Lukijoilta

Tällä menolla hoitoalalta tulevat puuttumaan suomalaisen koulutuksen tuottamat osaajat

MARTTIINA SAIRANEN
Sote kaatuu ilman kenttätason väkeä, sanoo kirjoittaja.
Sote kaatuu ilman kenttätason väkeä, sanoo kirjoittaja.

Nelisenkymmentä vuotta hoitoalalalla toimineena kannatan sydämestäni niitä toimia, joita hoitajajärjestöt ovat viimeisten kuukausien aikana harjoittaneet. Työkokemusta hankin myös Ruotsista ja Ahvenanmaalta, joten ajatuksilleni lienee laajempaa, kokemuspohjaista perustaa.

Muistan, kun nuorena sairaanhoitajana olin OYS:n keskusleikkaussalissa opetteleva anestesiahoitaja. Esikoinen syntyi toukokuussa 1978 ja katselin käteen jäävää summaa palkkakuitistani ja totesin, ettei näillä satasilla perhettä elätetä.

Tuttavalääkäri toimi silloin Norrbottenissa pienessä aluesairaalassa ja kyselin häneltä mahdollisia anestesiapaikkoja. Kuinka ollakaan, minut otettiin töihin, vaikken vielä ollut erikoistumiskoulutusta omaava. Kokemukseni yliopistosairaalasta edisti töihin pääsyäni.

Palkkaus ja korvaukset päivystystyöstä olivat aivan toisella tasolla kuin Suomessa. Työnkuva ja vastuut täysin poikkeavat lääkärihierarkisesta Suomesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erikoistuin Suomessa ja palasin, työnantaja maksoi erikoistumisestani ihan kohtalaisen korvauksen, kuten myös muuttokustannukset. Minusta olisi aivan varmasti tullut ruotsalainen toisenlaisen soutuparin kanssa.

Palkkaus kehittyi myös 1980-luvulla Suomessa hiukan. Mutta hoitaja lääkäreiden sihteerinä ei arvostusta muutoin saanut, taitojen ja osaamisen kehittäminen ei kuulunut lääkärikeskeiseen toimintatapaan.

Vuoden 2000 alusta aloitin toimessani Ahvenanmaalla. Itsehallintomaakunnassa Tehyllä on oma sopimusjärjestelmä, jota 2003 pitkällä lakolla parannettiin niin neuvotteluoikeuden lisäämisellä kuin myös rahakorvausten osalta.

Palkankorotustavoitteet eivät toteutuneet, mutta neuvottelupöydässä hoitoala pääsi edustamaan itseään, eikä ollut alisteinen muun muassa merivartijoiden vaatimuksille.

Vuosien aika saarella antoi paljon, myös ammattiosaamiseeni ja työn tuottamaan tyytyväisyyteen.

Työurani viimeiset reilut kolme vuotta sain suorittaa parhaassa työpaikassani Varsinais-Suomessa, yliopistosairaalan alaisessa entisessä aluesairaalassa.

Muistan, kun istuin alueosaston kevätkokouksessa 2016 ja käytin puheenvuoron naisjohtoisen yhdistyksen hiukan ylioptimistista toimintakatsausta kuunnellessani. Sanoin: Olen 40 vuotta seurannut hoitajajärjestön toimintaa, aina Sairaanhoitajaliitosta alkaen, eikä koskaan suomalainen hoitaja pääse koulutustasoaan ja vastuitaan vastaavalle palkkatasolle!

Tänään kun seuraan toimenpiteitä, otan hieman takaisin mielipiteestäni.

Kautta tuon 40-vuotisen historian ja jälleen taas tänään, hoitajien oikeutettujen vaatimusten päälle huutavat vasemman laidan politiikantekijät, kuinka hoitajat kampanjoivat ihmishengillä! Koskaan nämä samat kiekujat eivät ole tunteneet tunnontuskia, kun kumipyörät, satamat ja puu- ja paperiteollisuus ovat lyöneet takalistot penkkiin ja tappiot yhteiskunnalle ovat satoja miljoonia per päivä!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos päättäjät olisivat jo menneinä vuosina, ennen pandemiaa, ryhtyneet kantamaan huolta siitä, miten pidämme laadukkaan terveydenhoidon suorittajat jaksavina ja työhönsä ja siitä saataviin korvauksiin tyytyväisinä, ei oltaisi tässä tilanteessa.

Hoitajien ”kutsumukseen” on luotettu ja todettu niin monta kertaa, miten he näiden rienauksien ja syyllistämisen alla ovat taipuneet. Nyt on aika uusi ja hyvä niin.

Miljardeilla on rakennettu uusia seiniä ja uutta teknologiaa, ja nyt niiden käyttöaste ja toiminta ovat uhattuina. Lääkärikunta ei koskaan ole ollut niin alipalkattua kuin heille välttämätön hoitajakunta on kautta vuosikymmenten ollut.

