Lukijoilta

Kupittaan siirtolapuutarhan kohtalon hetket yleiskaavaehdotuksessa 2029

Voimassa olevassa yleiskaavassa Kupittaan siirtolapuutarhan alue on merkitty kaavamerkinnällä R: loma- ja matkailualue, joka on mahdollistanut siirtolapuutarhatoiminnan. Yleiskaavaehdotuksessa kaavamerkintään haetaan muutosta C-3:ksi.

On olennaista huomata, että riittävän asuintuotannon edellytykset täyttyvät koko yleiskaava-alueella tiedossa olevien asemakaavamuutosten avustuksella. Tarvetta siirtolapuutarhan alueelle sijoittuvalle 300 asukkaan alueelle ei siis ole, eikä C-3-merkintä ole väestönkasvutavoitteeseen nähden merkityksellinen. Samalla MRL:n momentit 3–6 eivät täyty, joten merkinnällä C-3 ei ole MRL:n mukaista perustetta.

Tämä laskennallinen tosiseikka panee miettimään kaavamerkinnän muutoksen taustaa. Siirtolapuutarhan eteläpuolella on täyteen rakennettu, ulkoisilta toiminnoiltaan melko huonosti toimiva kauppakeskus. Kaavoitetaanko tässä yleiskaavaehdotuksessa laajennusta hypermarketille? C-3-merkintä mahdollistaisi sen. Nyt olemme tilanteessa, jossa MRL:n 39 § ei täyty. Osallisilla ei ole riittävästi tietoa kaavan vaikutuksista, sillä esitetty merkintä mahdollistaa erilaisia toimintoja asuinrakentamisesta automarketin parkkipaikkaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yleiskaavan tavoitteissa keskusta-alueella puhutaan keskustan vehreyden ja kulttuuriperinnön merkityksestä ja vaalimisesta. C-3-kaavamerkinnän perusteella tätä tavoitetta ei ole aidosti sisäistetty, tai sitten sitä sovelletaan kulloistenkin intressiryhmien näkemysten mukaisesti.

Yleiskaavaehdotuksen C-3-merkintä ei siis ole johdonmukainen, eikä ota huomioon olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta. Yleiskaavassa sanotaan, että kyseisellä vyöhykkeellä tulee kiinnittää erityistä huomiota kaupunkivihreään. Miten on tarkoitus C-3-merkinnällä nostaa rakentamisen tehokkuutta ja samalla toteuttaa se vihertehokkaasti?

Nykyinen kaavamerkintä tulee muuttaa muotoon RP/s, kuten on Uudenmaantien toisella puolella olevalle kulttuurihistoriallisesti yhtä arvokkaalle alueelle, Kupittaan puistolle, annettu. Näillä alueilla on selkeä historiallinen kytkeytyvyys.

Turun vanhimpana siirtolapuutarhana Kupittaan siirtolapuutarhalla on ainutlaatuinen kulttuurihistoriallinen arvo ja se tukee merkittävästi kaupungin viherverkostoa luoden hiiltä sitovan henkireiän tiiviiseen kaupunkirakenteeseen. Yleiskaavan tavoitteiden toteuttamiseksi tulisi Kunnallissairaalantien vartta seuraava ulkoilureitti osoittaa ryhmäpuutarha-alueen kautta, jolloin alueen käyttö avautuisi entistäkin laajemmalle käyttäjäkunnalle ja alue kytkeytyisi osaksi laajempaa virkistysalueverkostoa.

Ehdotuksessa oleva lisäys C-3-merkintään "osa Kupittaan siirtolapuutarhan alueesta tulee säilyttää ja muuttaa virkistysalueeksi" ei valitettavasti lupaa mitään hyvää siirtolapuutarhan osalta, sillä määräys on ehdotuksessa kovin epämääräinen. Käytännössä määräys täyttyisi esimerkiksi yhdenkin siirtolapuutarhamökin säilyttämisellä, jolloin puutarhan kohtalo olisi kuriositeetin omainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikäli kaavamerkintä ja sen lisäys pidetään, tulisi se esittää vahvemmalla määräyksellä, joko prosenttilukuna tai säilytettävien mökkipalstojen minimimäärällä. Uudenmaantien varren alue siirtolapuutarhassa tulee kaavoittaa suojaviheralueeksi (EV).

On tärkeää huomata, että yleiskaavaehdotuksen C-3-merkinnällä ratkaistaan vain se, mikä on siirtolapuutarhan kohtalo. Jos merkintä C-3 hyväksytään, se ei sido tehtyjä havainnekuvia eikä muitakaan lupauksia – mitenkään. Havainnekuvissakin korostetaan, että "ratkaisu ei sido kaupan alueen mahdollisia tulevia maankäytön muutoksia".

Kysymme, onko todella mahdollista, että siirtolapuutarhan kohtalo ollaan ratkaisemassa näin epämääräisellä kaavamerkinnällä? Huomioon tulisi myös ottaa akuutit velvollisuudet ilmastonmuutoksen ja luontokadon monenlaisten vaikutusten paikallisessa lieventämisessä.

Kaupunkiviljelyteko-projektin puolesta,

FT Maija Mäki, museologian yliopisto-opettaja, Turun yliopisto;

YM Maarit Heinonen, kasvigeenivarojen tutkija, Luonnonvarakeskus;

FT Sirkku Pihlman, museologi ja arkeologi;

FM Aaja Peura, museopuutarhuri

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​