Nyt tiedän, mikä Turun rakennusluvissa mättää – kokonaisuuksien hallinnan sijaan jumitutaan tuumaustaukoihin
Turun Sanomissa on jo monen vuoden ajan kirjoiteltu rakennuslupahakemusten pitkistä käsittelyajoista. Meidänkin perheellämme on tästä asiasta kokemusta.
Rakennutimme pienehkön pihavaraston ja siihen liittyvän autokatoksen pari vuotta sitten. Ammattilaisen laatiman lupahakemuksen käsittely kesti vain hieman alle vuoden. Sinä aikana kävi ainakin meille selväksi, mistä viipymiset johtuvat.
Kaupunki on uutisten mukaan yrittänyt korjata tilannetta palkkaamalla lisää väkeä. Tilanne ei ole parantunut, mitä ei tarvitse ihmetellä. Rakentamista koskeva lainsäädäntö on iso ja vaikea kokonaisuus. Toinen vielä vaikeampi asia näyttäisi olevan lupaprosessin hallinta. Asioiden selvittämisen periaatteisiin ja siinä käytettävien menettelytapojen järkevyyteen ei mitä ilmeisemmin ole kiinnitetty riittävästi huomiota.
Meidän tapauksessammelupaprosessi oli monivaiheinen, vaikka hakemuksemme tarkoittama rakennus on varsin pieni ja yksinkertainen. Lisäselvityksiä pyydettiin pitkälti toistakymmentä kertaa. Jouduimme antamaan useita lisäselvityksiä jopa yhteen ja samaan asiaan liittyen. Ja aikaa kului.
Meidän asiaamme hoitaneen viranhaltijan toiminta tuntui hapuilevalta, ja uutisoinnin perusteella voi kuvitella, ettei tuo henkilö ole ainoa, joka tekee työtään asia kerrallaan -periaatetta noudattaen.
Lisäselvityksiä pyydettiin pitkälti toistakymmentä kertaa.
Tällainen toimintatapa lukuisine tuumaustaukoineen johtaa vääjäämättä siihen, että asioiden käsittely ottaa aikaa ja rahaa, pahimmillaan erään uutisen mukaan se johtaa jopa siihen, että luvan hakija joutuu teettämään monet rakennuspiirustukset.
Hakemuksen käsittely vie aina aikansa, se on selvää. Tuo aika pitäisi kuitenkin käyttää järkevästi, jotta hakemusten vireilläoloaika muodostuisi kohtuullisen pituiseksi.
Se ei onnistu heittelemällä yhtä asiaa koskevia selvityspyyntöjä asiakkaalle muutaman viikon välein, vaan asiat pitää ottaa kokonaisuutena heti haltuun eli miettiä, mitä lisäselvityksiä tarvitaan. Näin toimimalla tarvittavien täydennys- ja lisäselvityspyyntöjen määrät vähenevät ja hakemusten käsittelyajat lyhenevät.
Tällaisen työtavan edellyttämää kokemuksen tuomaa osaamista luulisi löytyvän myös Turun kaupungin viranhaltijoilta.
Turkulainen