Lukijoilta

Vain elossa oleva voi kuntoutua – haittoja vähentävät päihdepalvelut ovat päivityksen tarpeessa

MEERI UTTI
Kirjoittajan mielestä huumeiden käyttötilat olisi mielekkäintä sijoittaa terveysneuvontapisteiden yhteyteen.
Kirjoittajan mielestä huumeiden käyttötilat olisi mielekkäintä sijoittaa terveysneuvontapisteiden yhteyteen.

Tammikuussa 2022 antamassaan suosituksessa THL ehdotti valvottujen käyttötilojen perustamista Suomeen, ja nyt myös käyttötilojen perustamiseen liittyvä kansalaisaloite keräsi vaadittavat 50 000 kannattajaa määräajassa.

Käyttötiloista on viime aikoina käyty keskustelua myös mediassa, pääosin ylätasolla isoa kuvaa kansalaisille havainnollistaen. Esiin ovat luonnollisesti nousseet hyötyjen lisäksi myös pelot ja ennakkoluulot käyttötilojen toimintaan ja niistä välittyvään arvoviestiin liittyen.

Samanlaista keskustelua on aikoinaan käyty myös terveysneuvontapisteistä (neulojenvaihtopisteet), jotka vuosien saatossa ovat kuitenkin vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa huumehaittoja merkittävästi vähentävinä yksikköinä.

Terveysneuvontapisteet ovat suonensisäisesti huumeita käyttäville henkilöille suunnattuja matalan kynnyksen yksiköitä. Toiminnan tarkoituksena on vähentää huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja, ja siten auttaa huumeita käyttäviä huolehtimaan omasta terveydentilastaan. Samalla turvataan myös muuta yhteiskuntaa esimerkiksi veriteitse tarttuvien tautien leviämisen sekä terveydenhuoltokustannusten osalta. Toiminta terveysneuvontapisteissä on parhaimmillaan moniammatillista ja monimuotoista aina ruokajaosta infektioiden hoitoon ja päihdehoitolähetteiden kirjoittamiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käyttötilat olisi mielekkäintä sijoittaa terveysneuvontapisteiden yhteyteen. Terveysneuvontapisteiden arjessa tarve käyttötilojen perustamiselle on näkynyt jo pitkään. Käytännön työssä muutos entiseen ei olisi suuri, mutta sitäkin luontevampi.

Terveysneuvontapisteiden henkilökunta osaa kohdata asiakasryhmän erityistarpeineen ja omaa ammattitaidon, motivaation ja valmiuden työskentelyyn hyvinvoinnin laaja-alaisesta tukemisesta aina mahdollisten järjestyshäiriöiden hallintaan.

Kun huumeita käytetään suonensisäisesti, puhutaan huumeiden haitallisesta ja usein jo riippuvuustasoisesta käytöstä. Tämä on tila, jota kukaan ei pääsääntöisesti itselleen tavoittele, vaan siihen päädytään monien olosuhteiden ja mutkien myötä.

Huumeriippuvuuteen liittyy oleellisimpana ilmiönä pakonomainen tarve saada ainetta, johon riippuvuus kohdistuu. Riippuvainen hankkii ainetta riippumatta siitä, onko aine laillista, turvallista, puhdasta, laadultaan toivottua, edullista tai onko sen hankkiminen rikollista, turvatonta tai vaikeaa.

Jos ensisijaisesti tarvittavaa ainetta ei ole saatavilla, riippuvainen turvautuu seuraavaksi tai sitä seuraavaksi parhaaseen vaihtoehtoon tai mahdollisesti jopa aineeseen, jonka koostumuksesta ei ole ollenkaan tietoa.

Riippuvainen myös käyttää ainetta, vaikka se tai sen käyttäminen aiheuttaisi haittaa hänen hyvinvoinnilleen.

Kun asiakas tulee terveysneuvontapisteeseen hakemaan puhtaita käyttövälineitä, hänen tarkoituksenaan on yleensä käyttää huumeita suonensisäisesti. Puhtaat käyttövälineet ja pistämiseen tarvittavat muut välineet asiakas hakee, jotta voisi huolehtia terveydestään riippuvuudesta huolimatta.