Olen sen ikäinen, että edessä on vuosia vähemmän kuin on takana. Mutta vaikka kuolisin hoitajien lakon vuoksi, se ei minua haittaisi.

Tällä menolla tulevaisuudessa ei ole suomalaisen koulutuksen tuottamia osaajia. On täysin idioottimainen idea tuoda tuhansia aasialaisia, kielitaidottomia hoitajia paikkaamaan käsiparien puutetta. Ilman yhteistä kieltä ja osaamisen tasoa tulee yliopistosairaaloistakin venäläisen välskäriaseman kaltaisia sidontapaikkoja.

Jos hallitus kykenee riihessään kahden päivän pähkäilyillään miljardien velanottoon, niin luulisin sen kykenevän samalla ripeydellä hoitamaan myös uhanalaisen terveydenhuollon ongelmat.

Sote kaatuu ilman kenttätason väkeä, johtajia on ihan liikaa ja hyvillä korvauksilla, mutta mitä jää tehtäväksi 17 000 euron kuukausipalkalla, kun suoritustasolla sakkaa?

E.Tapani Savolainen

anestesiaerikoissairaanhoitaja (eläkkeellä)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (13)

Vanhimmat ensin
Vastaa
KäPy
Huutavat ylihoitajat palkkansa ansainneet?
Erittäin tarpeellinen kannanotto. Mitäön ei ole paikoille tapahtunut vuosikymmenien aikana.
Työolosuhteisiin ja työsuhteisiin ylihoitajat ovat olleet todella YLIhoitajia. On menty kyllä alaisten yli niin että savu noussut. Johtamiskulttuurilla ei ole edistetty hoitotyön laatua, pysyviä työsuhteita saati lähijohtamisen satsausta. Ikinä en ole kohdannut moisia ylihoitajia mitä Tyks ssö vuosikymmenten ajan olen. Aivan järkyttävää toimintaa, pelolla uhkailua ja työsuhteilla kikkailua. Onneksi olen ollut toisen työnantajan palveluksessa jo pitkään. Johtaminen on aivan erilaista.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Myrna
Vihdoinkin?
Loistava puheenvuoro, kiitos tästä! Tosin luin ensin, että kirjoittaja olisi anestesiaerikoislääkäri - ja riemastuin suuresti; että vihdoinkin joku lääkäri korottaa äänensä työpariensa puolesta. Vaan niitä kannanottoja on näköjään turha odottaa. Näin siitäkin huolimatta, että pelkkä hoitajalakon uhka on jo osoittanut, että lääkärit eivät yksinään pysty henkiämme pelastamaan. Ilman hoitajia he eivät kerta kaikkiaan selviä työstään. Luulisi pistävän miettimään.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Samppa
Hybridivaikuttamista?
Tällä hetkellä tuntuu siltä, että yhteiskunta käy hybridisisällissotaa itseään vastaan. Energiatuotanto, terveyden-ja vanhushoito, ruoantuotanto, maanpuolustus ja sananvapaus ajetaan kaaokseen vain omaa ilkeyttään. Kaikki mainitus asiat olisi hoidettavissa maan sisäisinä asioina ilman ulkopuolista painostusta tai apua, mutta ei. Vaikka meillä pitäisi olla valta kansalla niin siitä huolimatta kaikki edellä mainitut asiat hoidetaan kansan etujen vastaisesti
Mihin me tarvitaan politiikkaa, joka kylvää päätöksillään epävarmuutt ja suoranaista pelkoa tulevaisuudesta kansakunnan keskuuteen.
Kenen etua palvelee tämä yhteiskunnan ajelehtiminen kriisistä kriisiin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Hybridivaikuttamista?
Maanpuolustus jne. ajetaan kaaokseen vain omaa ilkeyttään?? Osaat varmaan täsmentää, mistä maasta puhut? Suomessa esimerkiksi maanpuolustus on erittäin hyvin hoidettu. Samoin sananvapaudessa olemme maailman kärjessä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jurmalainen
Juuri näin .....kauta
Hallitukset ovat jo pitkään pelanneet ihmishengillä hoitoalaa koskevissa päätöksissään. Ulkomaantuonti jostain merien takaa ja pakottava lainsäädäntö eivät tätä tilannetta pitemmällä aikavälillä korjaa. Olen itsekin ollut työelämässä ollessani alalla, josta sairaanhoitajat palkkauksen osalta menivät ohi jo vuosikymmeniä sitten. Ei se minua haitannut, mutta monia muita kylläkin. Siitä paljastuu yksiä Ay-liikkeen toiminnallinen omituisuus. Ollaan huolissaan siitä, mitä joku muu porukka saa ja saako se enemmän kuin meidän joukkue. Ja sitten vappuna lauletaan solidaarisuudesta ja haukutaan porvaria porukalla, Heh, Hoitoväki suoriutui valtaisasta urakasta koronan rymistellessä yli maan ja sairaalat olivat täynnä sen kaatamia ihmisiä. Pahimmillaan oli palkkiona kaikesta kiitoskortti ja torttukahvit.
On totta, että teollisuuden ja kaupan piirissä töitään tekevät ovat maan talouden kannalta tärkeitä ihmisiä. Ei kuitenkaan pidä unohtaa, heidän elämästään ovat sairauden tai tapaturman kohdatessa vastuussa hoitoalojen ihmiset. lääkärit ja hoitajat. Onko siis perusteltua olla kateellinen siitä, että virhe työssä voi johtaa todella vakaviin seurauksiin samalla, kun lankun vinoon sahannut timpuri ottaa uuden lankun ja yrittää uudelleen. Erityisen tärkeää olisikin, ettei tuollaista vastakkain asettelua olisi lainkaan olemassa. Olen samassa elämänvaiheessa, kuin kirjoittaja ja kerran kuulemma käynyt suurella portilla, mutta ammattitaitoinen porukka sai minut elpymään ja siitä heille kiitos, että saan seurata itsestäni laskien neljännen sukupolven kasvua ainakin hetken ajan ja olla mukana heidän elämässään. Tilanne on korjattava muilla kuin hallituksen esittämillä vippaskonsteilla, maahantuonnilla ja pakkolaeilla.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pyöräilijä
Vast: Juuri näin .....kauta
Hoitaja-asiat ovat paikallisia päätöksiä. Eli kyse on kuntatason poliitikkojen suhmuroinnista.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Esko
Vast: Juuri näin .....kauta
"Eli kyse on kuntatason poliitikkojen suhmuroinnista."
Samat puolueet siellä huseeravat, eli turha puhua erikseen kuntatasosta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
TjR
Vast: Juuri näin .....kauta
Kuten 'Pyöräilijä' totesi hoitaja-asiat ovat kunta-alan päätöksiä. Esimerkiksi Turussa on ollut tärkeää pitää veroprosentti alempana kuin Kaarinassa ja Raisiossa. Samalla sitten myös hoitajien palkkaus alempaa tasoa ja hoitajista pula. Kyllä, mm. Helsingissä, Espoossa, Naantalissa ja Kustavissa on Turkuakin (19,5 %) alempi veroprosentti, mutta entäpä sitten vaikka Tampere 20,25 %, Oulu 20,50 %, Kuopio 20,75 %, Lahti 20,75 %, Jyväskylä, 20 %, Pori 21, Rauma 20,5 %, Vaasa 21 % ? No, kun vakinaisia hoitajia ei aikanaan saatu, on nyt ostettu hoitajien työtunteja paljon kalliimmalla yksityisiltä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Juuri näin .....kauta
Jurmalainen: Minäkin olen käynyt jollain portilla ja kiitän syvästi saamastani hoidosta (jossa oli mukana muitakin kuin hoitajat), muuten en olisi tässä ja nyt. Mutta jos olisin samassa tilanteessa ensi viikolla, en luultavasti olisi enää tässä ja tulevaisuudessa.

