Rokotuskäytännöissä vallitsevan eriarvoisuuden poistuttava ensi vuonna
Sote-uudistuksen eräänä tavoitteena on tarjota kansalaisille yhdenvertaiset sote-palvelut. Tätä edesauttaa muun muassa siirtyminen kuntakohtaisesta sote-hallinnosta koko hyvinvointialueen käsittävään hallintoon.
Varsinais-Suomessa 27 kunnan sote-toiminnot yhdistyvät näin yhden toimijan eli Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varhan) alaisuuteen. Tämä toteutuu käytännössä 1.1. 2023 alkaen. Sen jälkeen korona- ja muut rokotukset on järjestettävä niin, että kaikki Varhan hyvinvointialueen 27 kuntaa toimivat yhtenevästi eli muun muassa aloittavat rokottamiset samaan aikaan.
Neljännen koronarokotusaallon suhteen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi vielä 6.7., että neljäs rokote annettaisiin kaikille yli 65-vuotiaille 15.8. alkaen ja yli 60-vuotiaille 1.9. alkaen. Kuitenkin 11.7. eli vain muutama päivä tuon linjauksen jälkeen Euroopan lääkevirasto ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus julkaisivat suosituksen, jonka mukaan neljättä rokotetta alettaisiin antaa pikaisesti kaikille 60 vuotta täyttäneille.
Tämä sai vauhtia THL:ään, joka muutti vajaa viikkoa aikaisemmin ilmoittamansa linjauksen yhteneväiseksi maanosamme asiantuntijaelinten suosituksen mukaisesti, mikä oli tietenkin ainoa oikea ratkaisu.
Nykyistä kuntakohtaista ajallista eriarvoisuutta ei enää saa ilmetä.
Ei siis ole mitään syytä epäillä, etteikö tämä rokottamisen varhentaminen ole äärimmäisen tärkeä. Jotkut kunnat ovat toimineet ripeästi ja jo hoitaneet rokotevastaanottonsa kuntoon – näissä kunnissa voidaan nyt noudattaa uutta suositusta. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole suinkaan kaikissa kunnissa, ei edes Varsinais-Suomessa.
Riittävä immuniteetti eli vastustuskyky on edellytys vakavan ja kuolemaan johtavan koronavirustaudin ehkäisemiseksi. Siksi THL:n muuttunut suositus tarvitsee mahdollisimman korkean prioriteetin kaikissa kunnissa, oli meillä sitten kesälomakausi menossa tai ei.
Kun ensi vuonna todennäköisesti taas tarvitaan koronarokotus ja varmasti tarvitaan influenssarokotus ja kenties apinarokkorokotuskin, on varmistettava, että koko hyvinvointialueemme saa yhdellä kertaa riittävästi rokotteita koko alueen väestölle ja että henkilöstöä riittää hyvinvointialueemme joka kolkkaan, jotta rokotukset toteutuvat THL:n ohjeiden ja aikataulutuksen mukaisesti.
Nykyistä kuntakohtaista ajallista eriarvoisuutta ei enää saa ilmetä.
Robert Paul
sisätautilääkäri
Varhan valtuustoedustaja
(r)