Hepatiitti- ja hiv-tartunnan voi saada näitä viruksia kantavan toisen käyttäjän välineitä käyttämällä. Vakavia bakteeri-infektioita voi saada myös uusiokäyttämällä omia välineitä. Lääkkeiden tai huumeiden suonensisäinen käyttö voi johtaa suonitukoksiin, kudosvaurioihin, kuolioihin tai amputaatioihin, joita voi kuitenkin ennaltaehkäistä käyttämällä tähän tarkoitukseen kehitettyä filtteriä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Terveysneuvontapisteiden ennaltaehkäisevä toiminta on havaittu kustannustehokkaaksi sekä inhimillistä kärsimystä vähentäväksi. Valvottujen käyttötilojen kohdalla tilanne olisi sama.

Yhden tällaisen komplikaation hoito maksaa yhteiskunnalle tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja, mutta niiden ennaltaehkäisy puhtaita käyttövälineitä jakamalla maksaa senttejä yhtä välinettä kohden.

Terveysneuvontapisteiden ennaltaehkäisevä toiminta on havaittu kustannustehokkaaksi sekä inhimillistä kärsimystä vähentäväksi. Valvottujen käyttötilojen kohdalla tilanne olisi sama.

Kun asiakas on hakenut käyttövälineet, myös käytettäväksi tarkoitetut huumeet ovat tällöin yleensä jo hankittuna. Lainsäädännön vuoksi asiakkaat eivät kuitenkaan saa käyttää niitä tällä hetkellä paikan päällä terveysneuvontapisteissä. Monesti tarve seuraavan annoksen saamiselle on kuitenkin niin välitön, että asiakas siirtyy käyttämään aineen ensimmäiseen mahdolliseen paikkaan, esimerkiksi porttikongiin, rappukäytävään, yleiseen wc:hen tai puistoon. Näin tapahtuu usein myös silloin, jos asiakkaalla ei ole omaa kotia tai hän asuu ensisuojassa tai asumisyksikössä, jossa huumeiden käyttö ei ole sallittua.

Näissä paikoissa pistäessään asiakas ei välttämättä pysty huolehtimaan käsien pesusta eikä ihon oikeaoppimisesta puhdistamisesta. Paikka voi myös olla likainen, pimeä ja rauhaton ja pistotilanne kiireinen ja hätäinen. Harva haluaa tulla yllätetyksi tai keskeytetyksi kesken suonensisäisen huumeiden käytön, tai altistaa tämän tapahtuman todistamiselle ulkopuolisia henkilöitä, esimerkiksi lapsia. Harva asiaan vihkiytymätön haluaa myöskään sattumalta törmätä huumeita rappukäytävässä pistävään henkilöön.

Tällaisissa tilanteissa riski pistotapahtuman epäonnistumiselle tavalla tai toisella kasvaa. Pahimmillaan hätäinen ja turvaton pistäminen voi johtaa yliannostuksesta tai sairauskohtauksesta johtuvaan kuolemaan, koska apua ei ole kukaan antamassa tai hälyttämässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haittoja vähentävää terveysneuvontatyötä tekevän ideaalimaailmassa asiat menisivät toisin. Kun asiakas tulee terveysneuvontapisteeseen, hänet kohdataan inhimillisesti ihmisenä, joka on tärkeä, arvokas ja jonka hyvinvoinnista välitetään. Hänen tarpeensa kartoitetaan muiden sote-asiakkaiden tavoin.

Jos hän ei ole syönyt, peseytynyt tai nukkunut pitkään aikaan, häntä autetaan. Jos hän tarvitsee apua sote- tai virastopalveluissa asioimisessa, häntä autetaan. Jos hän on päihdekatkon tai -kuntoutuksen tarpeessa, häntä autetaan. Jos hän toivoo voivansa käyttää päihteensä henkilökunnan valvonnassa mahdollisimman turvallisesti, häntä autetaan. Jos hän haluaa varmistaa käyttämänsä aineen koostumuksen ennalta, häntä autetaan. Jos hän pakonomaista toimintaa toteuttaessaan haluaa vähentää riskiä komplikaatioihin tai sellaisen saa, häntä autetaan.

Ennaltaehkäisevää, kuntouttavaa ja haittoja vähentävää päihdetyötä voi ja tulee tehdä samanaikaisesti. Nykylainsäädännön mukaisella tavalla huumeiden käytöstä koituvia haittoja ei saada kuitenkaan ehkäistyä riittävästi, ja hinnan tästä maksavat kaikki.

Haittoja vähentävässä työssä tulee ottaa käyttöön kaikki mahdolliset ja vielä mahdottomalta tuntuvat keinot. Sillä varmaa on, että ainoa huumeiden käyttäjä, jolla ei ole toivoa minkäänlaiseen kuntoutumiseen, on kuollut huumeiden käyttäjä.