Suon mielelläni palkankorotuksen, mutta jos ongelmat ovat olosuhteissa (kuten olen kuullut), ei niitä palkankorotuksilla paranneta tai poisteta. Näen tässä kiistassa valitettavasti paljon muutakin kuin palkan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Juuri näin .....kauta
Valtiovallalla on oma osansa näihin asioihin. Ylimmässä hallinnossa päätetään mm. maahanmuuttolinjauksista, pakkolaeista ja hoitajamitoituksista.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pyöräilijä
Vast: Juuri näin .....kauta
Ei huseeraa. Turussa huseeraa kokoomus. Samoin Helsingissä. On oppositiossa hallituksessa eli heillä on motiivi pistää kapuloita hallituksen rattaisiin juurikin pahentamalla tätä hoitajakriisiä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Esko
Vast: Juuri näin .....kauta
"Ei huseeraa."
Hoitajaongelma on pahentunut hiljalleen viimeisen 30 vuoden aikana ja se koskee lähes kaikkia kuntia. Kyllä ongelman juurisyyt löytyvät kaikista puolueista, jotka ovat olleet vallankahvassa. Turha puhua mistään oppositiosta. Nykyinen hallitus on vain entisestään huonontanut huonoa tilannetta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Myrna
Vast: Juuri näin .....kauta
Jep. Vastuu terveyspalvelujen järjestämisestä on kunnilla - mutta ne voivat päättää vain siitä, miten järjestävät ne palvelut. Valtio määrää lainsäädännöllä, mitä palveluja on oltava tarjolla. Se myös ohjaa ja valvoo määräystensä toteutumista. Näin siitäkin huolimatta, että valtion osuus terveydenhuollon menoista on pudonnut alle 20 prosenttiin. Jotensakin omituinen järjestelmä, sanoisin... mutta ensi vuonnahan kaikki muuttuu, kun sote-uudistus astuu voimaan ja rahoitusvastuu siirtyy valtiolle. Se korjaa kaiken, eikö?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.