laitospaikkojen mitoitusta laskettiin yli 75-vuotiaiden määrästä. Nyt nuo ikärajat ovat nousseet 10 vuotta ja yhä suurempi joukko ihmisistä elää yli 85-vuotiaiksi. Suurten ikäluokkien asumis-, hoito- ja hoivapalvelujen suurin tarve ajoittuu 2030-luvulle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lääketieteen ja sairaanhoidon uudet ja paremmat hoitokeinot ovat johtaneet iäkkäiden ja pitkäaikaissairaiden potilaiden määrän kasvuun. Myös kotihoidon asiakkaiden määrä kasvaa ja yhä suurempi osa tarvitsee päivittäisiä hoitokäyntejä.

Ylikuormitus niin sairaaloissa kuin muissakin sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä on johtanut pahenevaan henkilöstöpulaan. Lasten ja nuorten, mielenterveystyön ja psykiatrisen sairaanhoidon palveluissa on jatkuva pula hoitopaikoista ja suuri henkilökuntavajaus. Julkisten sote-palvelujen tehtävistä on arvioitu puuttuvan noin 4 000 hoitajaa ja noin 1 000 lääkäriä. Kun uudet hyvinvointialueet alkavat ensi vuoden alusta toimintansa, on henkilöstöpula kriisiytymässä monissa kunnissa.

Hoitoalan ammattiliitot Tehy ja Super ovat lähteneet kovin panoksin työtaisteluun sairaanhoitajien ja lähihoitajien palkkauksen ja koko hoitoalan pito- ja vetovoiman parantamiseksi.

Teho-osastojen ja vanhusten kotihoidon lakkouhat johtivat Helsingin käräjäoikeuden uhkasakkopäätöksiin, joilla kiellettiin lakkojen alkaminen potilaiden hengen ja terveyden turvaamiseksi. Hallitus valmisteli uuden potilasturvallisuuslain, joka eduskunnan päätöksellä tuli pikavauhtia voimaan. Joukkoirtisanoutumiset ovat käynnissä ammattijärjestöjen seuraavana lakkoaseena. Neuvottelutilanne on pahasti tulehtunut eikä sopuratkaisua ole näköpiirissä.

Koulutus, arvostus ja palkkaus on se kolmiyhteys, joka tuo pito- ja vetovoimaa kaikissa ammateissa. Väärä vastakkainasettelu ja syyllistäminen eivät tilannetta paranna. Mitään pikareseptiä ei ole tilanteen laukaisemiseen. Ratkaisuun pääseminen edellyttää kompromisseja ja yhteistä tahtoa kaikilta osapuolilta.

Kaikessa on aina kysymys myös rahasta ja sen riittävyydestä.

Kuntatyömarkkinalaitoksen lisäksi myös valtiovalta ja hallitus ovat tulleet osapuoliksi. Käynnissä on itsenäisen Suomen historian suurin hallintouudistus, joka koskettaa kaikkia suomalaisia ja käsittää yli 22 miljardin euron toimintakustannukset vuodessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maastamme on lähtenyt tuhansia hyvin koulutettuja sairaanhoitajia muun muassa Pohjoismaihin, Saksaan ja Englantiin paremmille palkoille. Hoito- ja hoivapalvelujen henkilöstöpula on kasvava ongelma koko Euroopassa. Se kertoo myös sen tosiasian, että tehtävien vaativuutta vastaava palkkaus ei yksinään hoitajapulaa ratkaise.

Koneiden, teknologian, älyrobottien ja tietokoneiden maailmassa työtehtävät ovat paljon muuttuneet. Useinkin koneiden ja prosessien hoitamisesta saa paremman palkan kuin ihmisten hoitamisesta. Ihmistyötä tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän erilaisiin palvelutehtäviin. Hoito- ja hoiva-alan tehtävät ovat vaativaa ja usein raskasta ihmistyötä.

Kaikessa on aina kysymys myös rahasta ja sen riittävyydestä. Velkarahalla ei pitkään voi julkisen palvelusektorin menoja maksaa.

Harhaanjohtavasti puhutaan sote-uudistuksella tavoiteltavista miljardiluokan säästöistä. Vaikka nämä säästöt onnistuisivatkin, sote-palvelujen ja erityisesti vanhenevan väestön asumis-, hoito- ja hoivapalvelujen kokonaiskustannukset tulevat kasvamaan. Ennaltaehkäisevän sosiaali- ja terveystyön, yhteisöllisen asumisen, toimivien kotipalvelujen sekä kolmannen sektorin järjestö- ja vapaaehtoistyön avulla voidaan saada merkittäviä säästöjä. Myös omaishoitajien työpanos on erittäin tärkeä niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin.

Uudet hyvinvointialueet alkavat työnsä vaikeana aikana. Nykyisin toimivat sote-palvelut ovat kuitenkin hyvänä perustana. Kaikkea ei tarvitse uudistaa.

Hoito- ja hoivapalvelujen henkilöstön koulutuksen, arvostuksen ja palkkauksen ratkaisut ovat ensimmäisenä päättäjien pöydillä. Henkilöstön riittävyys, ammattiosaaminen ja työssä jaksaminen ovat avainasioita. Hoito- ja hoivapalveluissa tarvitaan toimivaa tiimityötä ja hyvää johtamista. Oikeudenmukainen ja tehtävien vaativuutta vastaava palkkaus on aina tärkeä asia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Risto Kapari

sosiaalineuvos (eläkkeellä)

Turku

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​