Sanna Järvensivu

sairaanhoitaja

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Vastaa
vexi
Keskustelusta puuttuu narkomaanin kustannukset yhteiskunnalle
Kirjoittaja perustelee huumeidenkäyttöhuoneiden tarvetta mm: "Yhden tällaisen komplikaation hoito maksaa yhteiskunnalle tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja". Neulojenvaihtopisteitä ja huumeidenkäyttöhuoneita puolustavien mielestä huumeiden käyttö tuntuu olevan ihmisen perusoikeus , jota yhteiskunnan pitää suoranaisesti tukea, myös ylläpitämällä narkomaanien elämää . Inhorealistisesti ilmaisten kuitenkin: "Kuollessaan narkomaani tekee yhteiskunnalle palveluksen". Eihän ole kyse pelkästään sairauskulujen ja sosiaalietuuksien säästöstä veronmaksajille, vaan myös yhteen huumeidenkäyttäjään eittämättä liittyvien muiden haittojen poistumisesta: harva huumeidenkäyttäjä ilmeisemmin rahoittaa hankintansa työllä. Narkomaanien varainhankinnasta on varmaan tehty seikkaperäisiäkin tutkimuksia, mutta nitä ei juuri ole julkisuudessa esitetty. Oletusarvo on, että rahat huumeiden ostoon hankitaan rikollisuudella, kuten varkauksilla ja näpistyksillä. Yhden narkomaanin poistuessa keskuudestamme siis yhteiskunta säästää paitsi
toimeentulo- ja hoitomenoissa, myös rikosten vähentyessä. Narkomaanin itsensä tekemien rikosten lisäksi myös huumeidenjakeluportaan liikevaihdon pudotessa vastaavasti. Huumeisiin kuolee Suomessa vuodessa 250 ihmistä, rattijuoppojen aiheuttamiin kolareihin kolmasosa. Kuitenkin oma käsitykseni on, että poliisi käyttää tässä maassa huomattavasti enemmän resursseja rattijuopumusvalvontaan seisoskellen isoin joukoin teiden varsilla pysäyttelemässä autoilijoita, joista 99,8 % aiheetta pysäytettyjä. Onko kohderyhmien suhde oikein valittu?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Keskustelusta puuttuu narkomaanin kustannukset yhteiskunnalle
Hups, nyt tuli vähän ristiriitaa. Ensin vexi todistelee, miten kalliiksi huumeiden käyttäjät tulevat, ja sitten toteaa poliisin käyttävän huomattavasti enemmän resursseja rattijuopumusvalvontaan...

Vaikka kyse olisi vain siitä, miten paljon poliisi satsaa huumeongelmiin (kuten vexi huomauttaa, myös osa rikoksista kytkeytyy huumeisiin) verrattuna rattijuopumusvalvontaan, niin olen varma, että enemmän resursseja menee huumeongelmaan kokonaisuudessaan. Toisekseen myös juopumus on päihteiden väärinkäyttöä ja sikäli samaa sarjaa kuin huumeiden käyttö. Kolmanneksi puhtaasti rattijuopumukseen keskittyvää valvontaa lienee hyvin vähän, samalla tarkkaillaan muita liikennerikkeitä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
zmrzlina
Vast: Keskustelusta puuttuu narkomaanin kustannukset yhteiskunnalle
”Kuollessaan narkomaani tekee yhteiskunnalle palveluksen"”

Mitä jos sen sijaan, että toivotaan narkomaanien kuolemaa, yritetään auttaa heitä eroon riippuvuudestaan? Ja keppiä tarjoamalla se ei ole näyttänyt onnistuvan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Kokemusta
Tärkeä viesti päättäjille ja vankka tietoisku tietämättömiä!
Tämä kirjoitus pitää sisällään kaiken, mitä järkevän päätöksen tekoon tarvitaan! Tässä kirjoituksessa kunnioitetaan ihmisarvoa ja ihmisen oikeutta apuun. Syyllistäminen ja yleistäminen ei ole vielä koskaan auttanut ongelmansa kanssa elävää ihmistä. Hoitoketjun pitää olla saumaton ja apua pitää saada heti, kun päihteiden käyttäjä haluaa vieroitusta. Me autamme, kyseenalaistamista taudin syytä, kaikkia muitakin sairautensa kanssa kamppaileva. Miksi emme voisi olla ihmisiä toisillemme myös tässä asiassa?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
Kiitos
Hyvä kirjoitus, joka kokoaa hienosti yhteen käyttöhuoneiden puolesta puhuvia tekijöitä. Asiapitoinen, täsmällinen, kattava.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.

Luitko jo nämä?